LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Selejtezés tranzakció rögzítése egyediként felvitt eszközre – Tárgyi eszköz program


A vállalkozások gyakorlatában egyes tárgyi eszközök feleslegessé vagy károk miatti használhatatlanná válása szükségessé teszi ezen eszközök kiselejtezését. A selejtezés tulajdonképpen a terven felüli értékcsökkenés (a maradványérték összegéig még le nem írt érték) elszámolását jelenti. (…) Adatok: Termelőgép bruttó 2.000 E Ft, elszámolt értékcsökkenés 1.600 E Ft, (…).

Könyvelési lépések:

Az értékcsökkenés átvezetése
T 139 Műszaki berendezések, gépek, járművek értékcsökkenése 1.600.000 Ft – K 131 Termelőgépek, -berendezések, szerszámok, gyártóeszközök 1.600.000 Ft
(…)
A nettó érték átvezetése
T 866 Terven felüli értékcsökkenés (…) 400.000 Ft * – K 131 Termelőgépek, -berendezések, szerszámok, gyártóeszközök (…) 400.000 Ft *
(…)

Értelemszerűen így kell elszámolni a tárgyi eszközök leltárhiányát is, mert ebben az esetben is terven felüli értékcsökkenést, a még le nem írt nettó értéket kell az eredmény terhére könyvelni.

(Forrás: Dr. Bíró Tibor – Fridrich Péter – Kresalek Péter – Mitró Magdolna: Számviteli kézikönyv)

Ugrás: Eszközcsoport selejtezése »
Ugrás: Eszközcsoport egyedi (vagy néhány) tagjának selejtezése »

Ha valamely eszközét selejtezni szeretné, kattintson a Tranzakciók menüre, majd válassza a Selejtezés menüpontot. Egyedileg rögzített eszköz esetén a Megnevezés sor végén lévő (Tallózás) ikonra kattintva választhatja ki az eszközt a listából. Az eszköz kiválasztását követően adja meg a tranzakció dátumát és az összegét, majd nyomja meg a Felvisz gombot. Ellenőrizheti, hogy a tranzakció bekerült az eszköz tételei közé. A tranzakció napján elszámolandó értékcsökkenést a szoftver két részre bontja, a tranzakció előtti napon elszámolja az addigi aktuális értékcsökkenést, majd a selejtezés napján (a selejtezés előkészítése sorban) még kivezeti a megmaradt halmozott értékcsökkenést. A műveletet a Mentés gomb megnyomásával véglegesítheti.

A szoftver kivezetés tranzakcióját bemutató tárgyi eszköz kartont ide kattintva tekintheti meg, az adatátadás során keletkező könyvelési tétel kontírlapját itt találja.

* a példában szereplő összeget a szakirodalom által tárgyalt,
de a Tudásbázisban nem tárgyalt tételek miatt módosítottuk.

Információ

Ez a bejegyzés programunk LIGHT és PLUSZ verziójával rendelkező Ügyfeleink számára is tartalmaz hasznos információkat.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések