PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Elszámolási időszakos számlák beállításai – Könyvelő program


A 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv. ) 58. §-ának (1) bekezdése szerint: termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a felek részletfizetésben vagy határozott időre szóló elszámolásban állapodtak meg, teljesítés az ellenérték megtérítésének esedékessége, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik. (…)

A hivatkozott előírás az áfafizetési kötelezettség keletkezésének időpontjára, mint teljesítési időpontra vonatkozik, és nem érinti (nem érintheti) a két fél közötti szerződésben rögzített, a szolgáltatásnyújtás teljesítésére vonatkozó teljesítési időpontot. (…) Az Áfa tv. szerinti teljesítési időponttal kell az áfafizetési kötelezettséget az áfabevallásba beállítani, ezzel az időponttal lehet az előzetesen felszámított áfát levonásba helyezni, míg a szerződés szerinti teljesítés időpontjával kell a számlát a könyvviteli nyilvántartásokban rögzíteni. (…)

(Forrás: Wolters Kluwer Jogtár)

A folyamatos teljesítésű számlák áfa-átvezetési számláit a Beállítások / Alapbeállítások menüpontban adhatjuk meg, az Elszámolási időszak oldalon. A tárgyévi és az évnyitás utáni átvezetési számlának célszerű eltérő főkönyvi számokat beállítani, a következő évi áfa egyszerű elkülönítése céljából.

Ha korábban még nem bontottuk alá az átvezetési főkönyvi számot, kattintsunk a Számlatükör gombra és vigyük fel az alábontásokat. A számlaszám alábontása után ellenőrizzük Speciális áfa beállításainkat, itt is célszerű lehet külön alábontást meghatározni a különböző típusú átvezetések kezeléséhez.

Az elszámolási időszakos (folyamatos teljesítésű) számlák könyvelésének részleteiről ezen az oldalon írunk bővebben.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések