Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Áfa kezelés (áfa zárás, tételek utólagos módosítása esetén) – Kulcs-Könyvelés


A program legújabb verziójával megváltozott az áfa zárás kezelése oly módon, hogy áfa zárást követően a bizonylatok módosítása esetén a program lehetőséget nyújt arra, hogy a módosított számlák az eredeti áfa zárásban maradjanak, illetve ha szeretnénk akkor kikerüljenek onnan.

Amennyiben szükség van a könyvelési tételek módosítására azt a Könyvelés/Módosítás menüpontban végezhetjük el. Addig amíg a számla nem szerepel áfa zárásban addig a számla/könyvelés tétel módosítása során a program nem küld semmilyen üzenetet.

Ha történt áfa zárás akkor is lehetőség van a tételek módosítására. Az új működésben a következő tételek módosítása esetén a módosítást követően a Könyvel vagy Mentés opció megnyomása után üzenetet küldd a program amelyben felajánlja, hogy szeretnénk-e, hogy a számla az eredetileg lezárt áfaidőszakra kerüljön (IGEN), vagy nem szeretnénk, ha a módosítás következtében a tételünk az áfazárásban szerepelne. Az utóbbi esetben (NEM opcióval) a tétel az áfazárásból kikerül, és az áfa újra zárására van szükség:

  • elszámolási időszakos vevő és szállító
  • pénzforgalmi elszámolású vevő és szállító
  • egyenes adózású vevő és szállító
  • pénztárban vagy bankban rögzített áfás tételek
  • közösségi beszerzés (amennyiben az áfa könyvelése a számla keltére kerül)

Kérdés - A számla már szerepel

Az üzenet tartalmazza azt az információt is, hogy a módosított számla eredetileg melyik áfazárás időszakában szerepelt.

Fontos továbbá, hogy amennyiben egy könyvelési naplóban több időszakra lezárt áfa tétel szerepel, a módosítás után a program a legkorábbi lezárt időszakot ajánlja fel és az IGEN opcióval oda zárja vissza az áfa tételeket. Amennyiben külön-külön időszakra szeretnénk zárni az egy naplón belül szereplő tételeket, az üzenet érkezésekor a NEM opciót válasszuk, és manuálisan zárjuk le az áfát.

Ha évnyitás miatt létrejött áfa tételhez tartozó számla kerül módosításra, akkor nem küld üzenetet a program, ebben az esetben a manuális áfazárást kell elvégezni.

 Speciális tételek módosítása

Speciális áfát tartalmazó számlák áfa zárás utáni módosításakor a program a megszokott üzenetet küldi arról, hogy az áfa könyvelést újból el kell végezni.

Fordítottan adózó bizonylatok módosítása

Közösségi számla módosítása

A módosítást követően a program további üzenetet nem küldd. Az arra vonatkozó kérdést, hogy az áfa zárást szeretnénk megtartani az eredeti lezárt áfa időszakra, vagy szeretnénk, hogy a módosított számla kikerüljön az áfa zárásból azt az áfa könyveléskor kérdezi meg a program.

A fordított áfát tartalmazó számlák esetén az áfa könyvelése az Áfa-listák/Fordítottan adózó bizonylatok menüpontban a Fordítottan adózó bizonylatok Áfa könyvelése opcióval lehetséges. Közösségi beszerzés áfa könyvelése az Áfa-listák/Közösségi áfa menüpontban valósítható meg.

A programunk ezekben a menüpontokban az áfa könyvelésénél küldi az üzenetet:

Kérdés - A számla már szerepel

Amennyiben fordított adózású számlában szerepel egyenes adózású tétel is, akkor a működés annyiban változik, hogy a Könyvelés/Módosítás menüpontban is jön üzenet az áfa zárásra vonatkozóan ami az egyenes adózású tételre vonatkozik, a speciális áfa tételhez pedig az áfa könyvelés ablakban érkezik az üzenet.

Azoknál a tételeknél, amelyeknél nem a teljesítés dátumára történik az áfa zárás, ott az áfa dátuma megadás funkció használatát javasoljuk. Az itt megadott dátum határozhatja meg, hogy melyik hónapra kerüljön a tétel az áfa záráskor. A funkció működéséről bővebb információ az alábbi tudásbázis bejegyzésben található.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések