Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

NAV Online Számlaimport – Ellenőrző lista


A NAV Online Számlaimporter modul használatával könyvelt bizonylatok utólagos ellenőrzéséhez nyújt segítséget a Karbantartás menüpontból elérhető NAV Online Számlaimport – Ellenőrző lista.

A funkció használatakor alábbi ellenőrzési folyamatok futnak le:

  • Le nem könyvelt számlák: Az Online Számla rendszerben szereplő, de a Kulcs-Könyvelésbe le nem könyvelt számlák keresése
  • NAV Online rendszerben nem szereplő számlák: A Kulcs-Könyvelésbe lekönyvelt, de az Online Számla rendszerben nem szereplő számlák keresése
  • Eltérő adatokkal rendelkező számlák: Adattartalmi eltérések keresése azon számlák esetében, melyek mindkét rendszerben megtalálhatóak

 

Az ellenőrzés elvégzéséhez első lépésben a számlák keltének időintervallumát kell megadni. Amennyiben nagyon sok számlát tartalmaz a Online Számla rendszere a lekérdezés időszakában, úgy javasolt több kisebb intervallumra bontani az ellenőrzés lefuttatását. Az ellenőrzés csak online kapcsolattal futtatható, annak érdekében, hogy az adatok mindig a NAV rendszerében szereplő legfrissebb adatokkal kerüljenek összehasonlításra. Kapcsolat nélküli mód ebben a menüpontban nem lehetséges.

Az Irány mezőben ki kell választani, hogy a Kimenő vagy Bejövő számlákat szeretnénk ellenőrizni.

Az Ügyfél egyeztetés az Ellenőrző funkcióban alapértelmezetten Adószám alapú, módosításra nincs lehetőség a felületen.

A lekérdezés adatmennyiségét az Ügyfél és a Bizonylatszám szűrővel lehet szűkíteni.

Ellenőrző lista fejléc

Az Ellenőrzés gombra kattintva lefutnak az 1-es pontban részletezett folyamatok.

Az ablak középső részén látható, hogy az egyes ellenőrzési folyamatokhoz kapcsolódóan hány problémás bizonylatot talált a program.

NAV Online Számla - Ellenőrzés - Ellenőrzés eredménye

A lekérdezési felület harmadik szekcióban láthatók az adott ellenőrzési folyamathoz kapcsoló bizonylatok tételesen:

NAV Online Számla - Ellenőrzés - Bizonylatok megjelenítése

A Le nem könyvelt számlák és a NAV Online rendszerben nem szereplő számlák ellenőrzési folyamatok egy-egy számla listát adnak, az itt megjelenő hiányzó számlák pótlását manuálisan kell elvégezni.
A piros háttérrel rendelkező sorok olyan számlákat jelölnek, melyek a NAV Online Számlaimport felületén Kihagyásra jelölt státuszt kaptak.

Eltérő adatokkal rendelkező számlák:

Ebben az ellenőrzési folyamatban a szoftver adattartalmi eltéréseket keres azon számlák között, melyek mindkét rendszerben (NAV Online Számla rendszere, illetve a Kulcs-Könyvelés adatbázisa) megtalálhatók.

Az összehasonlításban szereplő adatok listáját a Beállítás ikon ikonra kattintva lehet megtekinteni, illetve bizonyos adatok tekintetében lehetőség van módosításra is. Az összehasonlításban szereplő mezők módosítását az ellenőrzés lefuttatása előtt kell megtenni.

A felületen eldönthető, hogy az esedékesség, a fizetési mód, az elszámolási időszak, valamint a pénzforgalmi jelölés az összehasonlításban figyelembevételre kerüljenek-e. Ezen adatok nem kötelezően felküldendők a számlázó programok részéről a NAV Online Számla rendszerbe, így csak abban az esetben javasolt a beállításuk, ha az Online Számla felületén szerepelnek, azaz lefuttatható rájuk az összehasonlítás.

Összehasonlításban szereplő mezők

Az Eltérő adatokkal rendelkező számlák opció esetén – az első két ellenőrzési folyamattal ellentétben – van lehetőség megnyitni közvetlenül az Ellenőrzési listából az eltérő adatokkal rendelkező bizonylatok módosítási ablakát és javítani az eltérést okozó hibás rögzítést:

A folyamat egy számla listát ad eredményül, mely a hibás, eltérő adatokkal rendelkező bizonylatokat tartalmazza.

Ellenőrző lista eredmény - Eltérő adatokkal rendelkező bizonylatok

A bizonylatok sorában a szerkesztés ikon ikonra vagy az adott sorra duplán kattintva lehet megnyitni az egy számlára vonatkozó összehasonlítást tartalmazó ablakot. Az ablakban az Előző és a Következő gombra kattintva lehet a bizonylatok között lépdelni. A NAV Online Számla felületén található adathoz képest eltérőként detektált adat, piros színnel jelenik meg a Kulcs-Könyvelés sorban.

Könyvelt bizonylatok módosítása

A Kulcs-Könyvelés sorba duplán kattintva megnyitható az adott tétel könyvelési ablaka és elvégezhető a kívánt javítás:

Könyvelési adat módosítása - Adatlefúrás

Ha minden adat javításra került, akkor a tétel Ellenőrzés fő ablakában ellenőrizve státuszt kap. Az ellenőrizve státuszú bizonylatokat, a lapozás során ki lehet hagyni a „Csak a nem ellenőrzött bizonylatok” opció bejelölésével.

Ellenőrző ista eredmény - Ellenőrizve pipa

A sorokat manuálisan is ellenőrizettnek lehet jelölni, amennyiben valóban a NAV Online Számla rendszerben szereplő adatokhoz képest eltérő módon kell a bizonylatot rögzíteni a Kulcs-Könyvelés programba (Pl.: Nincs adólevonási jogunk egy adott számla esetén). A manuálisan ellenőrizettnek jelölés csak az adott munkamenetre érvényes.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések