LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

2018. Évnyitás – Gyakran ismételt kérdések


Kérdése merült fel a 2018-as évnyitással kapcsolatban? Íme néhány gyakran feltett kérdés, melyek segítséget nyújthatnak Önnek.

Hogyan álljak neki az évnyitásnak?

Az első és legfontosabb, hogy évnyitás előtt készítsen egy mentést az Adatmentő varázsló futtatásával.

Évet nyitni a Karbantartás/Cégek/Évek/ Új menüpontban lehet. Az új év nyitásáról bővebben az alábbi tudásbázis bejegyzésben olvashat.

Évnyitás során a program kér termékszámot? Miért kell megadnom, és honnan tudom lekérdezni, hogy mi a termékszámom?

Amennyiben a program évnyitás közben termékszámot kér Öntől, akkor nem jó helyről lett elindítva az új év létrehozása. Az új gazdasági év megnyitása a Karbantartás/Cégek/Évek/Új menüpontból indítható, és ebben az esetben a termékszám már automatikusan ki lesz töltve.

 Az újonnan létrehozott évben újra fel kell vinnem a számlatükröt, rögzítenem kell az ügyfeleket és meg kell adnom a beállításokat?

Abban az esetben ha a 2017-es év törzsadatait szeretnénk átvenni a 2018-as évbe, akkor az évnyitás közben bepipálva kell maradjon a „Törzsadatok átvétele másik cégből” opció, majd megadható a cég neve illetve annak éve, ahonnan a törzs adatokat másolni szeretnénk. Amennyiben nem minden adatot szeretnénk átvenni, akkor vegyük ki a pipát az átvenni nem kívánt adatokból. Fontos, hogy ha a számlatükröt nem szeretnénk átnyitni a 2018-as évbe, akkor olyan adatokat sem tudunk átvenni, amihez tartozik főkönyvi szám. (például: áfakulcs, ügyfelek, naplók, egyéb beállítások)

Mi a teendő akkor, ha már megnyitottam az új évet, azonban utólag vettem észre, hogy nem vettem át a törzs adatokat?

Ebben az esetben törölni kell az új évet. Érdemes teljesen kilépni a programból (egycéges verzió esetén először egy másik évbe lépjünk be és utána lépjünk ki). A program indítása során arra kell figyelni, hogy egy másik évbe/cégbe lépjünk, ne abba amit törölni szeretnénk. Ezután a Karbantartás/Cégek/Évek/Töröl menüpont segítségével tudjuk törölni az évet, majd pedig a törzsadatok átvételével jól létrehozni.

FONTOS! Az új év törlésével minden adat amit már esetleg manuálisan rögzítettünk az új évbe, elveszik, ezért legyünk körültekintőek amikor ezt a műveletet végezzük el.

 A vevői és szállítói számláim könyvelése miatt fontos megnyitnom a 2018-as évet, de ezzel párhuzamosan még 2017-ben is rögzítenem kell tételeket. Megoldható ez?

Mivel az új év adatbázisa elkülönül az előző évtől, így mindkét évet lehet párhuzamosan is könyvelni függetlenül attól, hogy az új évben még nincsenek nyitó adatok.

A bank és a pénztár egyenlegét hogyan tudom megnyitni, ha még a teljes nyitást nem szeretném elindítani?

Ahhoz, hogy bankot/pénztárt is tudjunk könyvelni az új évben, javasolt az egyenlegeket a Nyitó naplóban rögzíteni. Forinttól eltérő bankot/pénztárt az adott devizanemben kell megnyitni.

Szeretném a számláim mellett a bankkivonatomat és a pénztáramat is elkezdeni könyvelni a 2018-as évben, a teljes nyitást még nem tudom elvégezni, viszont a bankban/pénztárban könyvelni kell tavalyi (2017-es) számlák kiegyenlítését. Ezen számlák kiegyenlítése/összepontozása hogyan történik meg? Nem lehetne, hogy azokat már most átnyithassam a 2018-as évre?

A programban lehetőség van arra, hogy megnyissuk a folyószámla analitikát (a vevőink és szállítóink kintlévőségeit). Ezt a Zárás és Nyitás/Nyitás/Csak a folyószámla analitika nyitása menüpontból indíthatjuk a 2017-es évből. A nyitás során a program egyeztetni fogja a két év törzsadatait (Ügyféltörzs, naplók, főkönyvi számok stb.) Az egyeztetés után a Nyitó és Nyitó pénzügyi (Nyitó pü.) és a Vegyes naplóba nyitja át a tételeket.

Csak a folyószámla analitika nyitásáról bővebben az alábbi tudásbázis bejegyzésben olvashat.

A devizás számláim átértékelését mikor célszerű megcsinálni?

Folyószámla analitika nyitása előtt javasolt a devizás számlák átértékelését elvégeztetni a programmal. Erre a Könyvelés/Devizás számlák/Átértékelés könyvelése menüpontban van lehetőség. Fontos tudni, hogy ez a művelet nem visszavonható. Az átértékelést kézzel is elvégezhetjük a Szállító vagy Vevő naplóban „árfolyam diff.” fizetési mód kiválasztásával. A program automatikusan csak a Vevő és Szállító számlákat értékeli át.

Átértékelésről bővebben az alábbi tudásbázis bejegyzésben olvashat.

Mi célt szolgál a programban a „Nyitó pü.” napló?

A nyitó pénzügyi naplóban az előző évben részben kiegyenlített számlák részkiegyenlítései rögzíthetőek.

Sajnos a folyószámla nyitását újból el kell végeznem, mert még 2017-re kellett rögzítenem pár tételt. Megtehetem ezt? Ha igen, hogyan?

A Folyószámla analitika nyitása (valamin a Teljes zárás és nyitás) többször is megismételhető, de arra figyelni kell, hogy a 2017-es évben a Záró naplós, míg 2018-ban a Nyitó, Nyitó pü. és a nyitáshoz kapcsolódó vegyes naplós tételeket töröljük a Módosítás menüpontban.

A Zárás/Nyitás ismételt elvégzéséről bővebben az alábbi tudásbázis bejegyzésben olvashat.

 

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések