Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Belföldi összesítő jelentés – Egyszeres könyvelő program


Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 31/B. § rendelkezéseinek megfelelően az áfa bevallás M lapjai is automatikusan kitölthetőek a 2015. februári verzió feltelepítését követően.

A 65-ös áfa bevallás kitöltésének segítségéül hoztuk létre a Kulcs-Egyszeres programban ennek a listának a lekérdezési lehetőségét, mely a Kimutatások/Tételes belföldi áfa összesítő jelentés menüpontban található. A lista lekérdezésével ellenőrizhetővé válik az áfa bevallásba átadott adataink helyessége. Aki nem használja az átadást, annak pedig a lista lekérdezésével egyszerűvé válik a 65-ös nyomtatvány M lapjainak a kitöltése.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény Összesítő jelentésre vonatkozó szabályokat tartalmazó 10. számú mellékletének szabályai 2020. július 1-jével megváltoztak, megszűnik a 100.000 forintos adóértékhatár. A befogadott számlákról, számlával egy tekintet alá eső okiratokról továbbra is az áfabevallás M lapjain szolgáltatandó adat, tehát 2020. július 1-től már értékhatártól függetlenül minden olyan beszerzési számláról adatot kell szolgáltatni, amely alapján a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adózó az adott időszakban levonási jogot gyakorol.

Ahhoz, hogy a listán a megfelelő adatok, a megfelelő helyen szerepeljenek, a következőket kell tennünk:

Kimutatások/Tételes belföldi áfa összesítő jelentés menüpontban lekért listánkon csak Áfa zárása után jelennek meg tételeink.

Azon ügyfeleinkhez, akinél adott bevallási időszakban levonásba helyezhető áfa összeg keletkezik, rögzítenünk kell az adószámot!

Amennyiben van olyan ügyfelünk, akinek nincs adószám rögzítve az Ügyféltörzsben, akkor a Tételes belföldi összesítő jelentés lekérésekor figyelmeztet erre a program:

Figyelmeztetés

Ebben az esetben kérjük adja meg a Törzsek/Ügyfelek menüpontban az ügyfél adószámát, ugyanis listájában és adatátadásában nem fognak szerepelni azon ügyfelek számlái, melyekhez nincs adószám rögzítve.

A törvény értelmében a NEM adóalannyal kötött üzleteket nem kell szerepeltetni az Összesítő jelentésben (M lapon). Ennek megfelelően a Törzsek/Ügyfelek menüpontban tudja módosítani, hogy ügyfele adóalany-e vagy sem. Ha kiválasztja, hogy ügyfele „Nem belföldi áfaalany”, akkor ehhez az ügyfélhez rögzített számlái nem fognak megjelenni az Összesítő jelentésben.

Áfaalany

Alapértelmezetten minden Ügyfél a „Belföldi áfaalany” megjelölést kapja.

Figyelmeztetés!

- Az áfa bevallás módosító lapját nem tölti ki a program (65M-02-K) és a programból lekérhető kimutatáson sem jelennek meg ezen információk.

- Az áfa bevallás M lapjain csak a könyvelt értékeket tudjuk megjeleníteni. Amennyiben a számlán szereplő adóalap és áfa értékek különböznek a könyvelt értékektől, akkor szükséges a bevallás kézi módosítása ezen számlák tekintetében.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések