Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató, 2020. február – Könyvelő program


Megjelent!

Kulcs-Könyvelés frissítés

2020. február 10.

Elérhető a 2065-ös nyomtatvány kitöltése

A Kulcs-Könyvelés 2020. februári verziója tartalmazza a NAV által előírt 2065-ös nyomtatványt és annak automatikus kitöltését.

A bevallás helyes elkészítéséhez szükséges, hogy a Beállítások/Alapbeállítások menüpontban a Cégfüggő beállítások/Áfa fülön a 2065-ös nyomtatványt állítsuk be a használt ÁNYK- nyomtatványhoz.

2065 áfabevallás beállítás

A bevallás hatékony kitöltéséhez az áfa-gyűjtők használata javasolt. Amennyiben használunk áfa gyűjtőket, akkor azokat átmásolhatjuk egy korábbi évből, vagy egy másik cégből a Beállítások/Alapbeállítások menüpontban a Cégfüggő beállítások/Áfa fülön az Áfa gyűjtők átvétele gomb segítségével.

A nyomtatvány az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak/2065-ös nyomtatvány menüponton belül érhető el.

2065 bevallás 07/08 -as lapjának kitöltése

A 2065 bevallás 07/08-as lapján megváltozott két VTSZ kód.

A 1206 00 Napraforgó-mag, törve is, és a 1008 90 10 Triticale VTSZ számok esetében történ módosítás. Helyettük a bevallásban 2020-tól az alábbi VTSZ számok szerepelnek:

- 1206 Napraforgó-mag, törve is

- 1008 60 10 Triticale

Azonban előfordulhat, hogy az előző verzióval a 1965-ös bevalláshoz tartozó VTSZ-ekkel rögzítettük a 2020-as évbe a fordított áfás számláinkat. A 2065-ös bevallás beállítása után nem kell ezeket a tételeket törölni/módosítani a könyvelésben, hanem az XML létrehozásakor a program megkérdezi, hogy automatikusan ezekre a a VTSZ kódokra könyvelt tételeket módosítsa-e a 2065-ös bevallásnak megfelelő VTSZ kódokra:

07-08-as lap VTSZ

Az Igen opciót kiválasztva az ÁNYK-ban a helyes/új VTSZ számok jelennek meg.

Elérhető a 20A60-as nyomtatvány kitöltése

A februári verzióval a 20A60-as nyomtatvány is elérhetővé vált. A korábbi évekhez hasonlóan a nyomtatvány automatikus kitöltése az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak/20A60-as nyomtatvány menüponton belül érhető el.

19K102 -es bevallás elérhető

A legújabb verzió a 19K102-es bevallást is tartalmazza. A bevallás az Adatszolgáltatás/ Feladás az ÁNYK programnak/19K102 nyomtatvány menüponton keresztül érhető el.

A bevallás elkészítéséről, beállításokról bővebb információt a tudásbázis bejegyzésben olvashatunk.

20TFEJLH nyomtatvány kitöltése

A februári verzióval a 20TFEJLH nyomtatvány is elérhető. A nyomtatvány az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak/20TFEJLH menüpontból érhető el.

Az elmúlt évekhez képest annyi változás történt a nyomtatványban, hogy 2020-tól külön bontásban kell megadni az Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalmat és a Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás hozzájárulás alapját.

20TFEJH bevallás

A megfelelő ÁNYK feladáshoz egy új beállítást kell elvégezni a programban. Az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak/20TFEJLH nyomtatvány menüpontjában az Áfa kulcsok fülön a különböző áfakulcsokat be kell sorolni a megfelelő szekcióba annak megfelelően, hogy Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás vagy Étkezőhelyi vendéglátás sorában szeretnénk megjeleníteni az áfakulcsokhoz tartozó adóalapot.

Turimzsfejlesztési hozzájárulás ÁNYK

A beállítás után az Összegek előnézete fülön látjuk, hogy a bevallás (D) szekciójában milyen bontással jelennek majd meg az adataink.

20TFEJH bevallás beállítása

A beállítás mentésre kerül, így a következő bevallás beadásakor az áfakulcsok besorolását nem kell újból elvégezni.

A bevallás alátámasztásához tartozó listán is külön áfakulcsonkénti lekérdezést is biztosít a program, az egyszerűbb és gyorsabb adategyeztetés érdekében. A lista az Áfa-listák/Turizmusfejlesztési hozzájárulás egyeztető lista menüpontban érhető el.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás egyeztető lista

Következő évre áthúzódó közösségi áfa könyvelése, a következő évben hiányzó Ügyfél esetén

Az évnyitás/évváltás időszakában előfordulhatnak olyan eseteink, amikor egy közösségi beszerzéses számlát a 2019-es adatbázis évbe kell könyvelnünk, mivel a számla teljesítési dátuma 2019-re vonatkozik. Azonban az áfa értékét a teljesítést követő hó 15.-i napra kell elszámolni. Ebben az esetben a 2019-ben könyvelt számla áfáját 2019-ben a az Áfa-listák/Közösségi áfa menüpontban le kell könyveltetni. Ebben az esetben a program egy üzenetet fog küldeni, hogy melyik cég melyik évébe szeretnénk, hogy az automatikusan generált áfatételek létrejöjjenek.

Közösségi Áfa átvétele új évbe

Amennyiben az Ügyfél  – amire a közösségi beszerzéses számlát rögzítettük – nem szerepel a következő (2020-as) adatbázis évben, akkor a program egy egyeztető ablakot (Ügyféltörzsek egyeztetése) jelenít meg, amiben megadható az Ügyfél, illetve amennyiben egyáltalán nem szerepel, akkor létrehozható a következő adatbázis évben:

Ügyféltörzsek egyeztetése

AZ Ügyféltörzs egyeztetés után a program automatikusan létrehozza az áfa tételeket a megfelelő Ügyfélhez a következő – beállított – évbe.

 Iktatószám szűrése és megjelenítése a kartonlistán

A legújabb verzióval a kartonlistán megtudjuk jeleníteni az iktatószámot, illetve szűrést is lehet végezni benne. A Beállítások/Alapbeállítások/Egyéb menüponton belül ha az Iktatószám használata be van állítva akkor a Listák/Kartonlista szűrőablakén megjelenik egy opció amivel beállíthatjuk, hogy a lekért listán a megnevezés oszlopa helyett a rögzített iktatószámokat jelenítse meg a program. A szűrőablakon egy intervallum megadási lehetőséggel szűrhetünk bizonyos iktatószámokra.

Kartonlista

Bankszámlakivonat importer – bizonylatszám szerint automatikus összepontozás

A 2020. februári verzióval a bankszámlakivonat importerben lehetőség van a bizonylatszám szerinti automatikus kipontozásra. Amennyiben az Ügyfél megegyezik – vagy helyes Ügyfél lett kiválasztva a bankszámlakivonat importerben – és a Bizonylatszám mezőben vannak olyan számlaszámok amelyek a Könyvelő programban szerepelnek, akkor azokat a program automatikusan összepontozza.

Ennek a funkciónak a működéséhez be kell pipálni a bankszámlakivonat importerben a Bizonylatszám keresése a bizonylat mező alapján opciót.

Bankszámlakivonat importer - bizonylatszám szerint automatikus összepontozás

Minimális kintlévőségek automata könyvelése – határérték megadása

A Kulcs-Könyvelés 2019. augusztusi verziójában megvalósításra kerül a minimális kintlévőségek automata könyvelése funkció. A legújabb verzióban annyi változás történt a funkcióban, hogy a határértéket – ami alapján a program felkínálja a rendezni kívánt tételeket – intervallumos szűréssel kérhetjük le. A két megadott határérték között lévő kintlévőségeket fogja a program a listában szerepeltetni. Az egyik intervallum kitöltése kötelező.

Kintlévőségek automatikus könyvelése szűrés


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések