Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató, 2021. február – Kulcs-Könyvelés


Megjelent!

Kulcs-Könyvelés frissítés

2021. február 09.

Elérhető a 2165-ös nyomtatvány kitöltése

A Könyvelő program februári verziójával elérhetővé vált a 2165-ös nyomtatvány kitöltésének lehetősége.

Első lépésként a program Beállítások/Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások/Áfa menüpontjában ki kell választani a 2165-ös nyomtatványt.

2165-ös nyomtatvány beállítása az Áfa menüpontban

A nyomtatvány kiválasztását követően – Standard vagy Plusz verziójú Könyvelő program esetén – ugyanezen menüpontban az Áfa gyűjtők átvétele gomb segítségével az előző évi nyomtatványnál használt Áfa gyűjtőinket átvehetjük az új 2165-ös nyomtatványhoz. Fontos! Az átvételt követően az Áfa-gyűjtők beállításait ellenőrizni szükséges a Beállítások/Törzskarbantartások/Áfa gyűjtők menüpontban, tekintettel arra, hogy a 2165-ös nyomtatványban történt minimális változás a bevallási sorok vonatkozásában (a 65-ös bevallás 80. sora megszűnt). Miután meggyőződtünk arról, hogy az Áfa-gyűjtőknél megfelelő sorok kerültek bejelölésre, a bevallás elkészítéséhez le kell zárnunk az adott időszaki Áfa tételeinket.

Az Áfa zárást az Áfa listák/Zárás menüpontban tudjuk megtenni. Az első Áfa bevallási időszak zárása esetén fontos, hogy a már lerögzített tételeknél szinkronizálásra kerüljenek az Áfa-gyűjtők. Az Áfa-gyűjtők szinkronizálásához a program egy kérdést tesz fel a részünkre:

Áfa gyűjtők szinkronizálása

A szinkronizálás megfelelő elvégzése érdekében a „Csak az Áfa gyűjtő nélküli tételek szinkronizálása” opció ne kerüljön bejelölésre.

Az Áfa zárást követően a bevallás elkészítésére az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak/2165-ös nyomtatvány menüpontban van lehetőség.

A 2165-ös nyomtatvány önellenőrzését pedig az Adatszolgáltatás/Bevallás önellenőrzése/2165-ös nyomtatvány menüpontban lehet megtenni.

A 2165-ös bevallás Belföldi Áfa összesítő jelentése (M lap)

Az előlegfelhasználást tartalmazó végszámlát két sorban kell feltüntetni a 65-ös bevallás M-02-es lapján:

  • Az első sorban a végszámla számlaszámával a végszámla teljes értékét (előleg felhasználás nélkül) kell részletezni, adóalapot és adóösszeget megjelenítve.
  • A második sorban, szintén a végszámla számlaszámával az előleg figyelembevételével adatot kell szolgáltatni a különbözet értékéről is.

A 2165-ös nyomtatványban a fentiekhez új jelzések kerültek bevezetésre. A végszámla teljes értékét egy V jelzéssel, míg a végszámla előleggel csökkentett értékét KÜL jelzéssel kell szerepeltetni az M-es lapon.

Végszámla megjelenítése az Áfa bevallás M-es lapján

A 65-ös bevallás Belföldi Áfa összesítő jelentésének Módosító lapjain a 2021-es évtől nem kell szerepeltetni a Korábbi korrekciós bizonylatokat az aktuális időszaki bevallásban, tehát megszűnt a „K – korábbi korrekció” jelölő a 2165M-02-K lap Számla tip. megnevezésű oszlopában.
A Könyvelő program a fentiek alapján csak az aktuális, tárgyidőszaki módosító bizonylatokat, valamint az eredeti bizonylatot jeleníti meg 2165-ös bevallás M lapján, valamint a bevalláshoz kapcsolódó Tételes belföldi összesítő jelentésen.

Tételeles belföldi Áfa összesítő jelentés

Elérhető a 21A60-as nyomtatvány kitöltése

A februári verzióban elérhetővé vált a 21A60-as nyomtatvány automatikus kitöltésének lehetősége.
A feladás megkezdése előtt el kell végezni a bevallani kívánt Áfa időszak zárását az Áfa listák/Zárás menüpontban. Áfa zárás nélkül az ÁNYK program felé a feladás nem végezhető el.

Az A60-as nyomtatvány kitöltéséhez kapcsolódó részletes leírás ide kattintva érhető el.

Elérhető a 20K102-es nyomtatvány kitöltése

A legújabb programverzió a 20K102-es nyomtatvány automatikus kitöltésének lehetőségét is tartalmazza.
A nyomtatvány az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak/20K102-es nyomtatvány menüpontban érhető el.

A K102-es nyomtatvány kitöltéséhez kapcsolódó részletes leírás ide kattintva érhető el.

Elérhető a 21TFEJLH-es nyomtatvány kitöltése

A februári verzióval a 21TFEJLH-es nyomtatvány is elérhetővé vált. A nyomtatvány automatikus kitöltésének lehetőségét az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak/21TFEJLH- nyomtatvány menüpontban érhetjük el.

Új funkció! Áfa arányosítás automatikus kezelése

Az Áfa arányosítás funkció használatával az arányosításhoz kapcsolódó Áfa korrekciós bizonylatok a meghatározott módszer alapján automatikusan lekönyvelhetők. A funkció a Könyvelő program Plusz verziójától érhető el.

Első lépésben meg kell határozni a használni kívánt Áfa arányosítási módszert a Könyvelő program Beállítások/Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások/Áfa arányosítás menüpontjában.

A menüpontban az Áfa arányosítás használata opció bejelölését követően kiválasztható az Áfa arányosítás módszere:

  • Arányosítás saját, reális megosztási szabályok alapján
  • Tárgyévet megelőző évre vonatkozó végleges levonási hányados alkalmazása
  • Arányosítás a tárgyévre vonatkozó évközi, és az adómegállapítási időszakok közötti göngyölített adatok eredménye alapján

Áfa arányosítás - Alapbeállítás

Ezen menüpontban lehet megjelölni továbbá, hogy az Áfa arányosítást mely Áfa-kulcsok tekintetében szeretnénk elvégezni. Javasolt az Áfa arányosítással érintett tételekhez egyedi Áfa-kulcsokat létrehozni a program Beállítások/Törzskarbantartások/Bejövő Áfa-kulcsok menüpontjában. A le nem vonható Áfa elvezetéséhez szükséges megadni egy átvezetési főkönyvi számot, valamint egy célszámlát is.

A fenti mezők kitöltése kötelező. Amennyiben valamelyik érték mégsem kerül kitöltésre, úgy a mulasztásról üzenetet küld a program.

Áfa arányosítás - Alapbeállítás - Figyelmeztetés

A funkció használata előtt figyelmeztető üzenet érkezik, amennyiben a fenti beállítások nem kerülnek elmentésre.

Áfa arányosítás - Hiányzó beállítás - Figyelmeztetés

Az Áfa arányosítással érintett bizonylatokat Szállító naplóba szükséges rögzíteni azon Áfa-kulcsok használatával, melyek a Beállításokban az Áfa arányosításhoz társításra kerültek.

Az adott Áfa bevallási időszakot érintő bizonylatok rögzítését követően a szoftver Könyvelés/Áfa arányosítás menüpontjában lehet elindítani a tételek Áfa arányosítását.

A különböző Áfa arányosítási módszerekre vonatkozó működés külön-külön részletezésre kerül az Áfa arányosításra vonatkozó részletes leírásunkban, mely ide kattintva érhető el.

Újdonság! 3.0-ás számlák kezelése a NAV Online Számlaimporter modulban

A Könyvelő program februári verziójával letölthetővé válnak azon számlák, melyek az új, 3.0-ás struktúrában kerültek felküldésre az Online Számla rendszerbe. Nem csak a felküldés struktúrája, hanem a felküldendő számlák köre is változott, így Kimenő oldalon felküldésre kerülnek már a magánszemélyek, a közösségi partnerek, valamint a harmadik országbeli partnerek részére kiállított bizonylatok is.

Magánszemélyek részére kiállított számlák kezelése:
A magánszemélyek részére kiállított bizonylatok az Online Számla rendszerébe adatvédelmi okokból egy Private Person jelölővel kerülnek felküldésre, azaz személyes adatokat (pl.: név) nem tartalmaz az adatszolgáltatás. Így a lekérdezés során az Online Számlaimporterben a NAV Ügyfél rubrika üres adattartalommal jelenik meg, nem tartalmaz Ügyfél nevet.

A könnyebb adategyeztetés érdekében a Beállítások/Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások/NAV számlaimport menüpontban meg lehet adni, hogy a magánszemélyek részére kiállított számlák esetén mely Ügyfelet ajánlja fel automatikusan a beolvasás során a rendszer.

NAV Online Számlaimport - Magánszemély beállítás

Közösségi partnerek részére kiállított számlák kezelése:
A közösségi partnerek részére kiállított bizonylatok az Online Számla rendszerébe a közösségi adószám feltüntetésével kerülnek megküldésre, így az importerben a lekérdezéskor az Ügyfelek egyeztetésére már EU adószám szerint is van lehetőség:

NAV Online Számlaimport - Ügyfél egyeztetés EU adószám szerint

Abban az esetben javasolt ezen beállítást alkalmazni, ha többnyire közösségi partnerek részére történik a számlázás. Amennyiben az EU adószám alapján a program nem tudja a partnereket egyeztetni, úgy megpróbálja az adószám szerinti, valamint a Név és cím szerinti egyeztetést is.

A Beállítások/NAV Online Számlaimport/Ügyfél összerendelések menüpontban létrehozható olyan összerendelés melynél az EU adószám feltüntetésre kerül.

NAV Online Számlaimport - Ügyfél összerendelés EU adószám szerint

Harmadik országbeli partnerek részére kiállított számlák kezelése:
A harmadik országbeli partnerek részére kiállított bizonylatok esetén a NAV Online Számlaimporterben az Ügyfél létrehozáskor bejelölésre kerül, hogy a partner „Nem belföldi Áfa alany”, valamint a Beállítások/NAV online számlaimport/Ügyfél összerendelések menüpontban is elmenthető adószám és EU adószám megadása nélkül az összerendelés, ha az Ügyfél név rubrikában egy nem belföldi Áfa alanyként megjelölt Ügyfél kerül kiválasztásra.

NAV Online Számlaimport - Ügyfél összerendelés harmadik orszáágbelit


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések