LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Zárás és nyitás – Teljes nyitás indítása – Könyvelő program


A teljes nyitást futtathatjuk a folyószámla analitika nyitásának kihagyásával vagy ismételt könyvelésével is. Ha a vevői, szállítói állományban sok változás történt a korábbi záráshoz képest, törölhetjük a korábbi adatokat és újból lezárhatjuk a folyószámla analitikát is.

Az itt létrejövő záró tételeink automatikusan a mérleg típusú záró naplóba kerülnek.

Ha korábban már megnyitottuk a vevői, szállítói állományt,  a szoftver arra kérdez rá, hogy a teljes nyitásból szeretnénk-e kihagyni a folyószámla analitika nyitását.

Folyószámla analitika nyitás kihagyása

Ugyanígy ha korábban már megnyitottuk a bankot és a pénztárat, akkor a szoftver arra is rákérdez, hogy a teljes nyitásból szeretnénk-e kihagyni a pénzügyi naplók nyitását.

Pénzügyi naplók nyitásának kihagyása

Amennyiben a zárás után történt számla vagy bank/pénztár rögzítése akkor a NEM opció választása a megfelelő, hiszen a program az újonnan felvitt bizonylatokat, vagy a zárás után történt módosításokat veszi figyelembe.

A gyakorlati tapasztalatok alapján az évzárást összekötöttük a következő év nyitási funkciójával. A szoftver tehát egy időben generálja le az eszköz- és forrásszámlák zárási tételeit, valamint a következő pénzügyi év nyitásához kapcsolódó tételeket. A nyitási folyamat a lezárni kívánt évből indítható, a Zárás és nyitás / Nyitás / Teljes nyitás indítása lehetőség választásával. A nyitási folyamat következő lépése a törzsadatok egyeztetése.

Az egyenleggel rendelkező vevői és szállítói főkönyvi számok egyenlegének zárása főkönyvi számonként egy tételbe göngyölve történik, a nyitásban egyenként jelennek meg a számlák. Eredeti bruttó értékkel nyílnak át az új évbe, amelyhez részkiegyenlítések is tartozhatnak, ezek a nyitó pénzügyi naplóban kerülnek könyvelésre. A nyitó és a nyitó pénzügyi tételek automatikus összepontozása révén a nyitó analitikák lekérdezésekor ugyanazt a kintlévőség-állományt kell látnunk, amely megfelel az előző évben lezárt állapotnak.

2023-as záró napló

Az 1-4 számlaosztály további egyenlegeinek zárása főkönyvi számonként egy tételbe göngyölve történik, ezek az adatok a nyitásban is göngyölve jelennek meg.

A nyitás az 1-4-es számlaosztályok egyenleggel rendelkező számláinak egyenlegeit emeli át az nyitásra kijelölt évbe.

»
Eszköz számlák tartozik egyenleggel rendelkező számlái esetében (gyakoribb):
T 1-3 számlák aktuális egyenleggel - K 491 Nyitómérleg számla,
Kivéve: vevő » számlánként,
»
Eszköz számlák követel egyenleggel rendelkező számlái esetében (ritkább):
T 491 Nyitómérleg számla – K 1-3 számlák aktuális egyenleggel,
Kivéve: vevő » számlánként,
»
Forrás számlák követel egyenleggel rendelkező számlái esetében (gyakoribb):
T 491 Nyitómérleg számla – K 4 számlák aktuális egyenleggel,
Kivéve: szállító » számlánként,
»
Forrás számlák tartozik egyenleggel rendelkező számlái esetében (ritkább):
T 4 számlák aktuális egyenleggel – K 491 Nyitómérleg számla,
Kivéve: szállító » számlánként.

Amennyiben a nyitásra megjelölt évben még nem történt könyvelés, akkor a tárgyévi és az újévi kartonon szereplő egyenlegeknek számlánként meg kell egyezniük.

A szoftver a nyitó pénzügyi naplóban nyitja a számlával össze nem rendelt (technikailag rendezetlen) kiegyenlítéseket. A nyitást követően olyan banki vagy pénztári tételek jelennek majd meg ebben a naplóban, amelyeknek számla oldala és kiegyenlítése is rögzítve lett az előző évben, de a folyószámla-rendezés programfunkcióval nem lettek összekapcsolva. Ebben a naplóban könyvelődnek továbbá az előző évi számlákhoz kapcsolódó esetleges részkiegyenlítések is. A korábbi részkiegyenlítéseket a szoftver automatikusan összerendeli a nyitó bizonylatokkal. A nyitó pénzügyi tételeket tartalmazó naplót a szoftver A karakterrel jelöli.

Kézi könyvelés esetén az 1-4 számlaosztály nyitását a nyitó naplóban rögzítsük (vevőket, szállítókat számlánként), a számlákhoz kapcsolódó részkiegyenlítéseket pedig nyitó pénzügyi naplóban könyveljük.

A program lehetőséget biztosít a többszöri nyitás elvégzésére is úgy, hogy a duplikálódást elkerülje. Amennyiben a folyószámla analitika vagy a pénzügyi naplók nyitása már megtörtént, és utólag kerül új bizonylat rögzítésre akkor a nyitás újra lefuttatható, és a program csak az újonnan felvitt bizonylatokat (vagy módosított bizonylatokat) veszi figyelembe a nyitásnál.

Ebben az esetben új záró és nyitó napló kerül rögzítésre ami csak ezeket az újonnan felvitt – vagy módosított – bizonylatokat tartalmazza.

A folyószámla nyitás megismétlésére többször is lehetőséget biztosít a program, amennyiben sem a záró, sem a nyitó, és sem a pénzügyi nyitó naplóban nem történik manuális módosítás. Ebben az esetben a tételmódosítás tételduplikációval járhat. Ezekben a naplókban történt manuális módosítása esetén a nyitás/zárás törlése és megismétlése javasolt.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések