Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Garanciális visszatartás és jólteljesítési garancia automatikus könyvelése – Könyvelő program


A funkció könnyíti a garanciális visszatartással és/vagy a jólteljesítési garanciával érintett bizonylatok rögzítését, mivel az erre vonatkozó információkat már a szállító és a vevő számlák könyvelésekor megadhatjuk a Könyvelő ablakban.
A funkció a Könyvelő program Plusz verziójától érhető el.

A funkció használatához a Könyvelő program Beállítások/Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások/Garanciális visszatartás menüpontjában meg kell adni egy átvezetési főkönyvi számot, melyen majd a garanciális visszatartás és/vagy jólteljesítési garancia összege kezelésre kerül.

Garanciális visszatartás - Alapbeállítások

A funkció használata előtt figyelmeztető üzenet érkezik, amennyiben a fenti beállításban nem kerül megadásra a rögzítéshez szükséges átvezetési főkönyvi szám.

Garanciális visszatartás - Figyelmeztető üzenet

A könyvelési ablakban a Garanciális visszatartás (Ctrl+G) Garanciális visszatartás - ikon ikonra kattintva nyílik meg a rögzítési felület, ahol megadhatóak a garanciális visszatartásra és/vagy jólteljesítési garanciára vonatkozó adatok.

Garanciális visszatartás - Könyvelés - Rögzítési ablak

Az Esedékesség mezőben adható meg a Garanciális visszatartás és/vagy Jólteljesítési garancia esedékessége, a Főkönyvi szám mezőben pedig kiválasztható, hogy mely szállítói vagy vevői főkönyvi számon szeretnénk ezeket az adatokat kezelni.
Az Összege, valamint a Mértéke mezők a Garanciális visszatartásra és/vagy Jólteljesítési garanciára vonatkozó értékek megadására szolgálnak. A két mező közül csak az egyiket lehet kitölteni, így a bizonylatunkon szereplő adatok alapján válasszuk ki a nekünk megfelelőt.

Fontos! A felületen nem kell kitölteni a Garanciális és a Jólteljesítési garancia oszlopát is, így amennyiben a rögzítendő számlán csak az egyik szerepel, úgy a másikra vonatkozó oszlop üresen hagyható.

Példaként vegyünk egy bejövő bizonylatot, mely bruttó 6.000.000 Ft-ról szól. Ebből az összegből 1.000.000 Ft-t garanciális visszatartásként, 500.000 Ft-t pedig jólteljesítési garanciaként kell könyvelnünk. A garanciális visszatartás és a jólteljesítési garancia esedékessége is 2024. november 30.

A bizonylatot a teljes bruttó értékével lerögzítjük:

Garanciális visszatartás - Könyvelés

A Garanciális visszatartás ablakában pedig megadjuk a garanciális visszatartásra és a jólteljesítési garanciára vonatkozó adatokat.

Garanciális visszatartás - Könyvelés - Rögzítési felület

A bizonylat könyvelésével a program automatikusan létrehozza a Garanciális visszatartásra és a jólteljesítési garanciára vonatkozó könyvelési tételeket, valamint ezzel egyidejűleg csökkenti a bizonylat fizetendő végösszegét.

A lekönyvelt bizonylatot a módosítás menüpontban megnyitva láthatjuk, hogy a garanciális visszatartás és a jólteljesítési garancia összege az átvezetési számlán előírásra került, a példában szereplő bruttó 6.000.000 Ft-os számla fizetendő végösszege pedig 4.500.000 Ft-ra csökkent.

Garanciális visszatartás - Módosítás

A garanciális visszatartásra, valamint a jólteljesítési garanciára pedig létrejött egy-egy automatikus könyvelési tétel.

Garanciális visszatartás:

Garanciális visszatartás - Módosítás - Garanciális visszatartás

Jólteljesítési garancia:

Garanciális visszatartás - Módosítás - Jólteljesítési garancia

Az automatikus tételeket a Könyvelés/Módosítás menüpontban az Általános fülön lévő szűrőfeltételek segítségével is megkereshetjük:

Garanciális visszatartás - Módosítás - Szűrés

Amennyiben téves bizonylathoz került garanciális visszatartás vagy jólteljesítési garancia rögzítésre, úgy a Könyvelés/Módosítás menüpontban meg kell nyitnunk az adott bizonylatot módosításra, majd a garanciális visszatartás Garanciális visszatartás - ikon ikonjára kattintva a felugró ablakban ki kell vennünk a pipát a Garanciális visszatartás mezőből.

Garanciális visszatartás - Módosítás - Visszavonás

A beállítás megszüntetését követen mentsük le az Ok gomb megnyomásával a változtatásokat, majd a bizonylatot további módosítások nélkül a Könyvel gomb megnyomásával mentsük el. A program automatikusan megszünteti garanciális visszatartásra és/vagy jólteljesítési garanciára vonatkozó adatokat.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések