- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

Verziótájékoztató, 2020. február – Könyvelő program

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Kettős könyvelés,Nincs kategorizálva,Verziótájékoztató

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




Megjelent!

Kulcs-Könyvelés frissítés

2020. február 10.

Elérhető a 2065-ös nyomtatvány kitöltése

A Kulcs-Könyvelés 2020. februári verziója tartalmazza a NAV által előírt 2065-ös nyomtatványt és annak automatikus kitöltését.

A bevallás helyes elkészítéséhez szükséges, hogy a Beállítások/Alapbeállítások menüpontban a Cégfüggő beállítások/Áfa fülön a 2065-ös nyomtatványt állítsuk be a használt ÁNYK- nyomtatványhoz.

2065 áfabevallás beállítás [1]

A bevallás hatékony kitöltéséhez az áfa-gyűjtők használata javasolt. Amennyiben használunk áfa gyűjtőket, akkor azokat átmásolhatjuk egy korábbi évből, vagy egy másik cégből a Beállítások/Alapbeállítások menüpontban a Cégfüggő beállítások/Áfa fülön az Áfa gyűjtők átvétele gomb segítségével.

A nyomtatvány az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak/2065-ös nyomtatvány menüponton belül érhető el.

2065 bevallás 07/08 -as lapjának kitöltése

A 2065 bevallás 07/08-as lapján megváltozott két VTSZ kód.

A 1206 00 Napraforgó-mag, törve is, és a 1008 90 10 Triticale VTSZ számok esetében történ módosítás. Helyettük a bevallásban 2020-tól az alábbi VTSZ számok szerepelnek:

- 1206 Napraforgó-mag, törve is

- 1008 60 10 Triticale

Azonban előfordulhat, hogy az előző verzióval a 1965-ös bevalláshoz tartozó VTSZ-ekkel rögzítettük a 2020-as évbe a fordított áfás számláinkat. A 2065-ös bevallás beállítása után nem kell ezeket a tételeket törölni/módosítani a könyvelésben, hanem az XML létrehozásakor a program megkérdezi, hogy automatikusan ezekre a a VTSZ kódokra könyvelt tételeket módosítsa-e a 2065-ös bevallásnak megfelelő VTSZ kódokra:

07-08-as lap VTSZ [2]

Az Igen opciót kiválasztva az ÁNYK-ban a helyes/új VTSZ számok jelennek meg.

Elérhető a 20A60-as nyomtatvány kitöltése

A februári verzióval a 20A60-as nyomtatvány is elérhetővé vált. A korábbi évekhez hasonlóan a nyomtatvány automatikus kitöltése az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak/20A60-as nyomtatvány menüponton belül érhető el.

19K102 -es bevallás elérhető

A legújabb verzió a 19K102-es bevallást is tartalmazza. A bevallás az Adatszolgáltatás/ Feladás az ÁNYK programnak/19K102 nyomtatvány menüponton keresztül érhető el.

A bevallás elkészítéséről, beállításokról bővebb információt a tudásbázis bejegyzésben [3] olvashatunk.

20TFEJLH nyomtatvány kitöltése

A februári verzióval a 20TFEJLH nyomtatvány is elérhető. A nyomtatvány az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak/20TFEJLH menüpontból érhető el.

Az elmúlt évekhez képest annyi változás történt a nyomtatványban, hogy 2020-tól külön bontásban kell megadni az Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalmat és a Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás hozzájárulás alapját.

20TFEJH bevallás [4]

A megfelelő ÁNYK feladáshoz egy új beállítást kell elvégezni a programban. Az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak/20TFEJLH nyomtatvány menüpontjában az Áfa kulcsok fülön a különböző áfakulcsokat be kell sorolni a megfelelő szekcióba annak megfelelően, hogy Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás vagy Étkezőhelyi vendéglátás sorában szeretnénk megjeleníteni az áfakulcsokhoz tartozó adóalapot.

Turimzsfejlesztési hozzájárulás ÁNYK [5]

A beállítás után az Összegek előnézete fülön látjuk, hogy a bevallás (D) szekciójában milyen bontással jelennek majd meg az adataink.

20TFEJH bevallás beállítása [6]

A beállítás mentésre kerül, így a következő bevallás beadásakor az áfakulcsok besorolását nem kell újból elvégezni.

A bevallás alátámasztásához tartozó listán is külön áfakulcsonkénti lekérdezést is biztosít a program, az egyszerűbb és gyorsabb adategyeztetés érdekében. A lista az Áfa-listák/Turizmusfejlesztési hozzájárulás egyeztető lista menüpontban érhető el.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás egyeztető lista [7]

Következő évre áthúzódó közösségi áfa könyvelése, a következő évben hiányzó Ügyfél esetén

Az évnyitás/évváltás időszakában előfordulhatnak olyan eseteink, amikor egy közösségi beszerzéses számlát a 2019-es adatbázis évbe kell könyvelnünk, mivel a számla teljesítési dátuma 2019-re vonatkozik. Azonban az áfa értékét a teljesítést követő hó 15.-i napra kell elszámolni. Ebben az esetben a 2019-ben könyvelt számla áfáját 2019-ben a az Áfa-listák/Közösségi áfa menüpontban le kell könyveltetni. Ebben az esetben a program egy üzenetet fog küldeni, hogy melyik cég melyik évébe szeretnénk, hogy az automatikusan generált áfatételek létrejöjjenek.

Közösségi Áfa átvétele új évbe [8]

Amennyiben az Ügyfél  – amire a közösségi beszerzéses számlát rögzítettük – nem szerepel a következő (2020-as) adatbázis évben, akkor a program egy egyeztető ablakot (Ügyféltörzsek egyeztetése) jelenít meg, amiben megadható az Ügyfél, illetve amennyiben egyáltalán nem szerepel, akkor létrehozható a következő adatbázis évben:

Ügyféltörzsek egyeztetése [9]

AZ Ügyféltörzs egyeztetés után a program automatikusan létrehozza az áfa tételeket a megfelelő Ügyfélhez a következő – beállított – évbe.

 Iktatószám szűrése és megjelenítése a kartonlistán

A legújabb verzióval a kartonlistán megtudjuk jeleníteni az iktatószámot, illetve szűrést is lehet végezni benne. A Beállítások/Alapbeállítások/Egyéb menüponton belül ha az Iktatószám használata be van állítva akkor a Listák/Kartonlista szűrőablakén megjelenik egy opció amivel beállíthatjuk, hogy a lekért listán a megnevezés oszlopa helyett a rögzített iktatószámokat jelenítse meg a program. A szűrőablakon egy intervallum megadási lehetőséggel szűrhetünk bizonyos iktatószámokra.

Kartonlista [10]

Bankszámlakivonat importer – bizonylatszám szerint automatikus összepontozás

A 2020. februári verzióval a bankszámlakivonat importerben lehetőség van a bizonylatszám szerinti automatikus kipontozásra. Amennyiben az Ügyfél megegyezik – vagy helyes Ügyfél lett kiválasztva a bankszámlakivonat importerben – és a Bizonylatszám mezőben vannak olyan számlaszámok amelyek a Könyvelő programban szerepelnek, akkor azokat a program automatikusan összepontozza.

Ennek a funkciónak a működéséhez be kell pipálni a bankszámlakivonat importerben a Bizonylatszám keresése a bizonylat mező alapján opciót.

Bankszámlakivonat importer - bizonylatszám szerint automatikus összepontozás [11]

Minimális kintlévőségek automata könyvelése – határérték megadása

A Kulcs-Könyvelés 2019. augusztusi verziójában megvalósításra kerül a minimális kintlévőségek automata könyvelése [12] funkció. A legújabb verzióban annyi változás történt a funkcióban, hogy a határértéket – ami alapján a program felkínálja a rendezni kívánt tételeket – intervallumos szűréssel kérhetjük le. A két megadott határérték között lévő kintlévőségeket fogja a program a listában szerepeltetni. Az egyik intervallum kitöltése kötelező.

Kintlévőségek automatikus könyvelése szűrés [13]


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20879/uj-verzio-2020-februar-konyvelo-program-2/ címen.

URLs in this post:

[1] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2020/02/2065-áfabevallás-beállítás.jpg

[2] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2020/02/07-08-as-lap-VTSZ.png

[3] tudásbázis bejegyzésben : https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/19080/kata-lista-automatikus-bevallas-keszitese

[4] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2020/02/20TFEJH-bevallás.jpg

[5] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2020/02/Turimzsfejlesztési-hozzájárulás-ÁNYK.jpg

[6] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2020/02/20TFEJH-bevallás-beállítása.jpg

[7] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2020/02/Turizmusfejlesztési-hozzájárulás-egyeztető-lista1.jpg

[8] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2020/02/Közösségi-Áfa-átvétele-új-évbe.jpg

[9] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2020/02/Ügyféltörzsek-egyeztetése.jpg

[10] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2020/02/Kartonlista.jpg

[11] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2020/02/Bankszámlakivonat-importer-bizonylatszám-szerint-automatikus-összepontozás.jpg

[12] minimális kintlévőségek automata könyvelése : https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/19911/minimalis-kintlevosegek-automata-konyvelese-konyvelo-program

[13] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2020/02/Kintlévőségek-automatikus-könyvelése-szűrés.jpg

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.