Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Visszaírás tranzakció rögzítése csoportosan felvitt eszközökre – Tárgyi eszköz program


Amennyiben a terven felüli értékcsökkenési leírások miatt a tárgyi eszközök könyv szerinti értéke alacsonyabb ezen eszközök eredeti bekerülési értékénél és a terven felüli értékcsökkenés okai már nem, illetve csak részben állnak fenn, a terven felüli értékcsökkenési leírásokat meg kell szüntetni a már elszámolt terven felüli értékcsökkenés csökkentésével.

A megbízható és valós összkép érdekében a tárgyi eszközt a terv szerinti értékcsökkenés figyelembevételével meghatározott nettó értékére az egyéb bevételekkel szemben vissza kell értékelni (visszaírás).

Könyvelési lépések:

» T 12-16 Tárgyi eszközök – K 12-16 Tárgyi eszközök terven felüli értékcsökkenése és annak visszaírása
» T 12-16 Tárgyi eszközök terven felüli értékcsökkenése és annak visszaírása – K 9664 Tárgyi eszközök visszaírt terven felüli értékcsökkenése

Ugyanígy kell eljárni, ha az egyedi tárgyi eszköz mérleg készítéskori piaci értéke jelentősen meghaladja a terv szerinti értékcsökkenés figyelembevételével meghatározott nettó értékét. A különbözet összegével csökkenteni kell az elszámolt terven felüli értékcsökkenés összegét és az egyéb bevételekkel szemben növelni kell az adott eszköz könyv szerinti értékét.

(Forrás: Dr. Szakács Imre: Számvitel A-tól Z-ig)

Ugrás: Egyedileg rögzített eszköz visszaírása »
Ugrás: Eszközcsoport egyedi (vagy néhány) tagjának visszaírása »

Elsőként mindig a terven felüli értékcsökkenést kell felrögzíteni az eszközre. Ha terven felüli értékcsökkenés tranzakció még nincs az eszközön, a program figyelmeztető üzenetet küld arról, hogy a visszaírás összege nem haladhatja meg a terven felüli értékcsökkenés összegét.

Ha valamely (terven felüli értékcsökkenéssel már rendelkező) eszközére visszaírást szeretne elszámolni, kattintson a Tranzakciók menüre, majd válassza a Visszaírás menüpontot.

Csoportosan rögzített eszköz – ha a csoport minden tagjára fel szeretné vinni a visszaírás tranzakciót – a Csoport sor végén lévő (Tallózás) ikonra kattintva választhatja ki az eszköz-csoportot a listából. Az eszköz-csoport kiválasztását követően adja meg a tranzakció dátumát és az összegét, majd nyomja meg a Felvisz gombot. Ellenőrizheti, hogy a tranzakció bekerült az eszköz tételei közé. Figyelem! A visszaírás összege nem haladhatja meg a terven felüli értékcsökkenés összegét! A tranzakció napján elszámolandó értékcsökkenést a szoftver két részre bontja, a tranzakció előtti napon elszámolja az addigi aktuális értékcsökkenést, majd a visszaírást követően még elszámolja a hiányzó egy napi értékcsökkenést. A műveletet a Mentés gomb megnyomásával véglegesítheti.

Figyelem! Ez a tranzakció csak a kiválasztott definíciót érinti! Ha a számviteli törvény szerinti ÉS a társasági adótörvény szerinti értékcsökkenési definícióra is rögzíteni szeretné a tranzakciót, a műveletet kétszer kell megismételnie, az eszköz neve mellett módosíthatja az értékcsökkenési definíciót.

Csoportosan rögzített eszköz – ha a csoport néhány tagjára szeretné csak felvinni a tranzakciót – a Megnevezés sor végén lévő (Tallózás) ikonra kattintva választhatja ki egy eszközt a csoportból. Mivel az eszközök azonos néven kerültek be az adatbázisba, javasoljuk, hogy kód alapján válassza ki a szükséges tárgyi eszközt. Az eszköz kiválasztását követően adja meg a tranzakció dátumát és az összegét, majd nyomja meg a Felvisz gombot. Ellenőrizheti, hogy a tranzakció bekerült az eszköz tételei közé. Figyelem! A visszaírás összege nem haladhatja meg a terven felüli értékcsökkenés összegét! A tranzakció napján elszámolandó értékcsökkenést a szoftver két részre bontja, a tranzakció előtti napon elszámolja az addigi aktuális értékcsökkenést, majd a visszaírást követően még elszámolja a hiányzó egy napi értékcsökkenést. A műveletet a Mentés gomb megnyomásával véglegesítheti. Szükség esetén (a csoport többi tagján is) megismételheti a műveletet.

Figyelem! Ez a tranzakció csak a kiválasztott definíciót érinti! Ha a számviteli törvény szerinti ÉS a társasági adótörvény szerinti értékcsökkenési definícióra is rögzíteni szeretné a tranzakciót, a műveletet kétszer kell megismételnie, az eszköz neve mellett módosíthatja az értékcsökkenési definíciót.

Hasznos tipp: A Tárgyi eszköz program – alapértelmezésben – a csoportosan rögzített eszközöket együtt, csoportként kezeli, emiatt figyelmeztetést fog küldeni annak tényéről, hogy az eszköz kikerül a csoportból, így egyedi eszközként működik majd a továbbiakban.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések