- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

Bank nyitóegyenlegének rögzítése – Könyvelő program

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Csak a folyószámla analitika nyitása,Kettős könyvelés,Könyvelés,Könyvelés,Könyvelési minták »,LIGHT,Nyitás,PLUSZ,Zárás és nyitás

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




Az automatikus zárás-nyitás [1] funkció egyik lépéseként banki naplók megnyitása külön is elvégezhető.

Ha az előző üzleti évünk még nem végleges és emiatt még nem zárható teljesen, de a folyószámla analitikát [2] már megnyitottuk, bankjaink és pénztáraink nyitó egyenlegeit automatikusan átnyithatjuk a következő évre. Ezeket a tételeket célszerű mielőbb megnyitni, ha a folyamatosan érkező kiegyenlítések feldolgozása közben szeretnénk látni bankunk, pénztárunk nyitóegyenlegét.

A Pénzügyi naplók nyitása (Zárás és Nyitás/Nyitás/Pénzügyi naplók nyitása) a Bank és Pénztár típusú naplók nyitását végzi el automatikusan. Tehát azoknak a főkönyvi számoknak az egyenlege kerül nyitásra amelyek a Beállítások/Törzskarbantartások/Naplók menüpontban banki vagy pénztári naplótípussal lettek létrehozva. A nyitás során ezeket a főkönyvi számokat vizsgálja a program, és ahol található egyenleg, azt a következő évbe átnyitja.

Amennyiben a Pénzügyi naplók nyitása már megtörtént akkor a Teljes nyitás futtatása során kihagyható az újbóli pénzügyi naplók nyitása, így kerülhető el, hogy a nyitó tételek duplikálódjanak.

Figyelem - Pénzügyi naplók nyitása [3]

Amennyiben a Pénzügyi naplók nyitása után, még bármilyen módosítás történik a pénzügyi naplókban (bank vagy pénztár naplóban) akkor nem szükséges a nyitó és zárónaplók törlése az újranyitáshoz, hanem újból elindítható a Pénzügyi naplók nyitása menüpont. A program figyeli, hogy a tételek ne duplikálódjanak és csak a korrigáló tétel kerül nyitásra, ami a nyitó egyenleget módosítja.

Példa:

A Bank nyitása megtörtént a Pénzügyi naplók nyitása opcióval:

bank nyitása - 2023 [4]

Amennyiben az előző gazdasági évben még rögzítésre kerülnek tételek, utána a Pénzügyi naplók nyitása újbóli elindítása után a nyitó naplóban már csak a korrigáló tételek jönnek létre, melyek biztosítják a záró és a nyitó tételek összegszerű egyezőségét. A program figyelmeztető üzenetet küld arról, hogy a pénzügyi naplók nyitása korábban már megtörtént, és az ismételt nyitással csak azok a tételek kerülnek nyitásra amelyek a nyitás óta új tételként kerültek rögzítésre, vagy módosítás történt bennük:

Ismételt pénzügyi naplók nyitása [5]

Az ismételt nyitás után a nyitó naplók között található egy új tétel ami a bank egyenleg korrigálását tartalmazza:

bank nyitása - 2023_02 [6]

Amennyiben van bármilyen hiányzó beállítás (például hiányzó főkönyvi szám, hiányzó devizanem) az új évben, a nyitás során a program törzsadat egyeztetést [7] hajt végre.

Törzsadat egyeztetés [8]


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/1271/bank-nyitoegyenlegenek-rogzitese-konyvelo-program/ címen.

URLs in this post:

[1] zárás-nyitás: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/?p=649

[2] folyószámla analitikát: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/?p=13495

[3] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2010/09/Figyelem-Pénzügyi-naplók-nyitása.jpg

[4] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2010/09/bank-nyitása-2023.jpg

[5] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2010/09/Ismételt-pénzügyi-naplók-nyitása.jpg

[6] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2010/09/bank-nyitása-2023_02.jpg

[7] törzsadat egyeztetést: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/13748/zaras-es-nyitas-torzsadatok-egyeztetese-konyvelo-program

[8] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2010/09/Törzsadat-egyeztetés1.jpg

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.