Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató, 2021. május – Egyszeres program


Megjelent!

Kulcs-Egyszeres frissítés

2021. május 26.


Új funkció! Automatikus Ügyféladat kitöltés online cégadatbázisból

A könnyebb és gyorsabb új Ügyfél rögzítés érdekében az Egyszeres programban lehetőséget biztosítunk arra, hogy az ügyfelek adatait online cégadatbázisból automatikusan fel lehessen rögzíteni. A Karbantartás/Beállítások/Felhasználófüggő beállítások/Kezelés menüponton belül az Automatikus ügyféladat kitöltés online cégadatbázisból opció bekapcsolásával érhető el az új működés. (A frissítés telepítése során automatikusan bejelölésre kerül a funkció használata.)

Automatikus ügyféladat kitöltés online cégadatbázisból - Beállítás

A beállítást követően új Ügyfél felvitele esetén, két módon tudjuk az ügyfél adatait feltölteni az online cégadatbázisból:

  • Cégnév alapján történő kereséssel
  • Adószám alapú kereséssel

Cégnév alapján történő keresés esetén az új Ügyfél rögzítési ablakában a Név mezőbe elkezdjük beírni az Ügyfél cégnevét, majd a keresésnek megfelelő találatokat felajánlja a program. Az Ügyfél kiválasztását követően a Postacím és az Adószám mezők automatikusan töltésre kerülnek.

Automatikus ügyféladat kitöltés online cégadatbázisból - Keresés cégnév alapján

Adószám alapú keresés esetén az új Ügyfél rögzítési ablakában az Adószám mezőbe beírjuk az Ügyfél adószámát, majd a sor végén megjelenő adószám_ikon ikonra (Ctrl+Enter) kattintunk, mellyel elindítjuk a keresést. Amennyiben a keresés sikeres, úgy a megjelenő üzenetben választhatjuk az online cégadatbázis használatát az adatok feltöltésére, mely esetben automatikusan feltöltésre kerülnek a Név és a Postacím mezők. (Adószám alapú keresés esetén az adószám első 8 karakterét kötelező megadni.)

Automatikus ügyféladat kitöltés online cégadatbázisból - Keresés adószám alapján

Kelte dátum megadásának lehetősége a Kulcs-Egyszeres programban

Az Egyszeres program legújabb verziójával lehetőség van megadni a könyvelő ablakban a bizonylatok kelte dátumát. A mező kitöltése kötelező.

Kelt dátum megadásának lehetősége

A kelt dátum a listákon, kimutatásokon is megjelenik, valamint a szűrőablakban szűrőfeltételként is, így a kelt dátum alapján is lehet bizonylatokat keresni.

Kelt dátum megadásának lehetősége - Szűrés

Teljesítés és Kelte dátum megjelenítése a Módosított számlák listájának ablakában

A 65-ös bevallás M-es lapjának Korrekciós oldalának megfelelő töltéséhez jelölni szükséges a módosító bizonylat rögzítése során a módosított bizonylat számlaszámát. A módosított bizonylatok listáján az Egyszeres program új verziójában megjelenik a Teljesítés, valamint a Kelt dátum is a bizonylatok könnyebb beazonosíthatósága érdekében.

Módosított számlák listája

Áfa időszak megjelenítése a Kimenő és a Bejövő Áfa analitikán

Az Egyszeres program legújabb verziójával könnyedén ellenőrizhetjük, hogy Áfa tételeink mely Áfa bevallási időszakhoz kerültek lezárásra. A lezárt Áfa tételek sorában az Időszak (Áfa időszak) oszlopban láthatjuk, hogy az adott tétel mely időszakra lett lezárva (ez havi zárás esetén mindig a hónap neve /Január, Február, Március, stb./, negyedéves zárás esetén a negyedév megjelölése /1. negyedév, 2. negyedév, stb./ éves zárás esetén pedig a Teljes év). Azon Áfa tételek sorában, melyek még nem kerültek egyik Áfa időszakhoz sem lezárásra a mező nem tartalmaz adatot (üres).

Áfa időszak megjelenítése az Áfa-analitikán

A kiegyenlítő bizonylatok nettó értékben történő megjelenítése a Bizonylatok listáján

Bizonylatcsoportok használata esetén, a Bizonylatok listáján a részkiegyenlítéssel érintett bizonylatok kiegyenlítő tételei bruttó módon jelentek meg az oszlopokon, így az eredménylevezetés egyeztetése nehézkes volt. Az Egyszeres program legújabb verziójával elérhető az a funkció, melynek segítségével a kiegyenlítő bizonylatok nettó módon jelennek meg a Bizonylatok listáján. A funkció a frissítés telepítését követően automatikusan bejelölésre kerül, de lehetőség van a kikapcsolására is.

Kiegyenlítő bizonylatok nettó módon történő megjelenítése

A funkció bekapcsolásának hatására a kiegyenlítések tételei a bank és a pénztár bevétel, valamint kiadás oszlopaiban változatlanul bruttó módon jelennek meg, de a további oszlopok már nettó módon tartalmazzák az adatokat.

Kiegyenlítő bizonylatok nettó módon történő megjelenítése - Megjelenítés a listán

Új funkció! Pénzforgalmi elszámolás kezelése bejövő számlák esetén

A pénzforgalmi elszámolású partnerektől befogadott számlák esetén már az Egyszeres programban is lehetőség van jelölni a pénzforgalmi elszámolás tényét, így ezen bizonylatok esetében az Áfa tételek csak a kifizetés napjával kerülnek megjelenítésre az Áfa-analitikán.

Első lépésben az Ügyfél adatlapján jelölni szükséges, hogy az adott partner pénzforgalmi elszámolás alá tartozik:

Pénzforgalmi elszámolás - Jelölés az Ügyfél adatlapján

Ha a könyveléskor olyan Ügyfelet választunk ki, melyet korábban pénzforgalmi elszámolásúnak jelöltünk, akkor a könyvelő ablakban automatikusan aktiválásra kerül a pénzforgalmi elszámolású bizonylat könyvelésére alkalmas felület. A funkció kikapcsolható, mivel vannak olyan típusú gazdasági események, melyek esetén nem lehet alkalmazni a pénzforgalmi elszámolást (pl.: fordított adózású beszerzés), a kikapcsoláshoz a Pénzforgalmi elszámolás - Ikon ikonra kell kattintani.

Pénzforgalmi elszámolás - Bejövő bizonylat rögzítése

Amennyiben a pénzforgalmi elszámolású bizonylathoz pénzügyi teljesítést rendelünk (megadjuk a kifizetés dátumát, vagy részteljesítéseket pontozunk hozzá), úgy a kiegyenlítéssel egyidejűleg jelennek meg az Áfa tételek a Bejövő áfa-analitikán.

Egy több részletben kiegyenlített bizonylat esetén az Áfa a részteljesítéseknek megfelelő megosztással jön létre az analitikán:

Pénzforgalmi elszámolás - Részteljesítések


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések