Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató, 2022. február – Egyszeres program


Megjelent!

Kulcs-Egyszeres frissítés

2022. február 10.



Újdonságok a Könyvelő programban:

1) Elérhető a 2265-ös nyomtatvány kitöltése»
2) Elérhető a 22A60-as nyomtatvány kitöltése»
3) Elérhető a 21K102-es nyomtatvány kitöltése»
4) Elérhető a 21KATA nyomtatvány kitöltése»
5) ÁNYK fájl tartalmazza a cégnevet – 65, A60, K102, KATA»
6) A könyvelési ablakban megadott adatok megjegyzése»
7) NAV Online számla importer modul: Felső (Ügyfél) megjegyzés töltése a tétel megjegyzésekhez is»
8) Telefonszámla könyvelése»
9) Áfa-kulcsok alapparaméterezésének bővítése»

Elérhető a 2265-ös nyomtatvány kitöltése

A Kulcs-Egyszeres program februári verziójával elérhetővé vált a 2265-ös nyomtatvány kitöltésének lehetősége.
Első lépésként a program Karbantartás/Beállítások/Cégfüggő beállítások/Egyéb menüpontjában ki kell választani a 2265-ös nyomtatványt.

2265-ös nyomtatvány beállítása az Egyéb menüpontban

A nyomtatvány kiválasztását követően ugyanezen menüpontban a Nyomtatványsorok beállításainak átvétele gomb segítségével az előző évi nyomtatványnál használt nyomtatványsor beállításainkat átvehetjük az új 2265-ös nyomtatványhoz. Fontos! Az átvételt követően az Áfa-kulcsok beállításait ellenőrizni szükséges.

2165 bevallás Áfa bevallási sorok beállítása

Miután meggyőződtünk arról, hogy az Áfa-kulcsoknál a megfelelő nyomtatvány sorok kerültek bejelölésre, fizetendő és levonható oldalon a bevallás elkészítéséhez le kell zárnunk az adott időszaki Áfa tételeinket, a Könyvelés/Áfa zárás menüpontban. Áfa zárás nélkül az ÁNYK program felé a feladás nem végezhető el.

A bevallás elkészítésére a Karbantartás/Feladás az ÁNYK programnak/2265-ös nyomtatvány menüpontban van lehetőség. A bevallás elkészítése előtt ellenőrizni szükséges, hogy a 2265-ös nyomtatvány menüpont Áfa kulcsok fülén minden olyan Áfa-kulcs szerepel-e a Bevallásban szereplő Áfa kulcsok között, melyeket a 2265-ös bevallásban meg kell jelenítenünk.

Elérhető a 22A60-as nyomtatvány kitöltése

A februári verzióban elérhetővé vált a 22A60-as nyomtatvány automatikus kitöltésének lehetősége.
A feladás megkezdése előtt el kell végezni a bevallani kívánt Áfa időszak zárását a Könyvelés/Áfa zárás menüpontban. Áfa zárás nélkül az ÁNYK program felé a feladás nem végezhető el.

A 21A60-as nyomtatvány automatikus kitöltéséhez kapcsolódó részletes leírás ide kattintva érhető el.

Új funkció! – Elérhető a 21K102-es nyomtatvány kitöltése

A februári verzióban elérhetővé vált a kisadózó vállalkozás részére juttatott, 1 millió forintot meghaladó kifizetésről szóló adatszolgáltatási kötelezettség megtételéhez szükséges lista, illetve a programmal elkészíthető automatikusan a 21K102 jelű nyomtatvány is.

A lista és a bevallás helyes elkészítéséhez szükséges, hogy a listában szerepeltetni kívánt Ügyfeleinket KATA-s ügyfélnek jelöljük a Törzsek/Ügyfelek menüpontban. A felületen lehetőség van megadni, hogy az Ügyfél mettől-meddig van a KATA hatálya alatt. Természetesen az időszakra vonatkozó adatokat megadni nem kötelező. A  lista lekérdezésekor figyelembevételre kerülnek a megadott adatok, és ennek megfelelően kerülnek listázásra a bevallani szükséges tételek.

Ügyfél felvitele KATA beállítássalA lista és a bevallás csak a KATA-s ügyfélnek jelölt partnereinket listázza.

A lista a Kimutatások/KATA összesítő lista (K102) lista menüpontból elérhető el.
A felugró szűrőablakban kiválaszthatjuk a kifizetés dátumát. Alapesetben ez az időszak egy teljes évre vonatkozik, a bevallás benyújtásához igazodva.
A lista a kiadás oldalra rögzített kifizetéseket/pénzügyi teljesítéseket veszi alapul, így a kiadás oldalra rögzített ki nem fizetett bizonylatok csak a kifizetésüket követően jelennek meg a listán.
A lista nettó értéket jelenít meg, így figyelve az 1 millió forintos értékhatárt. (A Könyvelő ablakban megadható eltérő számlaérték, amennyiben az Áfa érték nem, vagy nem teljes mértékben kerül levonásra az adott bizonylaton. Az itt megadott érték figyelembevételre kerül a K102-es bevallás esetén is.)

KATA összesítő lista (K102) szűrőablak

Megadható továbbá az Ügyfél neve és hogy milyen listát szeretnénk megjeleníteni.

  • Csak az értékhatárt elérő Ügyfelek: Az opció bejelölése mellett csak azon partnereink és tételeik jelennek meg, amelyek részére összességében több mint nettó 1.000.000 Ft kifizetésre került. A bevallás elkészítésekor is ezen adatok fognak megjelenni.
  • Minden ügyfél: Minden KATA-s ügyfélnek jelölt partnerünk kifizetett kiadás bizonylatai megjelennek, függetlenül az értékhatártól.
  • Tételes kimutatás: Amennyiben ez az opció bejelölésre kerül, úgy a listán tételesen megjelennek az adatok, míg bejelölés nélkül összesítve, egy sorban jelenik meg, hogy a kiválasztott időszakban mennyi az adott kisadózó vállalkozó részére nyújtott kifizetés.

21K102 jelű bevallás (adatszolgáltatás a kisadózó vállalkozás részére 2021. évben juttatott, 1 millió forintot meghaladó kifizetésről)

A bevallás automatikus elkészítését az Karbantartás/Feladás az ÁNYK programnak/21K102-es nyomtatvány menüponton keresztül lehet elvégezni.

A felugró ablakban a Bevallás és Azonosítás menüpontban adhatóak meg a bevallás hibátlan elkészítéséhez szükséges adatok. Az Összegek előnézet fülön ellenőrizhetőek azoknak  az Ügyfeleknek az adatai amelyek a bevallásban szerepelnek. Kérjük, hogy végezze el a szükséges ellenőrzéseket és az esetleges hiányos cím esetében adja meg a helyes adatokat.

21K102 nyomtatvány - Összegek előnézet

Új funkció! – Elérhető a 21KATA nyomtatvány kitöltése

A Kulcs-Egyszeres programunk legújabb verziójával Ügyfeleink kérésének megfelelően, elérhető a KATA bevallás (21KATA).

Alapműködés

Az Egyszeres programban a KATA bevalláshoz szükséges alapbeállításokat a Karbantartás/Beállítások/Kisadózó vállalkozó menüponton belül lehet beállítani. Elsőkörben be kell jelölni, hogy a könyvelni kívánt vállalkozó Kisadózó vállalkozó.

Kisadózó vállalkozó alapbeállítás

Kisadózó vállalkozó adóalanyiságának fennállásának dátumát lehetőség van kitölteni, ennek a dátumnak a kitöltése azért fontos, mert a bevételi nyilvántartáson csak azok az összegek jelennek meg amik a Kisadózó vállalkozó adóalanyiságnak fennállásának időszakába tartoznak.

Kisadózó vállalkozó bevétele szekcióban kiválaszthatóak azok a bevételi oszlopok amelyekre a Kisadózó vállalkozó a bevételeit szeretné könyvelni. Ez a beállítás azért fontos, mert a Kisadózó vállalkozó bevételi nyilvántartáson csak azok a bevételek jelennek meg amik azokra az oszlopokra vannak könyvelve amelyek ebben a beállításban szerepelnek.

Bevételi nyilvántartás

KATA-s vállalkozó bevételeit a Kimutatások/KATA bevételi nyilvántartás menüponton belül lehet listázni. Ezen a listán minden olyan bevétel listázásra kerül, ami a Kisadózó vállalkozó adóalanyiság fennállásának időszakába esik, és olyan bevételi oszlopra lett könyvelve ami a Kisadózó vállalkozó bevétele beállításai között szerepel.

Fontos, hogy csak azok a bevételek kerülnek megjelenítésre amik pénzügyi szempontból kiegyenlítésre (vagy részkiegyenlítésre) kerültek.

A lista megnyitásakor egy szűrőablak érkezik, ahol lehetőség van Dátum és Cégnév választására is.

KATA bevételi nyilvántartás

A lista kötött szerkezetben jeleníti meg a bevételeket, a törvényben meghatározott adatok alapján.

Bevételi nyilvántartás

Bevételi összesítő lista

A Kimutatások/KATA bevételi összesítő listán Ügyfelenként összesítve tudjuk megjeleníteni a bevételeinket. Alapértelmezetten a „Csak az értékhatárt elérő ügyfelek” opcióval lehet lekérni a listát, amivel azokat az Ügyfeleket (és a hozzá tartozó számlákat) jeleníthetjük meg a programmal, amik elérték az 1 millió forintos bevételi értékhatárt. Ezt az adatot a KATA bevallásban külön szerepeltetni kell, és azoknak az adatoknak az alátámasztására szolgál ez a lista. (KATA bevallás 02-es lap)

FONTOS! Csak azok az Ügyfelek jelennek meg ezen a listán és a bevallásban, akik belföldi áfaalanyként szerepelnek az Ügyféltörzsben.

Továbbá a lista lekérdezhető minden ügyfélre, illetve az egyes ügyfelekhez listázni tudjuk a számlákat tételesen, így nyomon lehet követni, hogy adott időpontban melyik Ügyfelünktől mennyi bevételt szereztünk.

KATA bevételi összesítő lista

Amennyiben a szűrő ablakban az alapértelmezett „Csak az értékhatárt elérő ügyfelek” opciót választjuk ki, akkor azt az Ügyfelet jeleníti meg a lista, akitől 1 millió forintit meghaladó bevételt szereztünk:

Összesítő lista

Bevallás elkészítése

A KATA bevallás elkészítése a Karbantartás/Feladás az ÁNYK programnak/21KATA nyomtatvány menüpontban érhető el. A Bevallás fülön a beállításoknak megfelelő bevallással érintett időszak jelenik meg, illetve az ebből számolt tételesadó-fizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma.

21KATA - Bevallás

Az Összegek előnézete fülön jelenik meg kisadózó vállalkozás által elért bevétel összege. Ez az összeg az ÁNYK-ban is automatikusan kitöltésre kerül. Továbbá ezen a fülön jelennek meg azok az Ügyfelek is akik a naptári évben 1 millió forintot meghaladó bevételt szereztek a kisadózó vállalkozónak. (KATA bevallás 02-es lap)

21KATA - Összegek előnézete

A funkcióról készült részletes leírás ide kattintva érhető el.

ÁNYK fájl tartalmazza a cégnevet – 65, A60, K102, KATA

A Kulcs-Egyszeres programunk a bevallási fájlok generálása során a megadott cégnevet is belehelyezi az elkészített fájl nevébe, ezzel segítve az elkészült fájlok könnyebb beazonosítását.

Az alábbi képen a 2265-ös bevallás generálásával létrejött fájlnév látható:

Cégnév megjelenítése az 65-ös export fájlban

Új funkció! – A könyvelési ablakban megadott adatok megjegyzése

A Karbantartás/Beállítások/Felhasználófüggő beállítások/Kezelés menüpontban bejelölhető A könyvelési ablakban megadott adatok megjegyzése funkció, mellyel az első könyvelési tételnél megadott adatok a következő könyvelési tételnél megmaradnak, így nem kell még egyszer megadni, csak átírni/kiegészíteni kell, amennyiben szükséges.

A könyvelési ablakban megadott adatok megjegyzése

Az alábbi adatok kerülnek megjegyzésre:

  • Bizonylatcsoport
  • Bizonylat
  • Szöveg
  • Megjegyzés (Amennyiben a használata bekapcsolásra került)
  • A megadott dátumok (Könyvelve, Teljesítés, Esedékesség, Kifizetés, Kelt)
  • Tétel oldalon a Részleg- és Munkaszám adatok

A funkció csak a Karbantartás/Beállítások/Cégfüggő beállítások/Egyéb menüpontban található „Két egyforma bizonylat rögzítésekor figyelmeztet” opció bejelölésével egyidejűleg használható.

NAV Online számla importer modul: Felső (Ügyfél) megjegyzés töltése a tétel megjegyzésekhez is

Az Egyszeres program Karbantartás/Beállítások/NAV számlaimport menüpontjában egy új funkció vált elérhetővé:

Felső megjegyzés töltése a tétel megjegyzésekhez is - Beállítás

A „Felső (Ügyfél) megjegyzés töltése a tétel megjegyzésekhez is” megnevezésű funkció bejelölésével a NAV Online Számlaimporter modul felső, számla adatokat tartalmazó részén megadott megjegyzés automatikusan betöltésre kerül az adott bizonylat tételeihez is.

Felső megjegyzés töltése a tétel megjegyzésekhez is

A funkciót abban az esetben javasolt használni, ha a bizonylatokon szereplő tételek nagy részénél, vagy esetleg az összes tételnél ugyanazt a megjegyzést szeretnénk használni, mint amit a fej adatokhoz megadtunk. A tételsorokban a funkcióval behelyezett megjegyzés módosítására van lehetőség.

Fontos! A „Felső (Ügyfél) megjegyzés töltése a tétel megjegyzésekhez is” funkció használata felülírja a Termék és oszlop összerendelésekben alkalmazott megjegyzést, amennyiben az érvényesült az adott tételnél.

Telefonszámla könyvelése

A Telefonszámlák könyveléséhez az Egyszeres program bizonylat rögzítési ablakába bekerült egy rögzítést segítő ikon ikon. Az ikon használatával a szoftver automatikusan felkínálja a bruttó összeg 70%-át:

Telefonszámla rögzítés

A megmaradó 30%-ot az Új gombra kattintva egy új sorban lehet felrögzíteni, 0%-os Áfa-kulcs vagy technikai (–) Áfa-kulcs kiválasztásával:

Telefonszámla rögzítés_adómentes rész rögzítése

A Telefon ikon melletti rubrika szabadon tölthető, így akár egyedi százalékos megosztást is alkalmazhatunk.

Áfa-kulcsok alapparaméterezésének bővítése

Az Egyszeres program új cég vagy év létrehozásakor egy bővített Áfa-kulcs törzset hoz létre. Az új Áfa-kulcsok csak abban az esetben jelennek meg, ha az új cég vagy év nem törzsadatátvétellel kerül létrehozásra.

Alapparaméterezés bővítése

Az Áfa bevallás kitöltéséhez szükséges nyomtatvány sorok tekintetében is bekerült egy alapparaméterezés a programba, így ha az új alapparaméterezéssel létrehozott Áfa-kulcs törzsben egy Áfa-kulcs megnyitásra kerül, úgy a felajánlott nyomtatvány sorokat is láthatjuk.

Alapparaméterezés bővítése _ Nyomtatvány sorok

Az Áfa-kulcsok, valamint a hozzájuk kapcsolódó beállítások szabadon módosíthatók vagy törölhetők.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések