Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Áfa főkönyvi számok összevezetése


Az általános forgalmi adó elszámolási számláit (466 – Levonható áfa és 467 – Fizetendő áfa)  összevezethetőek az áfa pénzügyi teljesítés számlára (468 – Áfa elszámolási számla). Az új funkcióval az összevezetést automatikusan el lehet végezni a Kulcs-Könyvelés programban az évvégi zárási folyamatok egyik lépéseként.

Zárás és Nyitás/Átvezetések menüpont két opciót ajánl fel az automatikus átvezetésekre:

- Áfa átvezetés
- Költségszámlák átvezetése

Az Áfa átvezetések funkció megnyitása után megjelenik az Átvezetendő tételek meghatározása ablak, ahol az átvezetéshez szükséges adatokat lehet megadni/módosítani. Ezek az adatok a következőek:

Átvezetendő tételek meghatározása

1. Átvezetendő számlák: A Beállítások/Törzskarbantartások/Áfa-kulcsok beállításai között beállított főkönyvi számokat ajánlja fel a program alapértelmezetten. Amennyiben az áfa főkönyvi szám alábontásra kerül, akkor a legördülőben az összes alábontás alapértelmezetten bejelölésre kerül. A legördülő menüben lehet módosítani az alapértelmezett beállítást. FONTOS! A beállítás során lehetőséget ad a program arra, hogy csak az egyik sort (azaz csak a levonható, vagy csak a fizetendő sort) lehessen csak beállítani, és arra lefuttatni az átvezetést.

- Levonható: 466 – előzetesen felszámított általános forgalmi adó (alapértelmezett beállítás ami manuálisan módosítható)
- Fizetendő: 467 – Fizetendő általános forgalmi adó (alapértelmezett beállítás ami manuálisan módosítható)

2. Átvezetési célszámla: 468 – Általános forgalmi adó – elszámolási számla (alapértelmezett beállítás ami manuálisan módosítható)
Az Átvezetési célszámla kitöltése kötelező, amennyiben nem kerül kiválasztásra főkönyvi szám akkor a program üzenetet küld:

Nem adott meg főkönyvi számot
3. Egyenlegek gyűjtése: 
Alapértelmezetten a Zárás és nyitás/Beállítások/Általános beállítások menüpontban található Zárási időszakot ajánlja fel a program. Az időszak manuálisan módosítható, és mentésre kerül. Az időszak megadása kötelező, ennek hiányában a program üzenetet küld:

Nem adott meg kezdő dátumot

4. Bizonylat dátuma: Ezt a mezőt a program automatikusan tölti, manuálisan nem módosítható. A beállított intervallum záró napja kerül ide.

5. Megjegyzés: A törzsadatokból kiválasztható, vagy manuálisan beírható. Megjegyzés megadása nem kötelező.

Az adatok megadása után a program listázza a beállított főkönyvi számok egyenlegét. Itt a Könyvelés gomb segítségével lehet elindítani az automatikus rögzítést.

Átvezetés részletezése
A sikeres könyvelésről a program üzenetet küld:

A könyvelés sikeresen befejeződött
A könyvelést követően a Könyvelés/Módosítás menüpontban ellenőrizhetőek a létrejött vegyes naplók, amelyek tartalmazzák az átvezetést. Ezek az automatikus vegyes naplók törölhetőek és módosíthatóak.

Módosítás


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések