Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató, 2021. december – Kulcs-Könyvelés


Megjelent!

Kulcs-Könyvelés frissítés

2021. december 08.

2021. december/2-es verzió kiadásra került 2021. december 08-án.
Bizonyos könyvelési tételek megléte mellett az Áfa zárás lekérdezése során hibaüzenet érkezett, a javító verzió telepítését követően a hibaüzenet nem jelentkezik.

Újdonságok a Könyvelő programban:

1) Tájékoztatás! Ügyfélszolgálatunk e-mail címe megváltozott»
2) Kartonlista lekérdezése Záró naplóval, illetve anélkül»
3) Áfa zárás listájának nyomtatása Excel formátumba»
4) Áfa zárás listán a kelte dátum megjelenítése»
5) Az Áfa összerendelés funkció kibővítése a NAV Online Számlaimporter modulban»
6) Fordított áfás beszerzés esetén a kézhezvétel dátumának megadása a NAV Online Számlaimporter modulban»
7) Új felhasználó létrehozása során a jogosultságok rögzítése egy már meglévő felhasználónál beállítottak alapján»
8) Nyitott áfa tételek nyitása – Azon Áfa tételek technikai nyitása, melyek a következő gazdasági időszakban helyezhetőek a bevallásba»
9) Egyenlegközlőn megjelenő oszlopok beállításának lehetősége»
10) Új szűrési lehetőségek az Egyenlegközlő elkészítéséhez»
11) Adott előlegszámla automatikus könyvelése»
12) Adott előlegszámlák kezelése a NAV Online Számlaimporterben»

Tájékoztatás! Ügyfélszolgálatunk e-mail címe megváltozott

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy Ügyfélszolgálatunk e-mail címe megváltozott. A könyvelő programcsaláddal kapcsolatos kérdések esetén Ügyfélszolgálatunk a konyveles@kulcs-soft.hu e-mail címen érhető el ezentúl. Jövőbeli megkereséseiket kérjük a megjelölt e-mail címre szíveskedjenek megküldeni.
Elérhetőségink a program Súgó/Névjegy menüpontjában is megtalálhatók:

Névjegy

A bér programokkal kapcsolatos megkereséseiket a ber@kulcs-soft.hu e-mail címre, számlázó programmal kapcsolatos kérdéseiket pedig az ugyvitel@kulcs-soft.hu e-mail címre szíveskedjenek megküldeni.

Kartonlista lekérdezése Záró naplóval, illetve anélkül

A Kartonlista szűrőablakában bejelölhető, hogy a lista Záró naplók megjelenítésével vagy anélkül kerüljön lekérdezésre. A lekérdezés alapértelmezetten Záró napló megjelenítéssel történik, így amennyiben azt szeretnénk, hogy a Záró naplók ne jelenjenek meg, úgy a szűrőfelületen a „Záróval” opcióból vegyük ki a bejelölést.

Kartonlista Záró napló megjelenítéssel

Áfa zárás listájának nyomtatása Excel formátumba

Az Áfa zárás során megjelenő adatok a Könyvelő program új verziójában már lementhetők Excel formátumba is, a felső menüsorban megjelenő ikon ikonra kattintva.

Áfa zárás lekérdezése Excelben

Áfa zárás listán a kelte dátum megjelenítése

Az Áfa zárás során kapott számlalistán a bizonylatok kelte dátuma is megjelenítésre kerül, melynek segítségével a megkésett számlák, sztornó bizonylatok egyeztetése válik egyszerűbbé.
A kelte dátumot az Excel export is tartalmazza.

Áfa zárás listán a Számla kelte dátumának megjelenítése

Az Áfa összerendelés funkció kibővítése a NAV Online Számlaimporter modulban

Ha az Online Számla rendszeréből olyan számlák kerülnek letöltése Kimenő vagy Bejövő oldalon, melyek az Áfa adatok tekintetében Hatályon kívüliség kóddal vannak ellátva, úgy ezen kódokra vonatkozólag a Beállítások/NAV online számlaimport/Áfa összerendelések menüpontban lehetőség van Áfa összerendelést létrehozni.

Áfa összerendelés_Hatályon kívüliség kódja

A Hatályon kívüliség kódja, valamilyen Áfa hatályán kívüli gazdasági eseményt jelöl, így csak 0%-os Áfa-kulcs választható ki ezen összerendelés esetén.

Az Áfa összerendelés felrögzítését a bizonylatok beolvasását megelőzően javasolt megtenni.

A Hatályon kívüliség kódjainak jelentéséről a onlineszamla.nav.gov.hu oldalon tájékozódhatnak a Technikai információk/Dokumentációk menüpontban:

NAV_Hatályon kívüliség kódja

Fordított áfás beszerzés esetén a kézhezvétel dátumának megadása a NAV Online Számlaimporter modulban

A NAV Online Számlaimporterben a fordított áfás beszerzések esetén egy új adatmező jelenik meg a felületen, a kézhezvétel dátuma. A mező alapértelmezetten a bizonylat kelte dátumával kerül töltésre, de a dátum szabadon módosítható, vagy a mező akár üresen is hagyható.

Kézhezvétel dátuma_NAV Online Importer

Új funkció! – Új felhasználó létrehozása során a jogosultságok rögzítése egy már meglévő felhasználónál beállítottak alapján

A Karbantartás/Adatbiztonsági beállítások menüpontban lehetőség van felvinni a Kulcs-Könyvelés Plusz verziójú programban különböző felhasználókat, melyeket egyedi jogosultsággal lehet ellátni. Az Könyvelő program új verziójában lehetőség van az új felhasználó létrehozásakor a jogosultság beállításokat egy már meglévő felhasználó beállításaiból másolni.

Új felhasználó jogosultságinak másolása egy már meglévő felhasználónál beállítottak alapján

Új funkció! – Nyitott áfa tételek nyitása – Azon Áfa tételek technikai nyitása, melyek a következő gazdasági időszakban helyezhetőek a bevallásba

A Kulcs-Könyvelő programunk legújabb verziójával egy új funkció érhető el, amely olyan áfa tételek nyitására szolgál amelyek a következő gazdasági időszakban helyezhetőek a bevallásba, azonban maga a számla még az előző gazdasági évben kell, hogy szerepeljen.

Nyitott áfa tételek nyitása – Szállítói számlák esetén

A Kulcs-Könyvelés programban eddig a szállító számlák közül csak azoknak az áfája nyílt át a programban a Csak a folyószámla analitika nyitással a következő gazdasági évbe, amelyek a nyitáskor nem voltak kiegyenlítve. Ezeket a számlákat a nyitás után az új gazdasági évben lehet áfazárásban lezárni.

Az új verzióval egy új funkció került a programba: Nyitott áfa tételek nyitása

Ezzel az új funkcióval azoknak a szállító számláknak az áfája is átnyílik a következő gazdasági évbe:

  • amelyek ki vannak egyenlítve a tárgyévben, és a Folyószámla analitika nem nyitná át őket,
  • vegyes naplóban kézzel rögzített áfa tételek, amelyek nem szerepelnek áfazárásban,
  • pénzforgalmi elszámolás hatályából való kilépés esetén generált vegyes naplós áfa bizonylatok, amelyek nem szerepelnek áfazárásban.

Nyitott áfa tételek nyitása – Vevő számlák esetén

A 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 153/B. § (1). bekezdése lehetőséget ad arra, hogy abban az esetben, ha az adóalany által korábban megállapított és bevallott adóalap vagy az adóalany által korábban fizetendő adóként megállapított és bevallott adó csökken, az adóalany a különbözetet – ha az a fizetendő adót érinti a 153/A. § (1) bekezdése szerint megállapított fizetendő adót csökkentő tételként – legkorábban abban az adómegállapítási időszakban jogosult figyelembe venni, amelyben:

a) az eredeti számlát érvénytelenítő számla vagy az azt módosító számla a jogosult személyes rendelkezésére áll.

Ennek értelmében a programban megvalósításra került, hogyha a gazdasági év utolsó áfa időszakán kívül eső kelte dátumra érkezik a vevő számla sztornója, és nem kerül az adott gazdasági évben áfazárásba, akkor az új Nyitott áfa tételek nyitása funkcióval ezek a vevő típusú számlák áfa tételei is nyitásra kerülnek, és az új gazdasági évben zárhatóak le.

Alapműködés

A funkció a Zárás és Nyitás/Nyitás/Nyitott áfa tételek nyitása menüpontból érhető el.

A nyitás elindítása után érkezik a Cég választó ablak, ahol megadható, hogy melyik cég, melyik évébe szeretnénk a nyitott áfa tételeket átnyitni.

Cégek

A funkció egy figyelmeztető üzenetet is küld, amelyben a program tájékoztat arról, hogy csak a le nem zárt áfa tételek nyitása történik meg. A nyitással könyvelési tételek nem generálódnak, hanem a következő gazdasági évben az Áfa-listák/Nyitó áfa tételek megtekintése ablakban, illetve az áfa-analitikán jelennek meg.

Figyelmeztető üzenet

Fontos! Azok a számlák, amelyek a gazdasági év végén nincsenek kiegyenlítve, azok továbbra is a Folyószámla analitika nyitással kerülnek a következő gazdasági évbe, és utána zárható le ezeknek a számláknak az áfája.

A funkció futtatása után ezek az áfa tételek az új gazdasági évben az Áfa-listák/Nyitó áfa tételek megtekintése listában listázhatóak. Innen továbbra is DEL billentyűvel lehet törölni azokat a tételeket, amiket mégsem szeretnénk megjeleníteni az áfa analitikán.

Nyitott áfa tételek megtekintése

A tételek az új gazdasági évben áfazárást követően megjelennek a Bevallásban és a Tételes belföldi összesítő jelentésen is.

A Nyitó áfa tételek nyitása funkció többször is futtatható, a funkció mindig a legfrissebb állapotot fogja átnyitni, így a korábban nyitott és esetlegesen időközben az új adatbázis évben lezárt áfa tételek törlődnek, és az új nyitás keretében jönnek újra létre.

Egyenlegközlőn megjelenő oszlopok beállításának lehetősége

A Beállítások/Levelezés beállítása/Egyenlegközlő/Nyomtatás menüponton belül a Kulcs-Könyvelő program új verziójában beállítható, hogy az Egyenlegközlő nyomtatási képen milyen oszlopok jelenjenek meg:

Egyenlegkölő_Nyomtatandó oszlopok beállítása

Újdonság továbbá, hogy a korábbi Bizonylat dátuma mező szétválasztásra került Teljesítés és Elszámolási időszak mezőre. A Teljesítés mezőben a bizonylatok teljesítési dátuma, míg az elszámolási időszak mezőben az elszámolási időszak záró dátuma jelenik meg.

Új szűrési lehetőségek az Egyenlegközlő elkészítéséhez

A Listák/Levelezés/Egyenlegközlők menüpontban új szűrési feltételek váltak elérhetővé, melyek segítségével az egyenlegközlők elkészítése gördülékenyebbé válik:

  • Bizonylat dátuma  – Számviteli teljesítésre szűrhetünk, mely alap esetben a Teljesítés dátuma, elszámolási időszakos számla esetén pedig az Elszámolási időszak záró dátuma.
  • Számla kelte – Számla kelte dátumát tekintve adhatunk meg szűrőfeltételt a mezőkbe.
  • Elszámolási időszakos számlák – Eldönthető, hogy az elszámolási időszakos bizonylatokat szeretnénk-e megjeleníteni az készítendő egyenlegközlőn. Lehetőség van csak az elszámolási időszakos bizonylatokról vagy azok nélkül készíteni egyenlegközlőt.
  • Nullás egyenlegközlők készítése – Amennyiben azon partnereink részére is szeretnénk egyenlegközlőt készíteni, melyekkel kapcsolatban álltunk az adott gazdasági évben, de az időszak végével nincs kintlévőség a partner tekintetében, akkor a részére nullás egyenlegközlőt állíthatunk ki a jelölőnégyzet segítségével.

Egyenlegközlő_Új szűrőfeltételek

Új funkció! – Adott előlegszámla automatikus könyvelése

A Kulcs-Könyvelő programunk legújabb verziójával adott előlegeit egyszerűen és gyorsan tudja könyvelni.

Az adott előleg kezeléséhez szükséges a Beállítások/Alapbeállítások/Áfa menüponton belül a Speciális áfa beállításai között megadni az adott előlegre vonatkozó ellenszámlát.

Adott előleg alapbeállítása

Amennyiben az előleget külön Áfa-kulcson szeretnénk nyilvántartani, úgy a Beállítások/Törzskarbantartások/Áfa-kulcsok/Bejövő áfa-kulcsok menüponton belül vigyük fel azokat az áfakulcsokat amelyek az előleg könyveléséhez szükségesek.

A beállítás elvégzése után a Könyvelés/Adott előleg könyvelése menüponton belül indítható az előleg számla rögzítése.

Adott előleg könyvelése menüpont

Adott előleg könyvelése a Könyvelés ablakban a Szállító napló kiválasztása után az alábbi opció kijelölésével is elindítható.

Szállító napló_Adott előleg

Előleg felhasználása

A végszámla könyvelésekor kiválasztható, hogy melyik előlegszámla kerüljön felhasználásra. Fontos, hogy ahhoz, hogy a felhasználható előlegszámlákat meg tudjuk jeleníteni, a szállító naplót kell kiválasztani, illetve alapdeviza esetén még a Céget, devizás előlegfelhasználás esetén a devizát is. Amennyiben ezeket az adatokat kitöltöttük, akkor az alábbi Előleg felhasználása opcióval megjelenítésre kerülnek a felhasználható előlegszámlák.

A kijelöl opció kiválasztásával végezhető el a felhasználás, amennyiben részfelhasználásra van szükség, akkor a kiválasztás után az Összeg mező értéke átírható a részfelhasználás összegére.

Adott előleg felhasználása

A Könyvelés módosítása menüponton belül lehetőség van szűrni az adott előlegszámlákra, illetve a adott előleg felhasználást tartalmazó számlákra is.

Adott előleg szűrése a Módosításban

Az adott előlegszámlákról a Listák/Adott előleg felhasználása menüpontban lehet kimutatást lekérdezni.

A listán három lekérdezési lehetőség áll rendelkezésre:

  • Fel nem használt/részlegesen felhasznált előlegszámlák
  • Teljes összegben felhasznált előlegszámlák
  • Összes előlegszámla

A lista Excel formátumban kerül lekérdezésre.

Adott előleg felhasználása lista

Fontos! A korábbi előleg számlákat abban az esetben javasolt újrarögzíteni az új funkcióval, amennyiben az előlegszámlák a jelenlegi gazdasági évben nem, csak a következő gazdasági évben kerülnek felhasználásra.

Adott előlegszámlák kezelése a NAV Online Számlaimporterben

Ha a Bejövő oldalon előlegszámla érkezik, akkor a beolvasási felületen a bizonylat tételeket tartalmazó részén láthatjuk ezen számla esetén az előlegre vonatkozó jelölőnégyzetet.

NAV Online_Adott előleg

Az Áfa-kulcs automatikus töltéséhez a Beállítások/NAV online számlaimport/Áfa összerendelések menüpontban van lehetőség összerendelés létrehozására, melyet még a beolvasás előtt javasolt megtenni.

Adott előleg - Áfa összerendelés

Ha az előlegszámla felhasználásra kerül egy végszámlában, akkor a beolvasás során a tételsoroknál az Előleg felhasználás oszlopban ki kell választani a felhasznált előlegszámla számát. A program automatikusan érzékeli a részfelhasználást, azaz az előlegszámla összegéből csak akkora összeg kerül felhasználásra, amekkora összeg a számlán szerepel.

NAV Online_Adott előleg felhasználás

Fontos! Abban az esetben, ha az előleg számla már szerepel az adatbázisban, de nem az új funkcióval került felrögzítésre, úgy az előleg felhasználás mező kitöltése nem kötelező, ellenben az előlegfelhasználás tétel sorában Áfa-kulcs kiválasztása kötelező.

NAV Online_Figyelmeztető üzenet


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések