LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Közösségi értékesítés könyvelése – Könyvelő program


Közösségi értékesítés könyvelése esetén áfa dátumának megadására van lehetőség.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 60. § (4) bekezdése értelmében, közösségen belüli adómentes értékesítésnél az általános forgalmi adót a teljesítés napját magában foglaló hónapot követő hó 15-én kell megállapítani, azonban, ha a számla kibocsátása ezen időponthoz képest előbb történik, akkor a számla kibocsátásának napján kell a fizetendő adót megállapítani.

Ennek megfelelően a Könyvelő programba egy új beállítási opció került megvalósításra a Beállítások/Alapbeállítások/Egyéb menüpontban.

Alapbeállítás

A megfelelő működéshez elengedhetetlen, hogy Ügyfeleinket, akiknek közösségen belül értékesítünk a Beállítások/Ügyfelek karbantartása menüpontban az Ügyfél adatainak módosítása ablakban Közösségen belüli ügyfélnek jelöljük.

Új ügyfél felvitele - Közösségen belüli ügyfél

A beállítások után a Könyvelés ablakban Vevő naplós tétel rögzítésekor megjelenik az Áfa dátum mező, amennyiben olyan Ügyfelet választottunk aki Közösségen belüli ügyfélnek van jelölve.  Ebbe a mezőbe írhatjuk be azt a dátumot, amelyre az áfa elszámolását szeretnénk elvégezni.

Ebben az esetben egy olyan értékesítésről van szó, amely adómentes, ezért a fizetendő adó megállapítása tulajdonképpen a közösségi értékesítés áfa bevallásban (és összesítő nyilatkozatban) való szerepeltetését jelenti.

Közösségi értékesítés könyvelése


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések