Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Leírási kulcs változásának rögzítése csoportosan felvitt eszközökre – Tárgyi eszköz program


A tárgyi eszközök értékcsökkenésének leírási kulcsát érintő esetleges jogszabályi változás vagy az értékcsökkenés téves rögzítése esetén nyújthat hasznos segítséget a leírási kulcs változás tranzakció, amelyet az eszköz kartonjára felvezetve a szoftver a tranzakció dátumától után már a módosított értékcsökkenési leírási kulccsal számol.

Ugrás: Egyedileg rögzített eszköz leírási kulcsának módosítása »
Ugrás: Eszközcsoport egyedi (vagy néhány) tagjának leírási kulcs változása »

Ha valamely eszközének leírás kulcsát módosítani szeretnénk, kattintsunk a Tranzakciók menüre, majd válasszuk a Leírási kulcs változás menüpontot.

Csoportosan rögzített tárgyi eszközök esetében 2 eset lehetséges:

» Ha a csoport MINDEN tagjának módosítani szeretnénk a leírási kulcsát, a CSOPORT sor végén található (Tallózás) ikonra kattintva választhatjuk ki az eszköz-csoportot a listából. Az eszköz-csoport kiválasztását követően adjuk meg a tranzakció dátumát és az új leírási kulcsot (% jel nélkül!), majd nyomjuk meg a Felvisz gombot. Ekkor már ellenőrizhetjük, hogy a tranzakció bekerült az eszköz-csoport tételei közé. A tranzakció napján elszámolandó értékcsökkenést a szoftver két részre bontja, a tranzakció előtti napon elszámolja az addigi aktuális értékcsökkenést, majd a leírási kulcs változása után még elszámolja a hiányzó egy napi értékcsökkenést, már a megváltozott leírási kulcs szerint. A műveletet a Mentés gomb megnyomásával véglegesíthetjük.
Ha a csoport MINDEN tagjának módosítani szeretnénk a leírási kulcsát, a CSOPORT sor végén található  (Tallózás) ikonra kattintva választhatjuk ki az eszköz-csoportot a listából
1. kép, összesen: 5.

Ha a csoport MINDEN tagjának módosítani szeretnénk a leírási kulcsát, a CSOPORT sor végén található (Tallózás) ikonra kattintva választhatjuk ki az eszköz-csoportot a listából

Figyelem! Ez a tranzakció csak a kiválasztott definíciót érinti! Ha a számviteli törvény szerinti ÉS a társasági adótörvény szerinti értékcsökkenési definícióra is rögzíteni szeretnénk a tranzakciót, a műveletet kétszer kell megismételnünk, ehhez az eszköz-csoport neve mellett kell módosítanunk az értékcsökkenési definíciót.

» Ha a csoport NÉHÁNY tagjának szeretnénk módosítani a leírási kulcsát, a MEGNEVEZÉS sor végén található (Tallózás) ikonra kattintva választhatunk ki egy eszközt a csoportból. Mivel az eszközök azonos névvel kerülnek be az adatbázisba, itt nyilvántartási szám vagy kód alapján választhatjuk ki legegyszerűbben a szükséges tárgyi eszközt. A tranzakció rögzítését követően az eszköz kikerül a csoportból, erről a program figyelmeztető üzenetet küld. A kiválasztást követően adjuk meg a tranzakció dátumát és az új leírási kulcsot, majd nyomjuk meg a Felvisz gombot. A tranzakció napján elszámolandó értékcsökkenést a szoftver két részre bontja, a tranzakció előtti napon elszámolja az addigi aktuális értékcsökkenést, majd a leírási kulcs változása után még elszámolja a hiányzó egy napi értékcsökkenést, már a megváltozott leírási kulcs szerint. A műveletet a Mentés gomb megnyomásával véglegesíthetjük.
Ha a csoport NÉHÁNY tagjának szeretnénk módosítani a leírási kulcsát, a MEGNEVEZÉS sor végén található  (Tallózás) ikonra kattintva választhatunk ki egy eszközt a csoportból
1. kép, összesen: 6.

Ha a csoport NÉHÁNY tagjának szeretnénk módosítani a leírási kulcsát, a MEGNEVEZÉS sor végén található (Tallózás) ikonra kattintva választhatunk ki egy eszközt a csoportból

Figyelem! Ez a tranzakció csak a kiválasztott definíciót érinti! Ha a számviteli törvény szerinti ÉS a társasági adótörvény szerinti értékcsökkenési definícióra is rögzíteni szeretnénk a tranzakciót, a műveletet kétszer kell megismételnünk, ehhez az eszköz-csoport neve mellett kell módosítanunk az értékcsökkenési definíciót.

Hasznos tipp: A Tárgyi eszköz program – alapértelmezésben – a csoportosan rögzített eszközöket együtt, csoportként kezeli, emiatt figyelmeztetést fog küldeni annak tényéről, hogy az eszköz kikerül a csoportból, így egyedi eszközként működik majd a továbbiakban.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések