LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató, 2020. október/3 – Kulcs-Könyvelés


Megjelent!

Kulcs-Könyvelés frissítés

2020. november 04.

Törvénykövetés! Előlegfelhasználással érintett végszámlák kezelése a 65-ös bevallás M-es lapjain.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény Összesítő jelentésre vonatkozó szabályokat tartalmazó 10. számú mellékletének szabályai 2020. július 1-vel megváltoztak, megszűnt a 100.000 Ft-os adóértékhatár. A változással egyidejűleg a beérkező előlegfelhasználást tartalmazó végszámlák 65-ös bevallás M-02-es lapján történő feltüntetési módja is módosításra került.

Ha az adóalany termékbeszerzés vagy szolgáltatás igénybevételekor az Áfa tv. 59. § szerint előleget fizetett, akkor az ügylet teljesítéséről kibocsátott, kiállított számla, számlával egy tekintet alá eső okiratról (a teljesített ügylet teljes adóalap- és adóösszegéről) és azzal egyidejűleg a fizetett előleg figyelembevételével adódó különbözetről (szintén adóalap- és adóösszegről) is adatot kell, hogy szolgáltasson.
Ha az adóalany a részére teljesített ügylet ellenértékét teljes egészében előlegként fizette meg, az adóalany csak az előleg megfizetését tanúsító számláról, számlával egy tekintet alá eső okiratról szolgáltat adatot abban az adó-megállapítási időszakról teljesítendő bevallásban, amelyben a számla alapján adólevonási jogot gyakorol.

A fentiek értelmében a Könyvelő program legfrissebb verziója két sorban tünteti fel az előlegfelhasználást tartalmazó végszámlákat a 65-ös bevallás M-02-es lapján:

  • Az első sorban a végszámla számlaszámával a végszámla teljes értékét (előleg felhasználás nélkül) kell részletezni, adóalapot és adóösszeget megjelenítve.

  • A második sorban, szintén a végszámla számlaszámával az előleg figyelembevételével adatot kell szolgáltatni a különbözet értékéről is.

Egy 100.000 Ft fizetendő végösszeggel rendelkező végszámla esetén, melynek teljes értéke 236.220 Ft Áfaalap és 63.780 Ft Áfaérték, a felhasznált előleg értéke 157.480 Ft Áfaalap és 42.520 Ft Áfaérték, a 65-ös bevallás M-02-es lapján, valamint a Könyvelő programból kinyerhető Tételes belföldi Áfa összesítő jelentésen az alábbi megjelenítés kerül alkalmazásra:

Tételes belföldi Áfa összesítő jelentés - Végszámla megjelenítése

A helyes megjelenítés érdekében a készpénzes fizetési móddal rendelkező végszámlákat is Szállító naplóban javasoljuk rögzíteni.

Amennyiben a végszámla esetében alkalmaznunk kell az eltérő számlaértéket, mert a bizonylaton szereplő Áfa összeg egy részét nem helyeztük levonásba, úgy az eltérő számlaérték mezőbe a számla teljes értékére vonatkozó Áfalapot és Áfa értéket kell feltüntetnünk. A Könyvelő program az eltérő számlaérték mezőben megadott értékhez viszonyítva számolja ki a fizetendő végösszeg Áfaalapját és Áfa értékét.

Példával szemléltetve: Van egy 100.000 Ft fizetendő végösszeggel rendelkező végszámlám, melynek teljes összege bruttó 250.000 Ft. A teljes összegből 50.000 Ft Áfa mentesen, Le nem vonható Áfával kerül lerögzítésre, a fennmaradó összeg pedig 157.480 Ft Áfaalappal és 42.520 Áfaértékkel. Az eltérő számlaérték mezőbe 196.850 Ft Áfalap és 53.150 Ft Áfaérték kerül.

A felhasznált előleg értéke ezen számla esetében 118.110 Ft Áfaalap és 31.890 Ft Áfaérték.

Tételes belföldi Áfa összesítő jelentés - Eltérőszámlaértékkel érintett végszámla megjelenítése

Figyelem!
Az végszámla fenti módon történő kezelése eltérést fog okozni a Könyvelő programban szereplő adatok, valamint az ÁNYK programban megjelenő adatok között.
Az eltérés oka az, hogy az ÁNYK program a két külön sorban feltüntetett végszámla sorait két különböző számlának veszi és az értékeket összegzi:

ÁNYK - Végszámla megjelenítése

A Könyvelő program ellenben a végszámlát továbbra is egy bizonylatként kezeli, így a Tételes belföldi Áfa összesítő jelentésen „Az értékhatárt egyedileg elérő számlák” sorba a számla fizetendő végösszegének Áfaalapja és Áfa értéke kerül:

Tételes belföldi összesítő jelentés - Végszámla megjelenítése az összesítő sorban

Mi lehet a probléma, ha a nyomtatvány ellenőrzéskor mégis figyelmeztető üzeneteket kapunk az ÁNYK programban a végszámlák tekintetében?
Az ÁNYK program az ellenőrzés során a végszámlák összes sorára figyelmeztető üzenetet küld, mivel M-02-es lapon a számlasorszám csak egyszer szerepelhet, ez alól csak a végszámla esete a kivétel, melyről az ÁNYK program a soronkénti figyelmeztetések alatt egy tájékoztató sorban fel is hívja a figyelmünket. Ha meggyőzödtünk arról, hogy minden figyelmeztető üzenet egy-egy végszámlára vonatkozik, úgy a figyelmeztető üzenetet figyelmen kívül hagyhatjuk.

ÁNYK - Nyomtatványkitöltési hibalista


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések