- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

Elszámolási időszakos számlák beállításai – Könyvelő program

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Alapbeállítások,Beállítások,Cégfüggő beállítások,Elszámolási időszak,Kettős könyvelés,PLUSZ

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




A 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv. ) 58. §-ának (1) bekezdése szerint: termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a felek részletfizetésben vagy határozott időre szóló elszámolásban állapodtak meg, teljesítés az ellenérték megtérítésének esedékessége, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik. (…)

A hivatkozott előírás az áfafizetési kötelezettség keletkezésének időpontjára, mint teljesítési időpontra vonatkozik, és nem érinti (nem érintheti) a két fél közötti szerződésben rögzített, a szolgáltatásnyújtás teljesítésére vonatkozó teljesítési időpontot. (…) Az Áfa tv. szerinti teljesítési időponttal kell az áfafizetési kötelezettséget az áfabevallásba beállítani, ezzel az időponttal lehet az előzetesen felszámított áfát levonásba helyezni, míg a szerződés szerinti teljesítés időpontjával kell a számlát a könyvviteli nyilvántartásokban rögzíteni. (…)

(Forrás: Wolters Kluwer Jogtár [1])

A folyamatos teljesítésű számlák áfa-átvezetési számláit a Beállítások / Alapbeállítások menüpontban adhatjuk meg, az Elszámolási időszak oldalon. A tárgyévi és az évnyitás utáni átvezetési számlának célszerű eltérő főkönyvi számokat beállítani, a következő évi áfa egyszerű elkülönítése céljából.

[2]

Ha korábban még nem bontottuk alá az átvezetési főkönyvi számot, kattintsunk a Számlatükör gombra és vigyük fel az alábontásokat [3]. A számlaszám alábontása után ellenőrizzük Speciális áfa beállításainkat [4], itt is célszerű lehet külön alábontást meghatározni a különböző típusú átvezetések kezeléséhez.

Az elszámolási időszakos (folyamatos teljesítésű) számlák könyvelésének részleteiről ezen az oldalon [5] írunk bővebben.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/13359/elszamolasi-idoszakos-szamlak-beallitasai-konyvelo-program/ címen.

URLs in this post:

[1] Wolters Kluwer Jogtár: https://net.jogtar.hu/

[2] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2010/05/elszamolasi-beallitas.jpg

[3] alábontásokat: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/?p=2181

[4] beállításainkat: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/?p=13044

[5] ezen az oldalon: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/?p=2713

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.