Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Online Beszámoló Rendszer – Könyvelő program


Az Online Beszámoló Rendszer a Minisztérium által kiadott új rendszer, mely a vállalatok beszámolóinak beadására szolgál. A Kulcs-Könyvelés programmal van lehetőség export fájl készítésére, mely az OBR felületén beolvasható, így egyszerűen elkészíthető a beszámoló.

Az új Online Beszámoló Rendszerről bővebb információt itt olvashat.

A könyvelő programban a következő lépéseket kell tennie a beszámoló elkészítéséhez:

A Zárás és Nyitás / Beállítások menüpontban a Cég hatályos adatai pontban töltse ki a könyvelt cég adatait.

Cégadatok OBR

Majd a Beszámoló adatai menüpontban válassza ki a cégre vonatkozó beszámoló tulajdonságait.

A második mezőben csak akkor kell adatot választania, amennyiben a cégre valamelyik kormányrendelet vonatkozik, egyéb esetben hagyja üresen. Az összes többi aktív mező kitöltése szükséges, hogy a mérleg és az eredménykimutatás típusát egyértelműen meghatározza.

Beszámoló adatai OBR

A beszámoló adatai kitöltését követően szükséges a mérleg és az eredménykimutatás sémát kiválasztani. Annál a sémánál válassza ki a megfelelő űrlapot, amelyik adataiból szeretné elkészíteni a beszámolót. A Beszámoló adatai kitöltése egyértelműen meghatározza, hogy melyik űrlapokat kell használnia a beszámolójához. Az M kezdetű a mérleget, az E kezdetű az eredménykimutatás űrlapját jelenti.

Űrlap választás OBR

Az űrlap kiválasztását követően szükséges az OBR sorait paraméterezni, mind a mérleg, mind az eredménykimutatás esetében. Az összegző sorokhoz nem lehetséges kiválasztani a mérleg illetve az eredménykimutatás sorát, ugyanis azt az OBR rendszere kalkulálja ki az átadott sorok alapján.

OBR megnevezés

A paraméterezés után készíthető el az Adatszolgáltatás / E-beszámoló (OBR export) menüpontban a .XCZ kiterjesztésű fájl, mely beolvasható az OBR felületén. A Mérleg és az Eredménykimutatás fülön szerkeszthető és ellenőrizhető a beadni kívánt beszámoló adattartalma.

OBR exportálás

Az OK gomb megnyomását követően elkészül a fájl, mely a https://e-beszamolo.im.gov.hu/ebekuldes/ oldalon feltölthető.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések