Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Áfa göngyölés – Könyvelő program


A 2024-es évben elérhetővé vált a Kulcs-Könyvelés Plusz-ban az Áfa göngyölés kezelése, valamint ehhez kapcsolódóan az Áfa visszaigénylés jelölhetősége a 65-ös bevallás elkészítésének során.

A funkció csak Áfa-gyűjtő használat mellett érhető el.

Első lépésben a Beállítások/Alapbeállítások/Áfa  menüpontban az Áfa göngyölés nyitó érték mezőbe szükséges megadni az Áfa göngyölés nyitó értékét, mely az utolsó benyújtott bevallásban a következő időszakra átvitt követelés összege (86-os sor) volt a ÁNYK-ban. Az értéket ezer Ft-ban kell megadni.

Áfa göngyölés nyitó értékének megadása

Ha a mező nem kerül kitöltésre az első Áfa zárást megelőzően, úgy erre vonatkozóan figyelmeztető üzenet érkezik a zárás folyamata során.

Áfa göngyölés nyitó értékének töltésére figyelmzetető üzenet

Ezt követően a 65-ös bevallás elkészítési felületének Nyilatkozatok menüpontjában lehet hozni az Áfa visszaigénylésre vonatkozó döntéseket. Az Áfa visszaigényléshez kapcsolódó mezők akkor vállnak aktívvá, ha az Áfa bevallási gyakoriságnak megfelelő értékhatárt elérésre kerül (pl.: havi gyakoriságú bevallás esetén az 1.000.000 Ft).

65-ös evallás Nyilatkozatok lapja

Időszaki nyitó érték: Ebben a mezőben látható az előző időszakról göngyölt egyenleg. Az érték módosítható.

Visszaigénylés jogcímkódja: Visszaigénylés esetén ki kell választani azt a jogcímkódot, mely alapján a visszaigénylés történik. Amennyiben az értékhatár elérésre kerül, de nem kíván élni az adózó a visszaigényléssel, úgy ezen mezőt üresen kell hagyni.

A visszaigénylés jogcímkódjának kiválasztását követően az alábbi három opció közül egy bejelölése szükséges:

  • Teljes összeg kiutalás kérésének jelölése
  • Kiutalást nem kér
  • Átvezetési és kiutalási kérelem mellékelve

Amennyiben kiutalás kérése történik, úgy meg kell adni a Kiutalási adatokat. Kiutalási adat lehet bankszámlaszám, vagy pedig bankszámlaszám nyitásra nem kötelezett adózók esetén postacím.

A bevallás felületén csak bankszámlaszám kiválasztásra van lehetőség, a bankszámlaszám felrögzítését a Beállítások/Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások/Cég adatai menüpontban lehet megtenni. A felületen felrögzíthető külföldi bankszámlaszám is.

Bankszámlaszám rögzítése

Áfa visszaigénylés esetén további nyilatkozatok jelölésére lehet szükség, melyeket a felület alján be lehet jelölni és átadásra kerülnek az ÁNYK részére:

  • Nyilatkozat az Art. 64§ (3) bekezdése szerint
  • Adózó nyilvánosan működő részvénytársaság

Az Áfa listák/Áfa visszaigénylés nyilvántartás menüpontban nyomonkövethető az Áfa göngyölés értéke.

Áfa visszaigénylés nyilvántartás

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések