- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

NEM választottuk a pénzforgalmi elszámolást – Könyvelő program

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Kettős könyvelés,Könyvelés,LIGHT,Pénzforgalmi elszámolás,PLUSZ

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




Mint tudjuk ebben az esetben is oda kell figyelnünk a bejövő számláinknál, hogy olyan ügyféltől kaptuk e aki pénzforgalmi elszámolást választott (számla kötelező adattartalma), ugyanis ebben az esetben nekünk is pénzforgalmi elszámolásúnak kell tekintenünk azt a bizonylatot és csak akkor helyezhetjük levonásba a számlán szereplő áfa összeget, ha annak a bizonylatnak a pénzügyi teljesítése is megtörtént.

Ahhoz, hogy ilyen típusú számláinkat könyvelni tudjuk, a következő beállításokat kell végrehajtani:

A számlatükörben hozzunk létre [1]egy átvezetési számot , melyen a pénzforgalmi elszámolású bejövő számláink áfa értékét szeretnénk nyilvántartani a pénzügyi teljesítés idejéig. A példánkban a pénzforgalmi levonható áfa átvezetési számunk 3683. Átvezetési számnak javasolt olyan főkönyvi számot megadni, amit még nem használtunk más áfa átvezetési számnak, ugyanis a későbbi adategyeztetésekben ez nehézségeket jelenthet.

A Beállítások/Alapbeállítások/Pénzforgalmi elszámolás menüpontban állíthatjuk be, hogy a pénzforgalmi elszámolású bejövő számlánk áfa tartalma az általunk létrehozott átvezetési főkönyvi számra kerüljön rögzítésre.

[2]

A beállítások után, ha pénzforgalmi elszámolású számlát szeretnénk szállító naplóban rögzíteni, akkor a könyvelési ablakunk jobb felső sarkában található [3] ikon bekapcsolásával lesz ez lehetséges.

[4]

Ha bizonylatunkat megjelöltük pénzforgalmi elszámolásúnak, akkor a számlán szereplő áfa tartalom nem az áfa főkönyvi számra (466-ra) kerül rögzítésre, hanem az általunk 1. pontban megadott átvezetési számra, ugyanis a törvény előírja, hogy az ilyen számlák esetén az áfát csak akkor helyezhetjük levonásba, ha annak pénzügyi teljesítése is megtörtént.

[5]

Amennyiben a pénzforgalmi elszámolású bizonylatunkhoz pénzügyi teljesítést rendelünk, akkor a kiegyenlítéssel egyidejűleg a program automatikusan létrehoz egy vegyes naplós könyvelési tételt, mely a megadott átvezetési számunkról átvezeti az áfa összegét az áfa főkönyvi számunkra, így az áfa analitikánkban is ezzel egyidejűleg fog a számlánk megjelenni.

[6]

A vegyes naplós áfa könyvelés csak abban az esetben jön létre, ha pénzügyi teljesítést (Bank vagy Pénztár naplós tételt) pontozunk hozzá a pénzforgalmis számlánkhoz!

Annak érdekében, hogy könnyedén le tudjuk ellenőrizni, hogy az általunk választott átvezetési számunknak milyen számlák kiegyenlítetlenségéből adódik egyenlege, létrehoztunk a programban egy új lekérdezési lehetőséget, mely az Áfa-listák/Pénzforgalmi átvezetési számla egyenleg kimutatása menüpont alatt érhető el.

Amennyiben egy Szállító ügyfele pénzforgalmi elszámolást választott, lehetősége van ezt a programban jelölni. A Beállítások/Ügyfelek karbantartása menüpontban bepipálja a választott ügyfélnél a „Pénzforgalmi elszámolás”-t, akkor szállító napló könyvelésekor ezen ügyfél kiválasztása után automatikusan bekapcsolásra kerül a [3] ikon.

[7]


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/16187/nem-valasztottuk-a-penzforgalmi-elszamolast-konyvelo-program/ címen.

URLs in this post:

[1] számlatükörben hozzunk létre : http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/?p=2156

[2] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2013/01/Pénzforgalmi_2.png

[3] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2013/01/Pénzforgalmi-ikon1.png

[4] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2013/01/Pénzforgalmi_7.png

[5] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2013/01/Pénzforgalmi_8.png

[6] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2013/01/Pénzforgalmi_9.png

[7] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2013/01/Pénzforgalmi_91.png

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.