- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

Áfa kezelés (áfa zárás, tételek utólagos módosítása esetén) – Kulcs-Könyvelés

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Kettős könyvelés,Nincs kategorizálva,Zárás

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




A program legújabb verziójával megváltozott az áfa zárás kezelése oly módon, hogy áfa zárást követően a bizonylatok módosítása esetén a program lehetőséget nyújt arra, hogy a módosított számlák az eredeti áfa zárásban maradjanak, illetve ha szeretnénk akkor kikerüljenek onnan.

Amennyiben szükség van a könyvelési tételek módosítására azt a Könyvelés/Módosítás menüpontban végezhetjük el. Addig amíg a számla nem szerepel áfa zárásban addig a számla/könyvelés tétel módosítása során a program nem küld semmilyen üzenetet.

Ha történt áfa zárás akkor is lehetőség van a tételek módosítására. Az új működésben a következő tételek módosítása esetén a módosítást követően a Könyvel vagy Mentés opció megnyomása után üzenetet küldd a program amelyben felajánlja, hogy szeretnénk-e, hogy a számla az eredetileg lezárt áfaidőszakra kerüljön (IGEN), vagy nem szeretnénk, ha a módosítás következtében a tételünk az áfazárásban szerepelne. Az utóbbi esetben (NEM opcióval) a tétel az áfazárásból kikerül, és az áfa újra zárására van szükség:

  • elszámolási időszakos vevő és szállító
  • pénzforgalmi elszámolású vevő és szállító
  • egyenes adózású vevő és szállító
  • pénztárban vagy bankban rögzített áfás tételek
  • közösségi beszerzés (amennyiben az áfa könyvelése a számla keltére kerül)

Kérdés - A számla már szerepel [1]

Az üzenet tartalmazza azt az információt is, hogy a módosított számla eredetileg melyik áfazárás időszakában szerepelt.

Fontos továbbá, hogy amennyiben egy könyvelési naplóban több időszakra lezárt áfa tétel szerepel, a módosítás után a program a legkorábbi lezárt időszakot ajánlja fel és az IGEN opcióval oda zárja vissza az áfa tételeket. Amennyiben külön-külön időszakra szeretnénk zárni az egy naplón belül szereplő tételeket, az üzenet érkezésekor a NEM opciót válasszuk, és manuálisan zárjuk le az áfát.

Ha évnyitás miatt létrejött áfa tételhez tartozó számla kerül módosításra, akkor nem küld üzenetet a program, ebben az esetben a manuális áfazárást kell elvégezni.

 Speciális tételek módosítása

Speciális áfát tartalmazó számlák áfa zárás utáni módosításakor a program a megszokott üzenetet küldi arról, hogy az áfa könyvelést újból el kell végezni.

Fordítottan adózó bizonylatok módosítása [2]

Közösségi számla módosítása [3]

A módosítást követően a program további üzenetet nem küldd. Az arra vonatkozó kérdést, hogy az áfa zárást szeretnénk megtartani az eredeti lezárt áfa időszakra, vagy szeretnénk, hogy a módosított számla kikerüljön az áfa zárásból azt az áfa könyveléskor kérdezi meg a program.

A fordított áfát tartalmazó számlák esetén az áfa könyvelése az Áfa-listák/Fordítottan adózó bizonylatok menüpontban a Fordítottan adózó bizonylatok Áfa könyvelése opcióval lehetséges. Közösségi beszerzés áfa könyvelése az Áfa-listák/Közösségi áfa menüpontban valósítható meg.

A programunk ezekben a menüpontokban az áfa könyvelésénél küldi az üzenetet:

Kérdés - A számla már szerepel [1]

Amennyiben fordított adózású számlában szerepel egyenes adózású tétel is, akkor a működés annyiban változik, hogy a Könyvelés/Módosítás menüpontban is jön üzenet az áfa zárásra vonatkozóan ami az egyenes adózású tételre vonatkozik, a speciális áfa tételhez pedig az áfa könyvelés ablakban érkezik az üzenet.

Azoknál a tételeknél, amelyeknél nem a teljesítés dátumára történik az áfa zárás, ott az áfa dátuma megadás funkció használatát javasoljuk. Az itt megadott dátum határozhatja meg, hogy melyik hónapra kerüljön a tétel az áfa záráskor. A funkció működéséről bővebb információ az alábbi tudásbázis bejegyzésben [4] található.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/19928/afa-kezeles-afa-zaras-tetelek-utolagos-modositasa-eseten-kulcs-konyveles/ címen.

URLs in this post:

[1] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2019/08/Kérdés-A-számla-már-szerepel.jpg

[2] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2019/08/Fordítottan-adózó-bizonylatok-módosítása.jpg

[3] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2019/08/Közösségi-számla-módosítása.jpg

[4] alábbi tudásbázis bejegyzésben: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/?p=19704

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.