Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Eseménykönyvelés – Könyvelő program


Az eseménykönyvelés funkció alkalmazásával a gyakran ismétlődő könyvelési tételeink paramétereit felrögzíthetjük könyvelési sablonokként a programba, majd ezeket a sémákat a könyvelés közben használhatjuk.

A menüpont segítségével gyorsíthatjuk a könyvelési tételek rögzítését, mivel a könyvelő ablakban kitöltendő mezők száma jelentősen csökken a felajánlások következtében.

Eseménykönyvelés paraméterezése

Az eseménykönyveléshez használt sablonokat a Beállítások/Eseménykönyvelés alapadatai menüpontban tudjuk felrögzíteni. Új eseményt a  Insert gombra (Insert) kattintva rögzíthetünk, míg a módosításra a Enter gomb (Enter) használatával vagy pedig a tételre történő dupla kattintással van lehetőségünk. A nem használt eseményeket a Delete  ikonra  (Delete) kattintva törölhetjük.

Új esemény rögzítésekor elsősorban meg kell adnunk az Esemény nevét, illetve rövid nevét, melyek a későbbi használat során segítik az azonosítást, valamint megkönnyítik a keresést is. Az eseményhez kapcsolódóan meghatározhatjuk a könyvelendő napló típusát, a főszámla számot, továbbá a főszámla jellegét (Tartozik vagy Követel), valamint megadhatók a részleg-, munkaszám és projekt adatok is.

Egy tételen belül legfeljebb 10 ellenszámla kiválasztására van lehetőség. Az ellenszámlák esetében a főkönyvi szám kiválasztását követően adhatjuk meg a plusz adatokat. Az Áfa főkönyvi számnak egy külön ellenszámlára kell kerülnie ahhoz, hogy az Áfa-kulcs is megadhatóvá váljon. (Az Áfa főkönyvi szám érzékelése után lesz az ÁFA-kulcs mező aktív, ellenkező esetben az Áfa-kulcs nem adható meg, a mező inaktív marad.) Az Áfa főkönyvi szám kiválasztása után a részleg-, munkaszám és projekt adatok megadásának lehetősége inaktív lesz, mivel azon mezők öröklik az Áfa főkönyvi számhoz tartozó pl.: költség főkönyvi számnál megadott adatokat.

Esemény felvitele

A sablonon megadott adatok az eseménykönyvelés használatával automatikusan betöltésre kerülnek a könyvelés során, manuális kiválasztásukra nincs szükség (módosításuk lehetséges még a könyvelés során).

Szűkített főkönyvi szám választási lehetőség:

A funkció használata mellett csak az eseményben megjelölt főkönyvi számok kiválasztására van lehetőségünk a könyvelés során. Amennyiben ez az opció nem aktív, úgy rögzítéskor a főkönyvi számok legördülő listájában a teljes számlatükörből választhatunk. A nem szűkített főkönyvi szám felajánlással rögzített események a listában zöld háttérszínnel jelennek meg.

Szűkített főkönyvi szám választási lehetőség

Eseménykönyvelés használata

A sablonként elmentett események a könyvelési ablakban az F2 billentyű lenyomásával, vagy az eseménykönyvelés ikonra Eseménykönyvelés ikon kattintva hívhatók elő. A felugró ablakban az Enter billentyű leütésével, vagy a Kiválasztás ikon Kiválasztás ikon segítségével tölthetők be a kívánt esemény előre paraméterezett adatai a könyvelési felületre. Eseménykönyvelés alapadatai


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések