Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató, 2023. február – Kulcs-Könyvelés


Megjelent!

Kulcs-Könyvelés frissítés

2023. február 06.

Kulcs-Könyvelés február/2 – 2023.02.22.

Frissítés a felhőben: 2023.02.27.

A február/2-es verzióval elhárításra került az Áfa arányosítás menüpontban megjelenő hibaüzenet, illetve a K&H utalásállomány generálásakor előforduló tizedesjegy kezelési probléma. A K&H utalásállomány készítésekor fontos, hogy amennyiben E-bank rendszerbe történik a beolvasás, úgy az E-bank állomány opció kerüljön bejelölésre, mert az e-bank rendszere más módon kezeli az utalásállományban szereplő összegek tizedesjegyeit.

Újdonságok a Könyvelő programban:

1) Elérhető a 2365-ös nyomtatvány kitöltése»
2) Elérhető a 23A60-as nyomtatvány kitöltése»
3) Az Áfa bevallás gyakoriságától eltérő gyakoriság beállítása az A60-as bevalláshoz»
4) Elérhető a 23TFEJLH nyomtatvány kitöltése»
5) Elérhető a 22K102-es nyomtatvány kitöltése»
6) Közösségen belüli ügyletek – összesítő jelentés lekérdezése már Excel formátumba is»
7) HUF-tól eltérő alapdeviza esetén az Áfa árfolyam megjelenítése az Áfa-analitikán (Excel-ben)»
8) Központilag beállítható a Fizetési felszólító és Egyenlegközlő e-mail PDF mellékletének mentési helye»
9) E-mail kiküldésének dátuma a Fizetési felszólítás és Egyenlegközlő listán»
10) Fizetési felszólítások e-mail küldése csoportosan»
11) Új mezővel bővült a K&H utalásállomány készítése funkció segítségével generált fájl»

Elérhető a 2365-ös nyomtatvány kitöltése

A Könyvelő program februári verziójával elérhetővé vált a 2365-ös nyomtatvány kitöltésének lehetősége.

Első lépésként a program Beállítások/Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások/Áfa menüpontjában ki kell választani a 2365-ös nyomtatványt.

2365-ös nyomtatvány beállítása az Áfa menüpontban

A nyomtatvány kiválasztását követően – Standard vagy Plusz verziójú Könyvelő program esetén – ugyanezen menüpontban az Áfa gyűjtők átvétele gomb segítségével az előző évi nyomtatványnál használt Áfa gyűjtőinket átvehetjük az új 2365-ös nyomtatványhoz. Fontos! Az átvételt követően az Áfa-gyűjtők beállításait ellenőrizni szükséges a Beállítások/Törzskarbantartások/Áfa gyűjtők menüpontban. Miután meggyőződtünk arról, hogy az Áfa-gyűjtőknél megfelelő sorok kerültek bejelölésre, a bevallás elkészítéséhez le kell zárnunk az adott időszaki Áfa tételeinket.

Az Áfa zárást az Áfa listák/Zárás menüpontban tudjuk megtenni. Az első Áfa bevallási időszak zárása esetén fontos, hogy a már lerögzített tételeknél szinkronizálásra kerüljenek az Áfa-gyűjtők. Az Áfa-gyűjtők szinkronizálásához a program egy kérdést tesz fel a részünkre:

Áfa gyűjtők szinkronizálása

A szinkronizálás megfelelő elvégzése érdekében a „Csak az Áfa gyűjtő nélküli tételek szinkronizálása” opció ne kerüljön bejelölésre.

Az Áfa zárást követően a bevallás elkészítésére az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak/2365-ös nyomtatvány menüpontban van lehetőség.

A 2365-ös nyomtatvány önellenőrzését pedig az Adatszolgáltatás/Bevallás önellenőrzése/2365-ös nyomtatvány menüpontban lehet megtenni.

Elérhető a 23A60-as nyomtatvány kitöltése

A februári verzióban elérhetővé vált a 23A60-as nyomtatvány automatikus kitöltésének lehetősége.
A feladás megkezdése előtt el kell végezni a bevallani kívánt időszak zárását. Zárás nélkül az ÁNYK program felé a feladás nem végezhető el.

Az A60-as nyomtatvány kitöltéséhez kapcsolódó részletes leírás ide kattintva érhető el.

Új funkció! – Az Áfa bevallás gyakoriságától eltérő gyakoriság beállítása az A60-as bevalláshoz

Az A60-as bevallás benyújtási gyakorisága bizonyos esetekben eltérhet a 65-ös Áfa bevallás benyújtási gyakoriságától, mely esetekre most megoldást nyújt a Könyvelő programunk februári verziójában megjelenő új funkció.

Ha az A60-as bevallás gyakorisága eltér a 65-ös bevallás gyakoriságától az Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások/A60-as bevallás menüpontban be kell jelölni, hogy „A Közösségen belüli ügyletek – összesítő nyilatkozat gyakorisága az Áfa bevallás gyakoriságától eltér”, majd pedig ki kell választani az A60-as bevallásra vonatkozó gyakoriságot és meg kell jelölni azokat az Áfa-kulcsokat, melyekre a Közösségi tételek könyvelésre kerültek. Az Áfa-kulcsokat a jobbra mutató nyíl segítségével lehet a megfelelő rubrikához rendelni, mind beszerzési, mind értékesítési oldalon.

Alapbeállítás - A60-as bevallás

Fontos! A beállításra csak abban az esetben van szükség, ha az A60-as bevallás gyakorisága ténylegesen eltér a 65-ös bevallás gyakoriságától. Amennyiben a két menüpontban ugyanaz a gyakoriság kerül kiválasztásra, akkor a beállítás nem elmenthető:

A60 gyakoriság - Figyelmeztetés

A beállításokat követően az Áfa-listák/Közösségen belüli ügyletek – összesítő jelentés menüpont alatt megjelenik egy Közösségen belüli ügyletek zárása – A60 menüpont ahol az A60-as bevallás benyújtásához szükséges zárást lehet elvégezni. A zárási funkció működése az Áfa zárás funkció működésével megegyezik.

Közösségen belüli ügyletek zárása - A60

A Közösségen belüli ügyletek – összesítő jelentés lista lekérdezésekor ellenőrizhető, hogy az adott tétel melyik A60-as időszakra került lezárásra:

Közösségen belüli ügyletek összesítő jelentés - Időszak oszlop

Az Áfa zárás (65-ös bevalláshoz) időszaka a megszokott módon az Áfa-analitikán található.

A fentieket követően az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak/A60-as nyomtatvány menüpontból elkészíthető bevallás az A60-as bevalláshoz beállított időszak alapján történik.

A funkció Start, Standard és Plusz verziójú programjainkban érhető el.

Elérhető a 23TFEJLH nyomtatvány kitöltése

A februári verzióval a 23TFEJLH-es nyomtatvány is elérhetővé vált.

A nyomtatvány automatikus kitöltésének lehetősége az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak/23TFEJLH- nyomtatvány menüpontban érhető el.

Fontos!

A 23TFEJLH bevallást nem kell benyújtani:

  • 2023. január 1. napjától 2023. március 31. napjáig terjedő időszakban keletkezett kötelezettségre havi gyakoriság esetén,
  • 2023. I. negyedévére vonatkozóan.

A 23TFEJLH nyomtatvány beküldésének szabályairól bővebben a nyomtatvány kitöltési útmutatójában olvashatnak, mely a  NAV honlapján érhető el.

Elérhető a 22K102-es nyomtatvány kitöltése

A legújabb programverzió a 22K102-es nyomtatvány automatikus kitöltésének lehetőségét is tartalmazza. A nyomtatvány az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak/22K102-es nyomtatvány menüpontban érhető el.

Tekintettel arra, hogy 2022. szeptember 1-től hatályba lépett kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény (Kata tv.), az adatszolgáltatást a 2022. január 1. és 2022. augusztus 31. közötti időszakról kell benyújtani az adóévet követő év március 31-éig.

A K102-es bevallás megfelelő töltéséhez a KATA-s partnerek adatlapján meg kell adni a KATA időszak záró dátumát (2022. augusztus 31.). A záró dátum megadható manuálisan az Ügyfelek adatlapján, illetve a szoftverrel is feltöltethető automatikusan. A záró dátum feltöltésére a program rákérdez, mely kérdés a Listák/KATA összesítő lista menüpontban a lista lekérdezésekor vagy a 22K102-es bevallás elkészítésekor jelenik meg.

Kérdés - KATA-s partnerek adatlapján a záró dátum automatikus feltöltésére

Ha a fenti kérdésnél a Nem opció kerül kiválasztásra, akkor a kérdés csak abban az esetben jelenik meg ismételten, ha a Beállítások/Alapbeállítások/Felhasználófüggő beállítások/Kezelés menüpontban a Figyelmeztetések visszakapcsolása megtörténik.

A K102-es bevallást utoljára a 2022. adóévre kell benyújtani.

A K102-es nyomtatvány kitöltéséhez kapcsolódó részletes leírás ide kattintva érhető el.

Közösségen belüli ügyletek – összesítő jelentés lekérdezése már Excel formátumba is

A Listák menüpontban elérhető Közösségen belüli ügyletek – összesítő jelentés lista a Könyvelő program legfrissebb verziójában már Excel formátumban is lekérdezhető.

Közösségen belüli Ügyletek - összesítő lista Excel formátumba

HUF-tól eltérő alapdeviza esetén az Áfa árfolyam megjelenítése az Áfa-analitikán (Excel-ben)

A HUF-tól eltérő alapdevizájú cégekben az Áfa-analitika Excel formátumba történő lekérdezésekor az Áfa árfolyam adata is feltüntetésre kerül a Könyvelő program új verziójában.

Az Áfa árfolyam mező megjelenik az alábbi Excel listákon:

  • Áfa-analitika – Lista excelbe (Áfa kulcsonként)
  • Áfa-analitika – Lista excelbe (Számlánként)
  • Áfa-analitika áfa gyűjtőnkénti bontásban – Lista excelbe (Áfa kulcsonként)

EUR alapdeviza - Áfa árfolyam megjelenítése Excelbe

Központilag beállítható a Fizetési felszólító és Egyenlegközlő e-mail PDF mellékletének mentési helye

A Beállítások/Levelezés beállítása menüpontban az Egyenlegközlő és a Fizetési felszólítás esetében is, a Nyomtatás menüpontban beállítható az e-mail mellékletként küldött PDF fájlok mentési helye.

A beállítással központilag meghatározható, hogy a PDF-ben elkészülő mellékletek mely mappába kerüljenek mentésre a számítógépen, így a generáláskor erre vonatkozólag külön kérdés már nem érkezik.

E-mail melléklet mentési helye

E-mail kiküldésének dátuma a Fizetési felszólítás és Egyenlegközlő listán

A fizetési felszólítás és az egyenlegközlő listán külön oszlopban feltüntetésre kerül az E-mail kiküldésének dátuma, így könnyen visszakereshetővé válik a programból az e-mailek küldésének időpontja.

A Listák/Levelezés/Fizetési felszólítások megtekintése menüpontban:

Fizetési felszólítások megtekintése - E-mail dátuma

A Listák/Levelezés/Egyenlegközlők áttekintése menüpontban:

Egyenlegközlők áttekintése - E-mail dátuma

Fizetési felszólítások e-mail küldése csoportosan

A Listák/Levelezés beállítása/Fizetési felszólítások megtekintése menüpontban a fizetési felszólítások kötegelt nyomtatásával, vagy az automatikus e-mail küldés funkcióval már nem csak egy fizetési felszólítás küldésére van lehetőség, hanem a kijelölésben szereplő összes fizetési felszólítás küldésére egyidejűleg.

A fizetési felszólítások kijelölésére, a módosítás menüpontban már megszokott módon van lehetőség:

  • Egyes sorok kijelölése: Ctrl+kattintás (vagy Ctrl + Space)
  • Egy adott terület kijelölése: SHIFT + kattintás (vagy CTRL + Space)

Új mezővel bővült a K&H utalásállomány készítése funkció segítségével generált fájl

Az Adatszolgáltatás/Banki utalásállomány készítése/K&H utalásállomány készítése menüpont segítségével generálható utalásállomány a Könyvelő program korábbi verziójával csak K&H Electra rendszerbe volt beolvasható. A Könyvelő program februári verziójának telepítését követően viszont a generált fájl már K&H netbankba is beolvashatóvá válik, mert a fájl kiegészítésre került egy új mezővel, az értéknappal, mely netbankos beolvasás esetén kötelező adat. A fájl elkészítésének menete változatlan.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések