Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató, 2021. szeptember – Kulcs-Könyvelés


Megjelent!

Kulcs-Könyvelés frissítés

2021. szeptember 22.

  2021. szeptember/2-es verzió kiadásra került 2021. október 04-én.
A javító verzió telepítését követően az előző gazdasági évre visszanyúló elhatárolás vegyes naplós tételei hibaüzenet nélkül létrejönnek.

Szállítói Áfa árfolyam különbözet és Előlegszámla Áfa árfolyam különbözet adóalapjának automatikus kalkulálása

A Könyvelő program legújabb verziójában az automatikusan létrejövő Szállítói Áfa árfolyam különbözetek, illetve Előlegszámla Áfa árfolyam különbözetek esetében az Áfa-analitikán már a különbözeti tételek Adóalapja, illetve Bruttó értéke is megjelenítésre kerül. Ezen tételek adóalapjának kalkulálásával a 65-ös bevallás pontosabb értékekkel való töltése biztosított.

Szállítói áfa árfolyam különbözet: Az Áfa kalkulátorban megadott szállítói árfolyam alapján kiszámított árfolyam különbözet az adóalap és a bruttó érték megjelenítésével látható az Áfa-analitikán.

Szállítói áfa árfolyam differencia adóalapjának megjelenítése az Áfa-analitikán

Előleg számla Áfa árfolyam különbözet: Amennyiben az előleg visszavonást tartalmazó végszámla devizás, úgy az előleg visszavonás az előleg számla árfolyamán történik, melynek következtében egy előlegszámla Áfa árfolyam különbözet keletkezik. Az árfolyam különbözet a szeptemberi verziót követően rendelkezik adóalappal, illetve bruttó értékkel is az Áfa-analitikán.

Előleg számla áfa árfolyam differencia adóalapjának megjelenítése az Áfa-analitikán

A fenti megjelenítés csak a 2021. szeptemberi verzió telepítését követően rögzített bizonylatok esetén érvényes, a korábbi programverziókkal rögzített bizonylatok esetén nem jelenik meg utólag a fenti tételek tekintetében a adóalap és bruttó érték az Áfa-analitikán.

Vegyes naplóban rögzített Áfa tételek adóalapjának automatikus kalkulálása

A vegyes naplóban rögzítésre kerülő Áfa tételek (pl.: kivetéssel megállapított import Áfa összege) esetén az Áfa összeghez tartozó adóalap automatikusan kiszámításra kerül, amennyiben a Beállítások/Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások/Áfa menüpontban bejelölésre kerül a Vegyes naplóban áfa alap automatikus kalkulálása opció.

Vegyes naplóban áfa alap automatikus kalkulálása

A vegyes naplós áfa tétel rögzítésekor az Áfa kalkulátorban az Áfa érték megadását, valamint az Áfa-kulcs kiválasztását követően látható a kalkulált áfa alap.

Kalkulált áfa alap megjelenítése az Áfa kalkulátorban

A funkció bekapcsolása nélkül az áfa alap kalkulálása nem történik meg automatikusan, ebben az esetben a vegyes naplós tétel továbbiakban is áfa alap nélkül rögzíthető.
Ha a funkció nincs bekapcsolva, akkor Áfa kalkulátorban a ikon ikonra kattintva ki lehet számoltatni az adó alapot, amennyiben mégis szeretnénk adóalapot rögzíteni a tételhez. (Az áfa alap kalkulálást az Áfa összeg megadása, illetve az Áfa-kulcs kiválasztása után javasolt lefuttatni.)

Vegyes naplóban áfa alap automatikus kalkulálása_02

Új funkció a Standard csomagban! – Vevő/Szállító naplóba rögzített készpénzes számlák automatikus kiegyenlítése pénztár naplóban

A Könyvelés Plusz verziót használó felhasználók részére már ismert Vevő/Szállító naplóba rögzített készpénzes számlák automatikus kiegyenlítése pénztár naplóban funkció a Könyvelő program szeptemberi verziójától már elérhető Standard verzióval rendelkező Ügyfeleink részére is.

A funkció bekapcsolására a Beállítások/Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások/Készpénzes tételek menüpontban van lehetőség.

Vevő_Szállító naplóba rögzített készpénzes számlák automatikus kiegyenlítése pénztár naplóban

A beállítást követően, amennyiben Vevő vagy Szállító naplóban rögzítünk készpénzes fizetési móddal bizonylatot, akkor a Könyvel gombra történő kattintást követően megjelenik egy üzenet, melyben kiválasztható, hogy melyik pénztárba szeretnénk, hogy a kiegyenlítő tétel létrejöjjön.

Készpénzes számla automatikus kiegyenlítése
A funkció a NAV Online Számlaimporter modulban is használható. Erről bővebb információt a modul leírása tartalmaz.

Új funkció! NAV Online Számlaimporter modul használata Alanyi adómentes cég esetén

Alanyi adómentes cég könyvelése esetén a Beállítások/Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások/NAV számlaimport menüpontban be kell jelölni a „NAV számlaimport használata alanyi adómentes cég esetén” opciót.

NAV számlaimport használata alanyi adómentes cég esetén

A funkció bejelölésének hatására az Online Számla rendszerében Áfa értékkel szereplő bizonylatok, az Áfa érték feltüntetése nélkül, a bruttó értékükkel jelennek meg a NAV Online számlaimporter felületén és Áfa-kulcs kiválasztása nélkül könyvelhetők. 0%-os Áfa-kulcs kiválasztására van lehetőség alanyi adómentes bejelölés mellett is, de az Áfa megnevezés mező kitöltése nem kötelező. Fordított adózású beszerzés esetén a Fordított Áfa kulcsok kiválasztása kötelező.

Természetesen a funkció minden olyan könyvelt cégnél alkalmazható, melynél az Áfa nem kerül levonásra, nemcsak alanyi mentesség esetén.

Figyelem! A jelölés hatására minden számla bruttó módon kerül könyvelésre, a beolvasás során a felületen a számlák áfakulcs beállításai a Tétel felbontás funkcióban igény szerint változtathatóak. Továbbá a számlák, rögzítés után, a Módosítás menüpontban is módosíthatóak.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések