- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

Belföldi összesítő jelentés – Egyszeres könyvelő program

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Egyszeres könyvelés,Kimutatások,Tételes belföldi áfa összesítő jelentés

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 31/B. § rendelkezéseinek megfelelően az áfa bevallás M lapjai is automatikusan kitölthetőek a 2015. februári verzió feltelepítését követően.

A 65-ös áfa bevallás kitöltésének segítségéül hoztuk létre a Kulcs-Egyszeres programban ennek a listának a lekérdezési lehetőségét, mely a Kimutatások/Tételes belföldi áfa összesítő jelentés menüpontban található. A lista lekérdezésével ellenőrizhetővé válik az áfa bevallásba átadott adataink helyessége. Aki nem használja az átadást, annak pedig a lista lekérdezésével egyszerűvé válik a 65-ös nyomtatvány M lapjainak a kitöltése.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény Összesítő jelentésre vonatkozó szabályokat tartalmazó 10. számú mellékletének szabályai 2020. július 1-jével megváltoztak, megszűnik a 100.000 forintos adóértékhatár. A befogadott számlákról, számlával egy tekintet alá eső okiratokról továbbra is az áfabevallás M lapjain szolgáltatandó adat, tehát 2020. július 1-től már értékhatártól függetlenül minden olyan beszerzési számláról adatot kell szolgáltatni, amely alapján a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adózó az adott időszakban levonási jogot gyakorol.

Ahhoz, hogy a listán a megfelelő adatok, a megfelelő helyen szerepeljenek, a következőket kell tennünk:

Kimutatások/Tételes belföldi áfa összesítő jelentés menüpontban lekért listánkon csak Áfa zárása [1]után jelennek meg tételeink.

Azon ügyfeleinkhez, akinél adott bevallási időszakban levonásba helyezhető áfa összeg keletkezik, rögzítenünk kell az adószámot!

Amennyiben van olyan ügyfelünk, akinek nincs adószám rögzítve az Ügyféltörzsben, akkor a Tételes belföldi összesítő jelentés lekérésekor figyelmeztet erre a program:

Figyelmeztetés [2]

Ebben az esetben kérjük adja meg a Törzsek/Ügyfelek menüpontban az ügyfél adószámát, ugyanis listájában és adatátadásában nem fognak szerepelni azon ügyfelek számlái, melyekhez nincs adószám rögzítve.

A törvény értelmében a NEM adóalannyal kötött üzleteket nem kell szerepeltetni az Összesítő jelentésben (M lapon). Ennek megfelelően a Törzsek/Ügyfelek menüpontban tudja módosítani, hogy ügyfele adóalany-e vagy sem. Ha kiválasztja, hogy ügyfele „Nem belföldi áfaalany”, akkor ehhez az ügyfélhez rögzített számlái nem fognak megjelenni az Összesítő jelentésben.

Áfaalany [3]

Alapértelmezetten minden Ügyfél a „Belföldi áfaalany” megjelölést kapja.

Figyelmeztetés!

- Az áfa bevallás módosító lapját nem tölti ki a program (65M-02-K) és a programból lekérhető kimutatáson sem jelennek meg ezen információk.

- Az áfa bevallás M lapjain csak a könyvelt értékeket tudjuk megjeleníteni. Amennyiben a számlán szereplő adóalap és áfa értékek különböznek a könyvelt értékektől, akkor szükséges a bevallás kézi módosítása ezen számlák tekintetében.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/17141/belfoldi-osszesito-jelentes-egyszeres-konyvelo-program/ címen.

URLs in this post:

[1] Áfa zárása : http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/213/afa-zaras-egyszeres-konyvelo-program

[2] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2015/02/Figyelmeztetés.png

[3] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2015/02/Áfaalany.png

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.