PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Közösségen belüli beszerzés, közösségi áfa könyvelése – Könyvelő program


A közösségen belüli beszerzés számlájának rögzítését követően, a levonható és fizetendő áfát automatikusan könyveltethetjük a szoftverrel.

Az áfa vegyes naplóban könyvelődik, átvezetési főkönyvi számmal szemben. Ha az áfa dátumának a teljesítést követő hó 15-ét jelöljük meg, akkor egy külön menüpontból könyveltethetjük automatikusan a közösségi áfát, szintén a vegyes naplóban. Ha a számla keltezési dátumát választjuk, az áfa-tételek azonnal könyvelődnek.

Első lépésként a speciális áfa beállításait kell megadnunk, a leírás alapján.

Ezt követően vigyük fel a könyveléshez szükséges speciális áfa kulcsokat, a Beállítások / Törzskarbantartások / Speciális áfa kulcsok oldalakon. (Bejövő és kimenő speciális áfa-kulcsra is szükségünk lesz.)

Közösségi áfát csak közösségen belüli partnerhez könyvelhetünk. Parnerünket ügyféltörzsünkben paraméterezhetjük. Ha a szoftver nem engedélyezi a Közösségen belüli ügyfél opció kiválasztását, partnerünket újként rözgítsük a törzsbe, ekkor már aktiválhatjuk a Közösségen belüli opciót.

A közösségen belüli beszerzés számlájának nettó összege szállító naplóban könyvelhető. Válasszuk ki közösségen belüli partnerünket, majd a könyvelési képernyő tetején kattintsunk a  Közösségen belüli számla könyvelése ikonra, vagy használjuk az <F9>-es funkcióbillentyűt. Az áfa-kalkulátorban a speciális áfa kulcsok közül válasszuk a közösségi áfához kapcsolódó kulcsokat.

Hasznos tipp: Újabb programverzióinkban a fordított áfás tételek könyvelése a KönyvelésKözösségen belüli beszerzések menüpontból is indítható.

A szállítói számla könyvelését követően a szoftver rákérdez, hogy keltezési dátummal szeretnénk-e könyvelni az áfát, vagy a teljesítést követő hónap 15-ével. Ha a számla keltezési dátumát választjuk, az áfa-tételek azonnal könyvelésre kerülnek, vegyes naplóban.

Ha a teljesítést követő hónap 15-ét választjuk, áfa-tételeinket utólagosan, az Áfa-listák / Közösségi Áfa menüpontban könyveltethetjük. Itt kétféle lehetőség közül választhatunk:

» Közösségi áfás bizonylatok listázása,
» Közösségi áfás bizonylatok könyvelése.

Ha a könyvelési lehetőséget választjuk, megadhatjuk, hogy mely teljesítési időszakra vonatkozóan szeretnénk lekönyvelni az áfa-tételeket. A szoftver figyelmeztetést küld, ha olyan időszakot választunk, amelyre még nem könyvelhetjük le a közösségi áfát, pl. mert még nem ismerjük a következő hónap 15-ei deviza-árfolyamot.

 

A megjelenő listában láthatjuk közösségi áfás bizonylataink áfáinak összegeit. Attól függően, hogy egy vagy több tételt áfa-vonzatát szeretnénk automatikusan könyvelni, a Művelet menüből válasszuk a Tétel kijelölése vagy az Összes bizonylat kijelölése lehetőséget. A kijelölés után a Művelet menüből indíthatjuk a Közösségi áfa könyvelése a kijelölt bizonylatokhoz funkciót.

Tételeink kijelölését követően, ha elindítjuk a közösségi áfa könyvelését, a szoftver rákérdez a számla devizájának teljesítést követő hó 15-ei árfolyamára. Ezt a már megszokott képernyőn rögzíthetjük.

A szoftver vegyes naplóban könyveli az áfa-tételeket, az alábbiak szerint:

T 466 Előzetesen felszámított áfa – K 368 Különféle egyéb követelések, elszámolások
T 368 Különféle egyéb követelések, elszámolások – K 467 Fizetendő áfa

Hasznos tipp:  Ha  az  automatikus  könyvelés  előtt  meg szeretnénk  tekinteni  a  közösségi  áfát  tartalmazó tételeket,  válasszuk  a  Közösségi  áfás  bizonylatok  listázása  lehetőséget.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések