LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Pénztár nyitóegyenlegének rögzítése – Könyvelő program


Az automatikus zárás-nyitás funkció egyik lépéseként pénztári naplók megnyitása külön is elvégezhető.

Ha az előző üzleti évünk még nem végleges és emiatt még nem zárható teljesen, de a folyószámla analitikát már megnyitottuk, bankjaink és pénztáraink nyitó egyenlegeit automatikusan átnyithatjuk a következő évre. Ezeket a tételeket célszerű mielőbb megnyitni, ha a folyamatosan érkező kiegyenlítések feldolgozása közben szeretnénk látni bankunk, pénztárunk nyitóegyenlegét.

A Pénzügyi naplók nyitása (Zárás és Nyitás/Nyitás/Pénzügyi naplók nyitása) a Bank és Pénztár típusú naplók nyitását végzi el automatikusan. Tehát azoknak a főkönyvi számoknak az egyenlege kerül nyitásra amelyek a Beállítások/Törzskarbantartások/Naplók menüpontban banki vagy pénztári naplótípussal lettek létrehozva. A nyitás során ezeket a főkönyvi számokat vizsgálja a program, és ahol található egyenleg, azt a következő évbe átnyitja.

Amennyiben a Pénzügyi naplók nyitása már megtörtént akkor a Teljes nyitás futtatása során kihagyható az újbóli pénzügyi naplók nyitása, így kerülhető el, hogy a nyitó tételek duplikálódjanak.

Figyelem - Pénzügyi naplók nyitása

Amennyiben a Pénzügyi naplók nyitása után, még bármilyen módosítás történik a pénzügyi naplókban (bank vagy pénztár naplóban) akkor nem szükséges a nyitó és zárónaplók törlése az újranyitáshoz, hanem újból elindítható a Pénzügyi naplók nyitása menüpont. A program figyeli, hogy a tételek ne duplikálódjanak és csak a korrigáló tétel kerül nyitásra, ami a nyitó egyenleget módosítja.

Példa:

A Pénztári nyitása megtörtént a Pénzügyi naplók nyitása opcióval:

Pénztár nyitása

Amennyiben az előző gazdasági évben még rögzítésre kerülnek tételek, utána a Pénzügyi naplók nyitása újbóli elindítása után a nyitó naplóban már csak a korrigáló tételek jönnek létre, melyek biztosítják a záró és a nyitó tételek összegszerű egyezőségét. A program figyelmeztető üzenetet küld arról, hogy a pénzügyi naplók nyitása korábban már megtörtént, és az ismételt nyitással csak azok a tételek kerülnek nyitásra amelyek a nyitás óta új tételként kerültek rögzítésre, vagy módosítás történt bennük:

Ismételt pénzügyi naplók nyitása

Az ismételt nyitás után a nyitó naplók között található egy új tétel ami a bank egyenleg korrigálását tartalmazza:

Pénztár ismételt nyitása

Amennyiben van bármilyen hiányzó beállítás (például hiányzó főkönyvi szám, hiányzó devizanem) az új évben, a nyitás során a program törzsadat egyeztetést hajt végre. Pénztár nyitás- törzsadat egyeztetés


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések