LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Zárás és nyitás – Törzsadatok egyeztetése – Könyvelő program


A törzsadatok egyeztetése a folyószámla analitika nyitásakor és a teljes nyitás indításakor is szükséges lehet.

Ha az új adatbázis-évet az előző pénzügyi év törzsadatainak átvételével hoztuk létre (számlatükör, beállítások, ügyféltörzs stb.), kevesebb egyeztetést kell jóváhagynunk a nyitás folyamata közben. A törzsadatok egyeztetése a számlatükröt, a partnertörzset, az áfa-kulcsokat és a könyvelési naplókat is érintheti.

A nyitás indításakor elsőként meg kell adnunk, hogy mely cég mely évében szeretnénk nyitni adatainkat.

Nyitás évének kiválasztása

A következő lépésben a számlatükör egyeztetése történik. 3 esetben tapasztalhatunk eltérést az előző év számlatükréhez képest:

» ha az új évet (véletlenül) a törzsadatok átvétele nélkül hoztuk létre,
» ha az új évben alábontottuk valamelyik főkönyvi számlánkat,
» ha az új évben töröltük valamelyik főkönyvi számlánkat.

Ha az új évben alábontottuk vagy töröltük a hiányzó főkönyvi számot, a Célszámla meghatározása ikonra vagy az Átvezetendő cellára kattintva nyithatjuk meg az új év számlatükrét. Itt  választhatunk létező főkönyvi számot,  ahova átvezetjük tételeinket vagy vihetjük fel újként a hiányzó adatot.

Kattintsunk duplán az Átvezetendő cellára és az új év számlatükréből válasszuk ki azt a főkönyvi számot, ahova át szeretnénk vezetni az itt könyvelt tételeket
2. kép, összesen: 2.

Kattintsunk duplán az Átvezetendő cellára és az új év számlatükréből válasszuk ki azt a főkönyvi számot, ahova át szeretnénk vezetni az itt könyvelt tételeket

A számlatükör egyeztetése után partnertörzsünk következik. A vevői és szállítói állomány nyitása számlánként történik, ezért a hiányzó vagy duplán rögzített partnerekre minden esetben rákérdez a program. A célpartner kiválasztásánál az új év partnertörzsének beállított tulajdonságai is lényegesek, pl. vevői számlát nem vezethetünk át olyan partnerre, aki csak szállítói tulajdonsággal rendelkezik az új évben.

A lenyitható listában az új évben szereplő partnerek közül válogathatunk. Ha az új évi törzsben nem találjuk a keresett partnert, az automatikus rögzítéshez használjuk a Létrehozás gombot. Ha bekapcsoljuk a Csak a hiányzó ügyfelek opciót, az egyeztetés során nem kell minden partnert egyenként jóváhagynunk, csak a hiányzóakra kérdez rá a program. A helyettesítő adat kiválasztása után kattintsunk a Következő » gombra. Ha véletlenül újként létrehoztunk egy már létező ügyfelet, az új évben használjuk az Ügyfélegyesítés funkciót, a többszörös partnerhivatkozások eltávolítására.

Az áfa-kulcsok egyeztetésére is szükség lehet, ha az új év és az előző év áfa-törzsei eltérnek egymástól. Az áfa-kulcsok egyeztetése a partnerekhez hasonlóan történik.

Teljes nyitás indításakor naplótörzsünket is egyezteti a szoftver. A helyettesítő adatnál csak az új évben létező naplók közül válogathatunk, hiányzó naplókat kézi rögzítéssel vihetünk fel az új évbe.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések