LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Új tárgyi eszköz rögzítése – Tárgyi eszköz program


Új tárgyi eszköz rögzítése előtt nyissuk meg eszközlistánkat, ehhez válasszuk a Nyilvántartás / Eszközök menüpontot.

Kattintsunk az Új eszköz felvitele ikonra, vagy használjuk az [Insert] billentyűt. (Az ikon a gyorsindító eszköztáron is elérhető.)

eszkoz_uj1

Első lépésként a képernyő bal felső sarkában válasszuk ki, hogy tárgyi eszközt, kisértékű eszközt vagy immateriális jószágot szeretnénk rögzíteni.

eszkoz_uj2

Következő lépésként adjuk meg az eszköz nyilvántartási adatait. A kötelező adatok mellett csoportosíthatjuk is eszközeinket: többféle eszköz- és helykategóriát állíthatunk be. Megadhatjuk továbbá az eszközök részletes adatait, ha a Megjegyzés mezőben jobb egérgombbal kattintunk. Ezek az adatok az eszköz állománybavételi bizonylatán fognak megjelenni.

eszkoz_uj3

A beszerzési adatok oldalon adhatjuk meg az eszköz bekerülési (bruttó) értékét, beszerzésének, valamint aktiválásának dátumát. A kötelező adatok mellett beállíthatunk részleg- és munkaszámot, jogcímet, megadhatjuk az eszköz gyártási évét, gyári számát, valamint szállítóját, kivitelezőjét. Minden, itt rögzített adat megjelenik az állománybavételi bizonylaton is.

eszkoz_uj4

Az értékcsökkenési definíció fülre kattintva adhatjuk meg az eszköz amortizációs adatait: a definíciót, a módszert, számviteli törvény szerinti értékcsökkenés esetén a maradványértéket, társasági adótörvény szerinti definíció esetén a fejlesztési tartalékot, tovább itt adhatjuk meg, hogy hány évig, milyen összeggel vagy milyen leírási kulccsal fusson az értékcsökkenés. Ha minden adatot kitöltöttünk, kattintsunk a Terv készítése gombra.

eszkoz_uj5

A számviteli törvény szerinti értékcsökkenés rögzítése után csak akkor nyomjunk OK gombot, ha társasági adótörvény szerinti értékcsökkenést nem szeretnénk rögzíteni az eszközhöz. Ha viszont szükséges, válasszuk ki a TAO szerinti écs-definíciót, adjuk meg a szükséges adatokat és futtassuk az értékcsökkenést a Terv készítése gombbal. Ezt követően már véglegesíthetjük a módosításokat az OK gomb megnyomásával.

eszkoz_uj6

Igény szerint alkatrészeket is rögzíthetünk eszközeinkhez, ezek az eszköz állománybavételi bizonylatán, valamint a leltárlistán is megjeleníthetőek.

Figyelem! Az alkatrészek értéke nem módosítja az eszköz bruttó értékét. Bruttó értéket növelő tételt ráaktiválásként rögzíthetünk az eszközre.

eszkoz_uj7

A tárgyi eszközeinkkel kapcsolatos tranzakciók kontírozását is beállíthatjuk. Abban az esetben lehet erre szükség, ha adatainkat fel szeretnénk adni a Kulcs-Könyvelés szoftverbe. A főkönyvi számokat az eszközök rögzítésével egy időben célszerű beállítani, ha ez véletlenül nem történt meg, úgy orvosolhatjuk a problémát, ha a Feladás (főkönyvi számok) oldalon OK gombot nyomunk.

eszkoz_uj8

A beállítási lehetőség csak akkor érhető el, ha a Karbantartás / Beállítások menüpont, Feladás oldalán aktiváltuk a Feladás a Kulcs-Könyvelés program felé opciót.

A tárgyi eszköz kartonok kezelése »

Tárgyi eszköz karton nyomtatása .pdf-fájlba »
Kisértékű eszköz rögzítése »
Nyitó, halmozott értékcsökkenés rögzítése »

Csoportos eszközök rögzítése »


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések