Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

NAV Online Számlaimport modul – Egyszeres program


A NAV Online Számlaimport modul lehetővé teszi az Online Számla (www.onlineszamla.nav.gov.hu) rendszerében megtalálható Bevétel és Kiadás számlák beolvasását az Egyszeres programba.

Használatával időt takaríthatunk meg, ugyanis kevesebb rögzítési feladatunk lesz, valamint megkímél minket a rögzítésből adódó hibáktól, elírásoktól is.

A modul, a megvásárlást követően egy új termékszámmal aktiválható a Kulcs-Egyszeres programba.

A modul használata

Első lépésként a könyvelt cég NAV technikai felhasználó megadását kell elvégezni az Egyszeres programban. Ezt a Karbantartás/Beállítások/Cégfüggő beállítások/NAV számlaimport menüpontban tehetjük meg. A technikai felhasználó adószámhoz kötött, így ellenőrizni szükséges, hogy a Karbantartás/Beállítások/Cégfüggő beállítások/Cég adatai menüpontban a könyvelt cég adószáma megadásra került-e.

NAV Számlaimport - Technikai felhasználó megadása

A NAV technikai felhasználó és az adószám megadása után a bizonylatok beolvasási felületét a Karbantartás/Számlák importja a NAV Online rendszerből menüpontjából érhetjük el.

A beolvasásról, további beállításokról, és a modul teljes működéséről további információkat a NAV Online Számlaimport modul leírásában olvashatunk.

Javasolt beállítások az első beolvasás előtt

Miután a technikai felhasználó megadásra került, a következő lépésben a leírás segítségével be kell paraméterezni a NAV Online Számlaimportert annak érdekében, hogy már az első beolvasás is gördülékenyen tudjon lefolyni.

Ehhez az alábbi beállításokat javasoljuk első körben:

  • Áfa összerendelések felvitele: Az Áfa összerendelések segítségével megfeleltethetjük a NAV felületén szereplő Áfa kulcsokat az Egyszeres programban található Áfa kulcsokkal – Erről részletesen a 19. oldalon olvashat.
  • Alapértelmezett szöveg megadása: A szöveg megadása az Egyszeres programban kötelező, így a NAV Online Számlaimporter használata során beállítható egy alapértelmezett szöveg, melynek segítségével a szöveg megadását nem kell számlánként megtennünk. – Erről részletesen a 23. oldalon olvashat.
  • Kipontozandó bizonylatok kezelésének alapértelmezett beállítása: Ha ki nem fizetett bizonylatok rögzítésekor használnak Bizonylatcsoportokat, úgy ebben az esetben megadható egy alapértelmezett érték, így nem kell kiválasztani a bizonylatcsoportot számlánként a felületen. – Erről részletesen a 31. oldalon olvashat.

A modul felületével és működésével történő ismerkedés során javasolt egy rövidebb, pár számlát tartalmazó időszakot lekérni az Online Számla rendszeréből, ahhoz, hogy a beolvasás menetét megszokjuk, valamint a felület kezelését könnyedén el tudjuk sajátítani.

A fenti javaslatok alapeseteket fednek le, így ahhoz, hogy a bizonylatok összes típusa megfelelően kerüljön kezelésre és lekönyvelésre, valamint a modul összes funkcióját megismerjük ezen részletes leírást kell áttekinteni.

A NAV Online Számlaimporter modul használata akkor válik a leggyorsabbá, ha a modul paraméterezése megtörténik!


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések