PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Terven felüli értékcsökkenés rögzítése csoportosan felvitt eszközökre – Tárgyi eszköz program


Terven felüli értékcsökkenést kell a tárgyi eszközöknél elszámolni akkor, ha:

» a tárgyi eszközt leértékelik, mert a könyv szerinti értéke tartósan és jelentősen magasabb, mint ezen eszköz piaci értéke (ez a szabály a beruházásokra nem alkalmazható);
» a tárgyi eszköz (ideértve a beruházást is) értéke tartósan lecsökken, mert a vállalkozási tevékenység változása miatt feleslegessé vált vagy megrongálódás, megsemmisülés, illetve hiány következtében rendeltetésének megfelelően nem használható, illetve használhatatlan.

A terven felüli érték csökkenését olyan mértékig kell végrehajtani, hogy a tárgyi eszköz, a beruházás használhatóságának megfelelő, a mérlegkészítéskor érvényes (ismert) piaci értéken szerepeljen a mérlegben. Amennyiben a tárgyi eszköz, a beruházás rendeltetésének megfelelően nem használható, illetve használhatatlan, megsemmisült vagy hiányzik, azt az immateriális javak, a tárgyi eszközök, a beruházások közül – a terven felüli értékcsökkenés elszámolása után – ki kell vezetni.

A könyvelés az alábbi:

Először a nettó értéket állapítjuk meg:
12-15 Tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökkenése T – 12-15 Tárgyi eszközök K
És a terv szerinti amortizációt költségként elszámoljuk:

571 Terv szerinti értékcsökkenési leírás T – 12-15 Tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökkenése K
Ezután lekönyveljük a terven felüli értékcsökkenést:
12-16 Tárgyi eszközök terven felüli értékcsökkenése T – 12-16 Tárgyi eszközök K
Végül ráfordításként elszámoljuk a terven felüli értékcsökkenést:
8664 Tárgyi eszközök elszámolt terven felüli értékcsökkenése T – 12-16 Tárgyi eszközök terven felüli értékcsökkenése K

Ugyancsak terven felüli értékcsökkenést kell elszámolni, ha a tárgyi eszköz mérleg-készítéskori piaci értéke alacsonyabb a könyv szerinti értéknél.

(Forrás: Dr. Szakács Imre: Számvitel A-tól Z-ig)

Ugrás: Egyedileg rögzített eszköz terven felüli értékcsökkenése »
Ugrás: Eszközcsoport egyedi (vagy néhány) tagjának terven felüli értékcsökkenése »

Ha valamely eszközére terven felüli értékcsökkenést szeretne elszámolni, kattintson a Tranzakciók menüre, majd válassza a Terven felüli értékcsökkenés menüpontot.

Csoportosan rögzített eszköz – ha a csoport minden tagjára fel szeretné vinni a leaktiválás tranzakciót – a Csoport sor végén lévő (Tallózás) ikonra kattintva választhatja ki az eszköz-csoportot a listából. Az eszköz-csoport kiválasztását követően adja meg a tranzakció dátumát és az összegét, majd nyomja meg a Felvisz gombot. Ellenőrizheti, hogy a tranzakció bekerült az eszköz tételei közé. A tranzakció napján elszámolandó értékcsökkenést a szoftver két részre bontja, a tranzakció előtti napon elszámolja az addigi aktuális értékcsökkenést, majd a terven felüli értékcsökkenést követően még elszámolja a hiányzó egy napi értékcsökkenést. A műveletet a Mentés gomb megnyomásával véglegesítheti.

Figyelem! Ez a tranzakció csak a kiválasztott definíciót érinti! Ha a számviteli törvény szerinti ÉS a társasági adótörvény szerinti értékcsökkenési definícióra is rögzíteni szeretné a tranzakciót, a műveletet kétszer kell megismételnie, az eszköz neve mellett módosíthatja az értékcsökkenési definíciót. 

Csoportosan rögzített eszköz – ha a csoport néhány tagjára szeretné csak felvinni a tranzakciót – a Megnevezés sor végén lévő (Tallózás) ikonra kattintva választhatja ki egy eszközt a csoportból. Mivel az eszközök azonos néven kerültek be az adatbázisba, javasoljuk, hogy kód alapján válassza ki a szükséges tárgyi eszközt. Az eszköz kiválasztását követően adja meg a tranzakció dátumát és az összegét, majd nyomja meg a Felvisz gombot. Ellenőrizheti, hogy a tranzakció bekerült az eszköz tételei közé. A tranzakció napján elszámolandó értékcsökkenést a szoftver két részre bontja, a tranzakció előtti napon elszámolja az addigi aktuális értékcsökkenést, majd a terven felüli értékcsökkenést követően még elszámolja a hiányzó egy napi értékcsökkenést. A műveletet a Mentés gomb megnyomásával véglegesítheti. Szükség esetén (a csoport többi tagján is) megismételheti a műveletet.

Figyelem! Ez a tranzakció csak a kiválasztott definíciót érinti! Ha a számviteli törvény szerinti ÉS a társasági adótörvény szerinti értékcsökkenési definícióra is rögzíteni szeretné a tranzakciót, a műveletet kétszer kell megismételnie, az eszköz neve mellett módosíthatja az értékcsökkenési definíciót. 

Hasznos tipp: A Tárgyi eszköz program – alapértelmezésben – a csoportosan rögzített eszközöket együtt, csoportként kezeli, emiatt figyelmeztetést fog küldeni annak tényéről, hogy az eszköz kikerül a csoportból, így egyedi eszközként működik majd a továbbiakban.

Információ

Ez a bejegyzés programunk LIGHT és PLUSZ verziójával rendelkező Ügyfeleink számára is tartalmaz hasznos információkat.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések