Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató, 2021. szeptember – Egyszeres program


Megjelent!

Kulcs-Egyszeres frissítés

2021. szeptember 22.


Bizonylat és Ki nem fizetett bizonylat rögzítési felülete közötti váltás lehetősége

A könyvelő ablakban megjelenő Rögzítő ablakok közötti váltás ikonra kattintva egyszerűen és gyorsan lehet váltani a Bizonylat rögzítésére, illetve a Ki nem fizetett bizonylat rögzítésére szolgáló felület között. A váltás az F12-es billentyű lenyomásával is megtehető.
Amennyiben a könyvelő ablakban megadásra került valamilyen adat, úgy az ablakváltás hatására ezen adatok elvesznek, így fontos, hogy meggyőződjünk arról, hogy az adatok kitöltése a megfelelő rögzítési módban történik.

Bizonylat és Ki nem fizetett bizonylat rögzítési ablaka közötti váltás

A rögzítési ablakok közötti váltásra a Bizonylatok listája, illetve a Ki nem fizetett bizonylatok listája menüpontban nincs lehetőség.

Nyomtatvány sorok beállításainak átvétele egy korábbi évből vagy másik cégből

Abban az esetben, ha az egyik könyvelt cégünkben, vagy egycéges rendszer esetén a könyvelt cégünk egy korábbi évében, a Törzsek/Egyéb törzsek/Áfakulcsok menüpontban beállításra kerültek az Áfa-kulcsokhoz a megfelelő Áfa bevallási sorok, úgy lehetőség van ezen nyomtatvány sorok átvételére egy másik cégbe vagy évbe a Karbantartás/Beállítások/Cégfüggő beállítások/Egyéb menüpontban a Nyomtatvány sorok beállításainak átvétele gombra kattintva. A funkció használata során meg kell jelölnünk, hogy a beállításokat mely cégből és évből szeretnénk átvenni.
A nyomtatvány sorok beállításai az Áfa bevallási nyomtatványhoz kapcsolódnak, így az átvétel előtt győződjünk meg róla, hogy megfelelő Áfa bevallási nyomtatvány került kiválasztásra a Karbantartás/Beállítások/Cégfüggő beállítások/Egyéb menüpontban.

Nyomtatvány sorok beállításainak átvétele

Abban az esetben, ha a nyomtatvány sorok beállításait már megtettük az adott évben, illetve áfás könyvelést is végeztünk, úgy a nyomtatvány sorok beállításai nem vehetőek át egy másik cégből vagy évből.

Nem lehetséges a beállítások átvétele - Figyelmeztető üzenet

Hasznos tipp: A nyomtatvány sorok átvételével könnyedén átmásolhatjuk a korábbi évben alkalmazott beállításainkat az év elején történő Áfa bevallási nyomtatvány váltást követően.

Új funkció! NAV Online Számlaimporter modul használata Alanyi adómentes cég esetén

Alanyi adómentes cég könyvelése esetén a Karbantartás/Beállítások/Cégfüggő beállítások/NAV számlaimport menüpontban be kell jelölni a „NAV számlaimport használata alanyi adómentes cég esetén” opciót.

NAV számlaimport használata alanyi adómentes cég esetén

A funkció bejelölésének hatására az Online Számla rendszerében Áfa értékkel szereplő bizonylatok, az Áfa érték feltüntetése nélkül, a bruttó értékükkel jelennek meg a NAV Online számlaimporter felületén és Áfa-kulcs kiválasztása nélkül könyvelhetők. 0%-os Áfa-kulcs kiválasztására van lehetőség alanyi adómentes bejelölés mellett is, viszont amennyiben nem kerül kiválasztásra Áfa-kulcs a felületen, úgy a program automatikusan a technikai (–) Áfa-kulccsal rögzíti le a bizonylatot. Fordított adózású beszerzés esetén a fordított adózású Áfa-kulcs kiválasztása kötelező.

Természetesen a funkció minden olyan könyvelt cégnél alkalmazható, melynél az Áfa nem kerül levonásra, nemcsak alanyi mentesség esetén.

Figyelem! A jelölés hatására minden számla bruttó módon kerül könyvelésre, a beolvasás során a felületen a számlák áfakulcs beállításai a Tétel felbontás funkcióban igény szerint változtathatóak. Továbbá a számlák, rögzítés után, a Módosítás menüpontban is módosíthatóak.

Új funkció! Több módosított bizonylat kiválasztása a módosító bizonylat rögzítésekor

Az Áfa bevallás M-es lapjain a módosító számlákat is fel kell tüntetni abban az esetben, ha a számlában áthárított általános forgalmi adó szerepel. Ahhoz, hogy a program a „korrekciós lapon” feltüntesse a módosító számláinkat, a módosító számlát hozzá kell ”kötnünk” az eredeti számlához. Ezt a módosító számla könyvelése közben lehet megtenni.

Az Egyszeres könyvelő program legújabb verziójában már több módosított bizonylat kiválasztására is lehetőség van. A módosító számla rögzítésekor a könyvelési ablak felső sorában a Módosított számla/Eltérő számlaérték megadása gombra Összesítő_1 kattintva, a felugró ablakban kiválasztható(ak) a módosított (eredeti) bizonylat(ok).

Az itt felugró ablakban tudjuk megadni a Módosított áfa alapot és a Módosított áfa értéket, ami a tételes belföldi összesítőn is meg fog jelenni.

A módosító számla bruttó értéke jelenik meg a Módosító számla összegénél, jelezve a számla előjelét is:

Számlák listája

A Módosító számla értékét kell megadnunk a kijelölt eredeti számlákhoz, hogy a Különbség értéke nulla Ft legyen.

Számlák listája_02

Amennyiben a Módosító számla negatív előjelű, akkor a Módosított áfa alaphoz, és a Módosított áfa értékhez negatív előjellel kell az összegeket rögzíteni, hogy a Tételes belföldi összesítőn is megfelelő legyen a megjelenítés.

Új funkció! Módosított számlák – Előző évi bizonylatok betöltésének lehetősége

A 65-ös bevallás M-es lapjain előfordulhat, hogy olyan bizonylatra kell hivatkoznunk a korrekciós lapon, mely bizonylat az előző gazdasági évben lett kiállítva, valamint abban az évben is lett pénzügyileg rendezve, így a tárgyévi könyvelési adataink között nem szerepel.

Az Egyszeres könyvelő program legfrissebb verziójával a tárgyévi módosító számla rögzítésekor a Módosító számla/Eltérő számlaérték gombra kattintva tudjuk a megfelelő adatbázis év kiválasztását követően betölteni a korábbi gazdasági évben szereplő bizonylatainkat. A betöltést követően  választhatjuk ki a módosított bizonylatot/bizonylatokat.

Előző évi módosított bizonylat betöltése

A korábbi évi bizonylat adatai mindig csak az adott módosító számlához kerülnek elmentésre, így ha a későbbiekben újabb módosító bizonylat érkezik ugyanazon előző évi számlához, úgy az új módosító bizonylat rögzítésekor ismételten el kell végezni az adatok betöltését.

A módosító bizonylat könyvelését követően a kiválasztott eredeti bizonylat a Tételes belföldi Áfa összesítő jelentésen is megjelenik:

Előző évi módosított bizonylat - Tételes belföldi áfa összesítő jelentés

Ahhoz, hogy az adatok megfelelő módon jelenjenek meg a Tételes belföldi összesítő jelentésen, valamint a 65-ös bevallás M-es lapjain is, mind az eredeti bizonylatnak, mind pedig módosító bizonylatnak lezárt Áfa időszakban kell szerepelnie.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések