Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

KATA bevallás – Kulcs-Egyszeres


A Kulcs-Egyszeres programunk legújabb verziójával Ügyfeleink kérésének megfelelően, elérhető a KATA bevallás (21KATA).

Alapműködés

Az Egyszeres programban a KATA bevalláshoz szükséges alapbeállításokat a Karbantartás/Beállítások/Kisadózó vállalkozó menüponton belül lehet beállítani. Elsőkörben be kell jelölni, hogy a könyvelni kívánt vállalkozó Kisadózó vállalkozó.

Kisadózó vállalkozó alapbeállítás

Kisadózó vállalkozó adóalanyiságának fennállásának dátumát lehetőség van kitölteni, ennek a dátumnak a kitöltése azért fontos, mert a bevételi nyilvántartáson csak azok az összegek jelennek meg amik a Kisadózó vállalkozó adóalanyiságnak fennállásának időszakába tartoznak.

Kisadózó vállalkozó bevétele szekcióban kiválaszthatóak azok a bevételi oszlopok amelyekre a Kisadózó vállalkozó a bevételeit szeretné könyvelni. Ez a beállítás azért fontos, mert a Kisadózó vállalkozó bevételi nyilvántartáson csak azok a bevételek jelennek meg amik azokra az oszlopokra vannak könyvelve amelyek ebben a beállításban szerepelnek.

Amennyiben olyan oszlopra kerül bevétel könyvelésre ami nem szerepel a Kisadózó vállalkozó bevételeinek oszlopai között a beállításokban , akkor arról figyelmeztető üzenetet küld a program.

Figyelmeztető üzenet

Bevételi nyilvántartás

KATA-s vállalkozó bevételeit a Kimutatások/KATA bevételi nyilvántartás menüponton belül lehet listázni. Ezen a listán minden olyan bevétel listázásra kerül, ami a Kisadózó vállalkozó adóalanyiság fennállásának időszakába esik, és olyan bevételi oszlopra lett könyvelve ami a Kisadózó vállalkozó bevétele beállításai között szerepel.

Fontos, hogy csak azok a bevételek kerülnek megjelenítésre amik pénzügyi szempontból kiegyenlítésre (vagy részkiegyenlítésre) kerültek.

A lista megnyitásakor egy szűrőablak érkezik, ahol lehetőség van Dátum és Cégnév választására is.

KATA bevételi nyilvántartás

A lista kötött szerkezetben jeleníti meg a bevételeket, a törvényben meghatározott adatok alapján.

Bevételi nyilvántartás

Bevételi összesítő lista

A Kimutatások/KATA bevételi összesítő listán Ügyfelenként összesítve tudjuk megjeleníteni a bevételeinket. Alapértelmezetten a „Csak az értékhatárt elérő ügyfelek” opcióval lehet lekérni a listát, amivel azokat az Ügyfeleket (és a hozzá tartozó számlákat) jeleníthetjük meg a programmal, amik elérték az 1 millió forintos bevételi értékhatárt. Ezt az adatot a KATA bevallásban külön szerepeltetni kell, és azoknak az adatoknak az alátámasztására szolgál ez a lista. (KATA bevallás 02-es lap)

FONTOS! Csak azok az Ügyfelek jelennek meg ezen a listán és a bevallásban, akik belföldi áfaalanyként szerepelnek az Ügyféltörzsben.

Továbbá a lista lekérdezhető minden ügyfélre, illetve az egyes ügyfelekhez listázni tudjuk a számlákat tételesen, így nyomon lehet követni, hogy adott időpontban melyik Ügyfelünktől mennyi bevételt szereztünk.

KATA bevételi összesítő lista

Amennyiben a szűrő ablakban az alapértelmezett „Csak az értékhatárt elérő ügyfelek” opciót választjuk ki, akkor azt az Ügyfelet jeleníti meg a lista, akitől  1 millió forintit meghaladó bevételt szereztünk:

Összesítő lista

Amennyiben minden Ügyfélre szeretnénk szűrni és a számlákat is tételesen megjeleníteni, akkor arra is van lehetőség, ebben az esetben a számlák tételesen listázásra kerülnek, megjelenítésre kerülnek a kiegyenlítések (részkiegyenlítések) is:

Tételes összesítő lista

Bevallás elkészítése

A KATA bevallás elkészítése a Karbantartás/Feladás az ÁNYK programnak/21KATA nyomtatvány menüpontban érhető el. A Bevallás fülön a beállításoknak megfelelő bevallással érintett időszak jelenik meg, illetve az ebből számolt tételesadó-fizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma.

21KATA - Bevallás

Az Összegek előnézete fülön jelenik meg kisadózó vállalkozás által elért bevétel összege. Ez az összeg az ÁNYK-ban is automatikusan kitöltésre kerül. Továbbá ezen a fülön jelennek meg azok az Ügyfelek is akik a naptári évben 1 millió forintot meghaladó bevételt szereztek a kisadózó vállalkozónak. (KATA bevallás 02-es lap)

21KATA - Összegek előnézete

A bevallás készítésekor két értékhatárt figyel még a program, amennyiben a kisadózó vállalkozó eléri ezeket az értékhatárokat a program erről figyelmeztető üzenetet küld.

1. Amennyiben a beállításnak megfelelő tételesadó-fizetési kötelezettséggel érintett hónapok számának megfelelő kisadózó bevételi határt eléri a vállalkozó (2021-ben 12 hónapra ez az értékhatár 12 millió forint), akkor erről figyelmeztető üzenetet küld a program:

Figyelmeztető üzenet - 1

2. Amennyiben a kisadózó vállalkozónak van olyan Ügyfele akitől a naptári évben több mint 3 millió forintot szerzett, erről is figyelmeztető üzenetet küld a program, mert bizonyos esetekben ezeket az értékeket a bevallásban szerepeltetni kell.

Figyelmeztető üzenet - 2


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések