Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató, 2020. október – Kulcs-Könyvelés


Megjelent!

Kulcs-Könyvelés frissítés

2020. október 15.

Új funkció! NAV Online Számlaimport modul a Kulcs-Könyvelő programban

A Kulcs-Könyvelés 2020. júniusi verziójával megjelent a NAV Online Számlaimport modul amivel egyszerűen és gyorsan könyvelhetőek a kimenő és bejövő számláink. A legújabb 2020. októberi verzióban több új funkció is elérhető a modulban:

  • Egyéni oszlopsorrend elmentése
  • Iktatószám megadása a lekérdezési ablakban
  • Ellenoldali főkönyvi számok csoportos módosítása
  • Az Iktató funkció és a NAV Online Számlaimport modul összekapcsolása

A modul működéséről bővebben a modul leírásából olvashat.

Eltérő számlaértékkel rögzített bizonylatok listázása a Tételes belföldi áfa összesítő jelentésen

Ügyfeleink kérésének megfelelően a Könyvelő program új verziójában elérhetővé vált az eltérő számlaértékkel rögzített bizonylatok listázási lehetősége a Tételes belföldi áfa összesítő jelentésen belül. Az Áfa-listák/Tételes belföldi áfa összesítő jelentés menüpontban kiválasztható, hogy a 65-ös bevallás M-es lapjára kerülő tételek közül csak az eltérő számlaértéket tartalmazó számlákat szeretnénk megjeleníteni a listán vagy esetlegesen csak azokat, melyek esetében nem került megadásra eltérő számlaérték:

Eltérő számlaértéket tartalmazó számlák megjelenítése

Azonos csoportazonosítóval rendelkező partnerektől érkező bizonylatok megjelenítése a 65-ös bevallás M-es lapján

Amennyiben egy adóbevallási időszakon belül több olyan partnertől is érkezik bejövő számla, melyek csoportazonosítója megegyezik, úgy ezen partnerek esetében az áfa bevallás töltése során egy M-es lapot készít a program a csoportazonosító feltüntetésével, de a cégnév megadása nélkül.
Az Áfa-listák/Tételes belföldi összesítő jelentés menüpontban lekérdezhető ellenőrző listán is a csoportazonosító alapján egy csoportba gyűjtve láthatjuk azokat a bizonylatokat, melyek azonos csoportazonosítóval rendelkező partnerektől érkeztek.

Csoportazonosító

Több módosított bizonylat kiválasztása a módosító bizonylat rögzítésekor

Az Áfa bevallás M-es lapjain a módosító számlákat is fel kell tüntetni abban az esetben, ha a számlában áthárított általános forgalmi adó szerepel. Ahhoz, hogy a program a „korrekciós lapon” feltüntesse a módosító számláinkat, a módosító számlát hozzá kell ”kötnünk” az eredeti számlához. Ezt a módosító számla könyvelése közben lehet megtenni.

A Könyvelő program legújabb verziójában már több módosított bizonylat kiválasztására is lehetőség van. A módosító számla rögzítésekor a könyvelési ablak felső sorában a Módosított számla/Eltérő számlaérték megadása gombra Összesítő_1 kattintva, a felugró ablakban kiválasztható(ak) a módosított (eredeti) bizonylat(ok).

Az itt felugró ablakban tudjuk megadni a Módosított áfa alapot és a Módosított áfa értéket, ami a tételes belföldi összesítőn is meg fog jelenni.

A módosító számla bruttó értéke jelenik meg a Módosító számla összegénél, jelezve a számla T/K jelét is. Ez az összeg akkor lehet más, ha van áfa levonást nem érintő tétele a számlának, vagy eltérő számlaértéket rögzítettünk a számlához – ezek korrigálhatják az itt megjelent összeget:

Számlák listája

A Módosító számla értékét kell megadnunk a kijelölt eredeti számlákhoz, hogy a Különbség értéke nulla Ft legyen.

Számlák listája _02

Amennyiben a Módosító számla Tartozik oldalú (mínuszos a számla), akkor a Módosított áfa alaphoz, és a Módosított áfa értékhez negatív előjellel kell az összegeket rögzíteni, hogy a Tételes belföldi összesítőn is megfelelő legyen a megjelenítés.

Új funkció! 65-ös bevallás önellenőrzése (Standard, Plusz)

Amennyiben egy korábban már áfa bevallással érintett időszak tekintetében önellenőrzést kell benyújtanunk, úgy a bevallás önellenőrzéséhez szükséges adatok exportálhatók a Könyvelő programból.

Az Adatszolgáltatás/Bevallás önellenőrzése/2065-ös nyomtatvány menüpontra kattintva nyílik meg az önellenőrzés elkészítésének felülete. Első lépésben ki kell választani az önellenőrzéssel érintett időszakot. Az önellenőrzés csak lezárt Áfa időszakra készíthető el, így azon hónapot, melyet önellenőrizni szeretnénk le kell zárnunk az Áfa-listák/Zárás menüpontban. Az ellenőrizni kívánt bevallás vonalkódját megadhatjuk a felületen, de a mező kitöltése nem kötelező, így amennyiben a mezőt üresen hagyjuk, úgy az export fájl elkészíthető és az adatot később manuálisan pótolhatjuk az ÁNYK felületén.
Az „Itt adhatja meg az ÁNYK programban az adott időszakra korábban elkészített 65-ös bevallás *.enyk kiterjesztésű állományát” mezőben be kell tallóznunk azt a *.enyk fájlt, mely az ÁNYK rendszerén keresztül az adott időszakra be lett küldve bevallásként. Az enyk fájl megjelölését követően a program összehasonlítja a jelenleg a programban található adatokat a korábbi bevallásban (enyk fájl) szereplő adatokkal.

Feladás az ÁNYK programnak_Önellenőrzés

A felület Összegek előnézet fülén a jelenleg a programban szereplő adatok fognak megjelenni aszerint, hogy az ÁNYK feladás miként történik (Áfa gyűjtők alapján vagy Kulcsok alapján).

Ha azt szeretnénk látni, hogy a korábban a bevallásba helyezett összegek és a jelenleg a programban található összegek között milyen eltérés keletkezett, úgy az Önellenőrzési segéd elnevezésű listát kell megnyitnunk a felületen található  ikon ikonra kattintva.

 Önellenőrzési segéd_Áfa gyűjtők alapján_001

Az Önellenőrzési segéd Módosítva megnevezésű oszlopában található egy-egy jelzés azon sorokban, melyek esetében történt változás a korábbi bevallásban található adatokhoz képest. Az Eredeti megnevezésű oszlopban láthatjuk az enyk fájlból kinyert, a korábbi bevallásba helyezett összeget, az Új oszlop tartalmazza a programban jelenleg megtalálható adatokat és a Különbség megnevezésű oszlopban láthatjuk a két érték közötti különbözetet.

Az Önellenőrzési segéd utolsó oldalán találhatunk egy összesítést az Általános forgalmi adó elszámolása tekintetében.

Amennyiben a feladást Áfa-kulcsok alapján szeretnénk elvégezni, úgy az Önellenőrzési segéd a sorokban nem a bevallás sorait, hanem az Áfa-kulcsokat tünteti fel.

Önellenőrzési segéd_Áfa-kulcsok alapján


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések