LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Bank nyitóegyenlegének rögzítése – Könyvelő program


Az automatikus zárás-nyitás funkció egyik lépéseként banki naplók megnyitása külön is elvégezhető.

Ha az előző üzleti évünk még nem végleges és emiatt még nem zárható teljesen, de a folyószámla analitikát már megnyitottuk, bankjaink és pénztáraink nyitó egyenlegeit automatikusan átnyithatjuk a következő évre. Ezeket a tételeket célszerű mielőbb megnyitni, ha a folyamatosan érkező kiegyenlítések feldolgozása közben szeretnénk látni bankunk, pénztárunk nyitóegyenlegét.

A Pénzügyi naplók nyitása (Zárás és Nyitás/Nyitás/Pénzügyi naplók nyitása) a Bank és Pénztár típusú naplók nyitását végzi el automatikusan. Tehát azoknak a főkönyvi számoknak az egyenlege kerül nyitásra amelyek a Beállítások/Törzskarbantartások/Naplók menüpontban banki vagy pénztári naplótípussal lettek létrehozva. A nyitás során ezeket a főkönyvi számokat vizsgálja a program, és ahol található egyenleg, azt a következő évbe átnyitja.

Amennyiben a Pénzügyi naplók nyitása már megtörtént akkor a Teljes nyitás futtatása során kihagyható az újbóli pénzügyi naplók nyitása, így kerülhető el, hogy a nyitó tételek duplikálódjanak.

Figyelem - Pénzügyi naplók nyitása

Amennyiben a Pénzügyi naplók nyitása után, még bármilyen módosítás történik a pénzügyi naplókban (bank vagy pénztár naplóban) akkor nem szükséges a nyitó és zárónaplók törlése az újranyitáshoz, hanem újból elindítható a Pénzügyi naplók nyitása menüpont. A program figyeli, hogy a tételek ne duplikálódjanak és csak a korrigáló tétel kerül nyitásra, ami a nyitó egyenleget módosítja.

Példa:

A Bank nyitása megtörtént a Pénzügyi naplók nyitása opcióval:

bank nyitása - 2023

Amennyiben az előző gazdasági évben még rögzítésre kerülnek tételek, utána a Pénzügyi naplók nyitása újbóli elindítása után a nyitó naplóban már csak a korrigáló tételek jönnek létre, melyek biztosítják a záró és a nyitó tételek összegszerű egyezőségét. A program figyelmeztető üzenetet küld arról, hogy a pénzügyi naplók nyitása korábban már megtörtént, és az ismételt nyitással csak azok a tételek kerülnek nyitásra amelyek a nyitás óta új tételként kerültek rögzítésre, vagy módosítás történt bennük:

Ismételt pénzügyi naplók nyitása

Az ismételt nyitás után a nyitó naplók között található egy új tétel ami a bank egyenleg korrigálását tartalmazza:

bank nyitása - 2023_02

Amennyiben van bármilyen hiányzó beállítás (például hiányzó főkönyvi szám, hiányzó devizanem) az új évben, a nyitás során a program törzsadat egyeztetést hajt végre.

Törzsadat egyeztetés


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések