PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Fordított áfa könyvelése – Könyvelő program


Az NAV által 2008. 02. 27-én kiadott, fordított adózásról (fad) szóló tájékoztató .pdf formátumban letölthető innen.

Ugrás: Vevői, fordított áfát tartalmazó számla könyvelése »

Első lépésként a speciális áfa beállításait kell megadnunk, a leírás alapján.

Ezt követően vigyük fel a könyveléshez szükséges speciális áfa kulcsokat, a Beállítások / TörzskarbantartásokSpeciális áfa kulcsok oldalakon. (Bejövő és kimenő speciális áfa-kulcsra is szükségünk lesz.)

A fordítottan adózó számla nettó összege szállító naplóban könyvelhető. Kattintsunk a könyvelési képernyő tetején található Fordítottan adózó bizonylat ikonra, vagy használjuk az <F11>-es funkcióbillentyűt. A számlán szereplő tételeknél külön-külön is megjelölhetjük, hogy melyik tételhez tartozik fordított áfa, a fordítottan adózó szövegnél a pipa beállításával. Az áfa-kalkulátorban a speciális áfa kulcsok közül válasszuk a fordított adóhoz kapcsolódó áfa-kulcsokat.

Hasznos tipp: Újabb programverzióinkban a fordított áfás tételek könyvelése a Könyvelés / Fordított áfás beszerzések menüpontból is indítható.

A szállítói számla könyvelésekor az áfa nem rögzül automatikusan. Az áfa tételek utólagos könyveléséhez válasszuk az Áfa-listák / Fordítottan adózó bizonylatok menüpontot. Itt kétféle lehetőség közül választhatunk:

» Fordítottan adózó bizonylatok listázása,
» Fordítottan adózó bizonylatok könyvelése.

Ha a könyvelési lehetőséget választjuk, megadhatjuk, hogy mely teljesítési időszakra vonatkozóan szeretnénk lekönyvelni az áfa-tételeket.

A megjelenő listában láthatjuk fordítottan adózó bizonylataink áfa-összegeit. Attól függően, hogy egy vagy több tételt áfa-vonzatát szeretnénk automatikusan könyvelni, a Művelet menüből válasszuk a Tétel kijelölése vagy az Összes bizonylat kijelölése lehetőséget. A kijelölés után a Művelet menüből indíthatjuk a Fordítottan adózó áfa könyvelése a kijelölt bizonylatokhoz funkciót.

Áfa-tételeinket azért könyvelhetjük külön menüpontból, mert az áfa megállapításánál figyelembe kell venni a kiegyenlítés dátumát is, amit a rögzítés pillanatában még nem tudunk. A rendszer figyeli, hogy a kézhezvétel (befogadás) dátuma, a kiegyenlítés dátuma, valamint a teljesítést követő hó 15-e közül melyik a legkorábbi és erre a dátumra könyveli az áfát. A vegyes naplóban, automatikusan rögzített áfa-tételek az alábbiak szerint könyvelődnek:

T 466 Előzetesen felszámított áfa – K 368 Különféle egyéb követelések, elszámolások
T 368 Különféle egyéb követelések, elszámolások – K 467 Fizetendő áfa

Hasznos tipp: Ha a tételek automatikus könyvelése előtt meg szeretnénk tekinteni a fordított áfát tartalmazó tételeket, válasszuk a fordítottan adózó bizonylatok listázása lehetőséget.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések