LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

NEM választottuk a pénzforgalmi elszámolást – Könyvelő program


Mint tudjuk ebben az esetben is oda kell figyelnünk a bejövő számláinknál, hogy olyan ügyféltől kaptuk e aki pénzforgalmi elszámolást választott (számla kötelező adattartalma), ugyanis ebben az esetben nekünk is pénzforgalmi elszámolásúnak kell tekintenünk azt a bizonylatot és csak akkor helyezhetjük levonásba a számlán szereplő áfa összeget, ha annak a bizonylatnak a pénzügyi teljesítése is megtörtént.

Ahhoz, hogy ilyen típusú számláinkat könyvelni tudjuk, a következő beállításokat kell végrehajtani:

A számlatükörben hozzunk létre egy átvezetési számot , melyen a pénzforgalmi elszámolású bejövő számláink áfa értékét szeretnénk nyilvántartani a pénzügyi teljesítés idejéig. A példánkban a pénzforgalmi levonható áfa átvezetési számunk 3683. Átvezetési számnak javasolt olyan főkönyvi számot megadni, amit még nem használtunk más áfa átvezetési számnak, ugyanis a későbbi adategyeztetésekben ez nehézségeket jelenthet.

A Beállítások/Alapbeállítások/Pénzforgalmi elszámolás menüpontban állíthatjuk be, hogy a pénzforgalmi elszámolású bejövő számlánk áfa tartalma az általunk létrehozott átvezetési főkönyvi számra kerüljön rögzítésre.

A beállítások után, ha pénzforgalmi elszámolású számlát szeretnénk szállító naplóban rögzíteni, akkor a könyvelési ablakunk jobb felső sarkában található  ikon bekapcsolásával lesz ez lehetséges.

Ha bizonylatunkat megjelöltük pénzforgalmi elszámolásúnak, akkor a számlán szereplő áfa tartalom nem az áfa főkönyvi számra (466-ra) kerül rögzítésre, hanem az általunk 1. pontban megadott átvezetési számra, ugyanis a törvény előírja, hogy az ilyen számlák esetén az áfát csak akkor helyezhetjük levonásba, ha annak pénzügyi teljesítése is megtörtént.

Amennyiben a pénzforgalmi elszámolású bizonylatunkhoz pénzügyi teljesítést rendelünk, akkor a kiegyenlítéssel egyidejűleg a program automatikusan létrehoz egy vegyes naplós könyvelési tételt, mely a megadott átvezetési számunkról átvezeti az áfa összegét az áfa főkönyvi számunkra, így az áfa analitikánkban is ezzel egyidejűleg fog a számlánk megjelenni.

A vegyes naplós áfa könyvelés csak abban az esetben jön létre, ha pénzügyi teljesítést (Bank vagy Pénztár naplós tételt) pontozunk hozzá a pénzforgalmis számlánkhoz!

Annak érdekében, hogy könnyedén le tudjuk ellenőrizni, hogy az általunk választott átvezetési számunknak milyen számlák kiegyenlítetlenségéből adódik egyenlege, létrehoztunk a programban egy új lekérdezési lehetőséget, mely az Áfa-listák/Pénzforgalmi átvezetési számla egyenleg kimutatása menüpont alatt érhető el.

Amennyiben egy Szállító ügyfele pénzforgalmi elszámolást választott, lehetősége van ezt a programban jelölni. A Beállítások/Ügyfelek karbantartása menüpontban bepipálja a választott ügyfélnél a „Pénzforgalmi elszámolás”-t, akkor szállító napló könyvelésekor ezen ügyfél kiválasztása után automatikusan bekapcsolásra kerül a ikon.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések