LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató, 2012. november – Könyvelő program


 

Megjelent!

Kulcs-Könyvelés frissítés

2012. november 15.

Új Funkció! A 12A60-as nyomtatvány kitöltése!

Plusz verzióban elérhető funkció

A Kulcs-Könyvelés 2012. novemberi verziója már a közösségen belüli beszerzést és értékesítést végző cégek számára kötelezően előírt 12A60-as nyomtatvány kezelését is tartalmazza.

Az elektronikus bevalláshoz szükséges adatokat a program összesíti és az ÁNYK program által kezelt formátumban exportálja. A funkció a Karbantartás\Feladás az ÁNYK programnak\12A60-as nyomtatvány menüponttal indítható.

A feladásnál kiválaszthatjuk, hogy a program áfa kulcsok vagy áfa gyűjtők alapján végezze az adatok gyűjtését a bevalláshoz.

ÁFA gyűjtőt nem használó Ügyfeleink a Fizetendő/Levonható Áfa lapon kiválaszthatják a feladásban szerepeltetni kívánt ÁFA kulcsokat. Fontos, hogy külön áfa kulcsot használjunk a termék, illetve a szolgáltatás jellegű értékesítésre és beszerzésre, mert csak így lehetséges a nyomtatvány helyes adatokkal való automatikus kitöltése. Áfa gyűjtők használata esetén a gyűjtőket hasonlóképpen, külön a termékekre és külön a szolgáltatásokra is létre kell hoznunk.

A feladás megkezdése előtt, feltétlenül el kell végeznünk a bevallani kívánt időszak Áfa zárását, mert a feladásban csak a lezárt bizonylatok fognak megjelenni.

Fontos, hogy a feladásban szerepeltetni kívánó közösségi ügyfeleinkhez EU adószámot mindig rögzítsünk, ugyanis EU adószám hiányában a program nem adja át a céghez rögzített forgalmi adatokat a 12A60-as nyomtatványnak.

Az Összegek előnézet lapon ellenőrizhetjük a bevallásban szereplő adatokat.

A lap alsó részén adhatjuk meg a feladás során elkészülő állomány mentési helyét. Ezt az állományt kell az ÁNYK programba beimportálnunk a Szerviz\Egyedi importálás menüpontból indítva. Az importálás során a nyomtatványon kitöltésre kerülnek a megadott cégadatok és a számított összegek, így a bevallás már egyszerűen beadható az illetékes adóhatóságnak.

 

Terv-tény adatok kezelése

Plusz verzióban elérhető funkció

A cég vezetői számára rendkívül fontos, hogy bevételeiket és költségeiket előre megtervezhessék, majd terveik megvalósulását ellenőrizni is tudják. Ez az új funkció nekik lehet rendkívül hasznos, mivel lehetőséget ad a havi terv adatok főkönyvi számonként, azon belül részleg-, és munkaszámonkénti megadására. Az időszak könyvelését követően többféle kimutatás segítségével a megvalósulás ellenőrizhető. Ezen kívül ezzel az új funkcióval a bázis évi adott időszakban lévő adatainkat összehasonlíthatjuk előző évi ugyanazon időszakban levő adatainkkal is.

A terv adatok megadása a Beállítások\Részlegszám tervadatok karbantartása és Munkaszám tervadatok karbantartása menüpontokból, a listák pedig a Listák/Terv-tény listák menüpontból érhetőek el.

 

Új lista: napi készpénz záróegyenleg havi átlaga

Plusz verzióban elérhető funkció

A Számviteli törvény 14. § (9) bekezdése rendelkezik a napi készpénz záró állomány havi átlagának maximális mértékéről. A törvény értelmében, a napi készpénz záró állomány maximális mértékét annak figyelembevételével kell meghatározni, hogy a készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga – kivéve, ha külön jogszabály eltérően rendelkezik – nem haladhatja meg az előző üzleti év – éves szintre számított – összes bevételének 10%-át, illetve ha az előző üzleti év összes bevételének 10%-a nem éri el az 500 ezer forintot, akkor az 500 ezer forintot.

Új kimutatásunk segítséget nyújthat annak ellenőrzésében, hogy a törvényben előírtaknak eleget teszünk e, illetve könyvvizsgálati vagy hatósági ellenőrzés kapcsán igazolhatjuk, hogy nem léptük át a megengedett átlagos készpénzkészletünk mértékét.

Az időszakra vonatkozó bevételünket a Beállítások/Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások Megengedett átl. kp-készlet menüpontban rögzíthetjük.

A kimutatás a Listák\Napi záróegyenleg havi átlaga menüből érhető el. A szűrőablakon a lekérni kívánt időszak megadása és a pénztár főkönyvi számok megjelölése után az alábbi ablak jelenik meg:

 

Új lista: Áfa analitika áfa gyűjtőnként

Plusz verzióban elérhető funkció

Több Ügyfelünk kérésének eleget téve került az új verziónkba ez a kimutatás, melynek megfelelően az áfa analitika már áfa gyűjtőnkénti bontásban is lekérhető. Különösen azon Ügyfelek számára lehet rendkívül hasznos ez a funkció, akik a 65-ös ÁFA bevallásuk kitöltését áfa gyűjtőnként végzik, mert a beadás előtti ellenőrzést ez a lista nagymértékben megkönnyíti számukra.

 

Automatikus árfolyamdifferencia már a folyószámla rendezésben is

Plusz verzióban elérhető funkció

Örömmel jelenthetjük be egy rég várt funkció megvalósulását, mely már az utólagos összepontozások esetén is lekönyveli az árfolyamkülönbözetet. Amennyiben a folyószámla rendezésben utólag pontozza össze tételeit, automatikusan generálódik hozzá az árfolyamdifferencia tétel is.

 

Új funkció: Periódus lezárása

Plusz verzióban elérhető funkció

Sok esetben (pl.: Áfa bevallást követően) lehet szükség arra, hogy a már lekönyvelt, ellenőrzött, időszakokra vonatkozóan változtatásokat már ne tudjunk a könyvelésünkben végrehajtani. Ilyenkor jöhet jól a periódus lezárás lehetősége, ugyanis a lezárt időszakokban lévő tételeket módosítani, törölni nem tudjuk és erre az időszakra már új tételt sem vihetünk fel. A funkció a Karbantartás/Periódus zárása menüpont alatt érhető el.

A program lehetőséget ad a már lezárt periódus felnyitására is, így amennyiben szükséges, az időszak felnyitása után elvégezhetjük a kívánt módosítást, majd újból lezárhatjuk a periódust.

Természetesen ez a funkció is jogosultsághoz kötött, azaz több felhasználós környezetben Rendszergazdai joggal rendelkező felhasználónak lehetősége van annak beállítására, hogy kik használhatják a funkciót (Karbantartás/Adatbiztonsági beállítások menüpontban az Engedélyek fülön).

 

Zárás lekérdezése a főkönyvi kivonaton

Plusz és Light verzióban elérhető funkció

Több Ügyfelünk jelezte, hogy hasznos lenne számára egy olyan főkönyvi kivonat lekérdezési lehetőség, melynek egyenlege csak az eredményszámlák zárását tartalmazza, a mérlegszámlák zárása nélkül.

Ennek érdekében az új verziótól év végi záró tételeinket két részre bonthatjuk, külön eredmény típusú zárót és külön mérleg típusú záró bizonylatot különböztethetünk meg.

Automatikus záráskor az Átvezetések, a 8-9-es számlaosztály kivezetése, az Adózott eredmény kivezetése mind Eredmény típusú záróra kerülnek; a teljes nyitás elindításával létrejövő 1-4 számlaosztály zárási tételei pedig Mérleg típusúak lesznek.

Záró naplóba történő kézi könyveléskor lehetőségünk van a könyvelés ablakban megadni, hogy milyen típusú záró tételként szeretnénk azt könyvelni.

Így már a programban a zárás és a teljes nyitás elvégzése után is lekérhető olyan főkönyvi kivonat, melyen az eredményszámlák zárása látszik, viszont a mérlegszámlák zárás előtti egyenlegét láthatjuk.

A főkönyvi kivonat lekérdezésekor a Lista lehetőségeknél megjelenik a „Záróval (eredmény)” és a „Záróval (mérleg)” opciók bekapcsolási lehetősége. Amennyiben csak a „Záróval (eredmény)”-t pipáljuk be, akkor kaphatjuk meg azt a főkönyvi kivonatot, melyen a mérleg számlák lezárása előtti egyenlegeket láthatjuk, ha mindkét zárót kiválasztjuk, akkor a megszokottnak megfelelően minden főkönyvi számunk lezárt állapotát fogja mutatni főkönyvi kivonatunk.

Alapparaméterezés megvalósítása

Plusz verzióban elérhető funkció

Új cég vagy év létrehozásakor (feltéve ha törzsadatokat nem veszünk át) egy alapparaméterezés jelenik meg a programban, mely tartalmaz

- új áfa kulcsokat,

- az eddigihez képest bővített áfa alapbeállításokat (közösségi, fordított, előleg, elszámolási időszakos),

- áfa gyűjtők beállításait és a 1265-ös bevallás soraihoz rendelését,

- az áfa gyűjtők áfa kulcsokhoz való hozzárendelését,

- a különbözetek főkönyvi számainak megadását.

Az új cég vagy év létrehozásakor megkérdezi a program, hogy alapparaméterezéssel vagy anélkül szeretné e létrehozni, így Ön kiválaszthatja, hogy a megszokott alapparaméterezés nélküli üres adatbázist szeretné e a továbbiakban is használni, vagy az általunk alapparaméterezéssel ellátott programot.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések