LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kipontozások hatása a vevő-szállító analitikára – Könyvelő program


A kintlévőség-lista pontos lekérdezhetősége érdekében célszerű kipontozással megjelölnünk, hogy melyik kiegyenlítés melyik számlához tartozik.

Teljes kipontozás esetén a vevő-szállító analitikán, a számla sorában megjelenik a kiegyenlítés dátuma, ekkor a számlát kiegyenlítettnek tekinthetjük, a kintlévőségek között nem fog megjelenni.

Példa megtekintése »

Részleges kiegyenlítés esetén a kiegyenlítés dátuma egészen addig üres marad, amíg le nem könyveljük a hiányzó kiegyenlítéseket vagy árfolyam-különbözeteket. Ekkor számláink még megjelennek a kintlévőségek között.

Példa megtekintése »

Olyan eset is előfordulhat, hogy a kipontozásokat el kellett távolítanunk valamely számlánkról. Ekkor ez a számla – az újbóli kipontozásig – megjelenik a kintlévőség-listában. Ha a könyvelt kiegyenlítések és árfolyam-differencia tételek összege megegyezik a számla  bruttó összegével, végösszegben 0 Ft-os kintlévőség jelenik meg a listán.

Példa megtekintése »

Kipontozásainkat aszerint is ellenőrizhetjük, hogy tételeink milyen sorrendben jelennek meg a vevő-szállító analitikán. A vevő / szállító naplóban könyvelt tételek minden esetben félkövér betűtípussal jelennek meg a listán, a hozzájuk pontozott tételek a számla alatt, a számlához tartozó, de még ki nem pontozott kiegyenlítések a számla felett helyezkednek el. Az árfolyam-differencia tételeket mindig pontozzuk az eredeti számlához!

Példa megtekintése »

Múltbeli kintlévőség-lista lekérdezése esetén felmerülhet a kérdés, hogy a kiegyenlítés miért nem jelenik meg az analitikán? Ilyenkor a számla kintlévőséget mutathat, annak ellenére, hogy az utalás már megtörtént. Ilyen esetben oda kell figyelnünk arra, hogy a kintlévőségek lekérdezésekor olyan (esetleg jövőbeli) dátumot állítsunk be, amely a kiegyenlítés dátumát is magában foglalja. Adatrögzítési hibára is gondolhatunk, ha pl. a kiegyenlítés dátumát véletlenül félreütöttük.

Számla megtekintése »

Kintlévőség lekérdezése »


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések