Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató, 2023. december – Kulcs-Könyvelés


Megjelent!

Kulcs-Könyvelés frissítés

2023. december 06.

Egyenlegközlők mentése Ügyfelenként külön PDF fájlba

Az Egyenlegközlők pdf fájlba mentésekor, a Könyvelő szoftver legújabb verziója, Ügyfelenként külön PDF fájlt készít. A funkció alapértelmezetten bejelölt, de lehetőség van a korábbi működés használatára, azaz, hogy egy PDF fájlba kerüljön az összes elkészített Egyenlegközlő. A funkció beállítási lehetősége a Beállítások/Levelezés beállítása/Egyenlegközlő/Nyomtatás menüpontban érhető el.

Az egyenlegközlők mentése Ügyfelenként külön PDF fájlba

Kulcs- Könyvelés Standard – funkcióbővítés

A Könyvelő program Standard verziója az alábbi – Plusz verzióban már elérhető, – funkciókkal bővült.

- A Turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallásának elkészítési lehetősége. A funkció használatáról bővebben ide kattintva olvashatnak.

- Könyvelt adatok ellenőrzése: A funkció segítségével ellenőrzéseket lehet lefuttatni, és megnézni, hogy milyen adatok esetén szükséges javítani a könyvelést.

A működéséről részletesen külön bejegyzésben olvashatnak részletesen, melyet ide kattintva érhetnek el. A bejegyzés 1-es pontja tartalmazza a Kölnyvelt adatok ellenőrzése funkcióhoz kapcsolódó tudnivalókat.

- Ügyfélegyesítés: A funkció segítségével az Ügyféltörzsben többször szereplő Ügyfeleket lehet összevonni. A működésről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Új funkció! – Cégautóadó bevallás elkészítési lehetősége

Az Adatszolgáltatás/Cégautóadó menüpontban elérhető a Könyvelő szoftver Plusz verzióját használó Ügyfeleink részére a 2301-es bevallás elkészítésének lehetősége.

A menüpontra kattintva a Bevallás fülön meg kell adni bevallás időszakát (naptári negyedév), az azonosító adatokat, valamint a cégautóadó benyújtása legördülőben kell kiválasztani a szükséges paramétert.

Cégautóadó - Bevallás

A Gépjármű adatok fülön megadhatók a gépjárművek paraméterei, melyek alapján a bevallás töltésre kerül. Új gépjármű rögzítésére a plusz jel ikonra kattintva vagy az Ins billentyű megnyomásával van lehetőség. Az adatok közül a rendszám csak a könnyebb beazonosíthatóságot segíti, nem része a bevalláshoz szükséges adatoknak. Az intervallum mező fontos, mert ez alapján tudja a szoftver, hogy mely hónapokban kell az autóval számolnia az adott negyedévben.

Cégautóadó - Gépjármű adatok

A gépjárműadó tv. 17/F §-a szerint levonható a gépjárműadó az adott havi cégautóadóból abban az esetben, ha az már megfizetésre is került. Ezen értékek bevallásban való feltüntetésére szabadon szerkeszthető mezők állnak rendelkezésre a felületen.

A Gépjármű adatok az évek között átmásolhatók, így ha majd megjelenik a következő évi nyomtatvány akkor nem kell a gépjárműveket ismételten felrögzíteni, hanem a Adatok másolása évnyitástól függetlenül ikon ikonra kattintva az adatok másolása egy kattintással megtehető.

Az összegek előnézet fülön, valamint az alsó sávban megjelenő nyomtató ikonra kattintva a bevallás ellenőrizhető, még az Ok-ra kattintást megelőzően.

Az elkészített bevallások mentésre kerülnek, így utólag könnyen visszakereshetőek, ellenőrizhetőek. Az Adatszolgáltatás/Cégautóadó bevallás/Cégautóadó bevallás lista menüpontban látható az elkészített bevallások listája, illetve itt ki is nyomtatható azok tartalma.

Cégautóadó bevallás lista

Magánszemély és Technikai ügyfél jelölő az Ügyféladatlap Áfaalany mezőjében

Az Ügyféladatok részletes paraméterezése a közelgő eÁfa rendszer miatt szükséges (Az e-Áfa rendszer tervezett indulása a NAV részéről: 2024. január), így az Ügyfél adatlapján az Áfaalany mezőben már a Belföldi Áfaalany és Nem Belföldi Áfaalany opció mellett, a Magánszemély és a Technikai Ügyfél paraméter is kiválasztható. A beállítás a jövőbeli eÁfa felhasználók esetén kiemelten fontos, mivel a magánszemélyek és a technikai ügyfelek adatait csak abban az esetben nem fogja továbbítani a szoftver az eÁfa rendszer felé, amennyiben az Áfaalany beállítás megfelelő.

Áfaalany jelölő

A Magánszemély paraméter beállítására tömegesen is van lehetőség az Ügyfelek karbantartása menüpont Ügyfél/Magánszemélyek keresése opcióra kattintva. Ebben a menüpontban megpróbálja megkeresni azokat az Ügyfeleket a szoftver, melyek Magánszemélyek (nincs adószámuk), majd egy listát ad ezekről az Ügyfelekről és kiválasztható, hogy melyek esetében szeretnénk a Magánszemély beállítást alkalmazni. Magánszemélyek tömeges rögzítését követően (pl.: adatátadáskor létrehozott Ügyfelek) javasolt a funkció lefuttatása a későbbiekben is.

Magánszemély beállítás

NAV kompatibilis cím használata

Az Ügyfelek cím adatait megbontott formátumban kell felküldeni az eÁfa rendszerbe (Az e-Áfa rendszer tervezett indulása a NAV részéről: 2024. január), így a Könyvelő szoftverben szereplő cím mező megbontása szükséges. Azon Ügyfeleinknek, akik a jövőben szeretnék az eÁfa rendszeren keresztül beadni az Áfa bevallásukat a Beállítások/Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások/Egyéb menüpontban be kell jelölniük a cím megbontásához a „NAV kompatibilis cím használata” opciót. A funkció bejelölését megelőzően javasolt az Ügyféltörzsben kitörölni azon Ügyfeleket, melyekkel már nem áll kapcsolatban a Könyvelt cég (Ügyfelek karbantartása/Ügyfél/Csoportos ügyfél törlés), valamint Ügyfélegyesítéssel javasolt összevonni a többszörösen felvitt Ügyfeleket is.

NAV kompatibilis cím használat

A funkció bejelölését követően az Ügyfelek cím adatainak szétbontását el kell végezni. Ebben segít a cím felbontás funkció, mely automatikusan lefut az Ügyféltörzs megnyitásakor. Az automatikus cím felbontással a szoftver a cím mezőben szereplő értékeket megpróbálja megfeleltetni az alábbi felbontásnak:

  • irányítószám
  • település
  • közterület
  • közterület jellege
  • házszám
  • épület
  • lépcsőház
  • emelt
  • ajtó

Ha a cím felbontás nem jár sikerrel, akkor az adott Ügyfél piros háttérszínnel jelenik meg az alábbi képernyőn:

Automatikus cím felbontás funkció

Dupla kattintással az Ügyfél adatai megnyithatók és a cím manuális javítására is lehetőség nyílik a felületen. A Jóváhagyással elmenthető az elvégzett módosítás, vagy amennyiben nem szükséges módosítani, úgy módosítás nélkül is jóváhagyhatók az adatok. A felületen az Áfaalany beállításra is lehetőség nyílik, így amennyiben hibásnak jelöl a rendszer egy olyan Ügyfelet, melynek nincs címe (pl.: készpénzes vevő), akkor csak az Áfaalany opciót kell jól beállítani és jóváhagyással menteni a módosítást.

Ügyfl adatainak módosítása

A Magánszemélyek keresése funkció a Magánszemély ikon ikonra kattintva válik elérhetővé, így ezen a felületen is lehetőség van az Áfaalany mezőbe tömeges beállítani a Magánszemély opciót.

A cím felbontással nem helyesen szétbontott címeket a Módosítások véglegesítése Módosítások véglegesítéseikonra kattintva lehet tömegesen jóváhagyni. Amennyiben a tömeges jóváhagyás megtörténik, akkor a címek javítására már csak az Ügyféltörzsben nyílik lehetőség.

Ügyfél import – Módosult az import állomány

Az Ügyfél import állományának struktúrája az alábbiakkal bővült.

A cím adatokat már külön mezőkben kell az Excelben megbontani, az alábbi képen látható módon:

Cím adatok - Ügyfél import fájl

Az Áfaalany mezőben pedig az alábbi jelölők alkalmazhatók (csak a számok):

  • 0 – Nem belföldi áfaalany
  • 1 – Belföldi áfaalany
  • 2 – Magánszemély
  • 3 – Technikai Ügyfél

Az Ügyfél import funkció használatáról bővebben ide kattintva olvashatnak, valamint a a hozzá kapcsolódó minta állomány is itt érhető el.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések