PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Téves rögzítések korrekciója – Könyvelő program


Ha egy naplótételt véletlenül téves főkönyvi számra könyveltünk (pl. vevő naplón belül 311 helyett 316-ra), a téves rögzítések korrekciója menüpont használatával javíthatjuk azt.

Figyelem!

Ez a művelet áfa tételek esetében és különböző naplók közötti átmozgatásra NEM ALKALMAZHATÓ! A programfunkciót csak azonos naplón belüli, ellenszámla-oldali főkönyvi számok korrekciójára javasoljuk használni. Naplósorszámozású naplókon belül főszámla-oldali főkönyvi számainkat is korrigálhatjuk segítségével. Főkönyvi szám szerinti sorszámozású naplókon belül csak az ellenszámla módosítására használjuk!

A téves rögzítések korrekciójának alkalmazása előtt célszerű lehet adatmentést készíteni.

A programfunkció a számlatükör Egyéb menüjéből érhető el. Nyissuk meg a számlatükröt a menüszalagon található ikonra kattintva, vagy használjuk az <F10>-es funkcióbillentyűt. A számlatükörben jelöljük ki azt a főkönyvi számot, amelyre a téves könyvelés került, majd válasszuk az Egyéb / Téves rögzítések korrekciója menüpontot. (A programfunkció jobb egérgombbal is előhívható, az Alábontás / Téves rögzítések korrekciója lehetőség választásával.)

A megjelenő képernyő felső részén láthatjuk a forrásszámla áthelyezendő tételeit, a képernyő alsó részén pedig azt állíthatjuk be, hogy hova szereténk átcsoportosítani ezeket (célszámla). A célszámla mezőben a szoftver automatikusan felkínálja a forrásszámla szintjén lévő, de 1-gyel nagyobb számot viselő számlaszámot (például forrás: 311, cél: 312), mert azt feltételezi, hogy félreütés történt. Ez természetesen módosítható, a legördíthető listából történő választással vagy a célszámla egyszerű begépelésével is.

Az áthelyezendő tételek mozgatására a Hozzáad mind, Hozzáad, Eltávolít, Eltávolít mind gombokat használhatjuk:

Hozzáad mind: a forrászámla összes tételének áthelyezése a célszámlára,
Hozzáad: a forrásszámla egyetlen tételének áthelyezése a célszámlára,
Eltávolít: egy tétel áthelyezésének visszavonása,
Eltávolít mind: összes tétel áthelyezésének visszavonása.

A korrekciós művelet véglegesítéséhez kattintsunk az OK gombra. A rendszer a biztonság kedvéért még rákérdez, hogy kívánjuk-e alkalmazni a változtatásokat, ha a kérdésre igennel válaszolunk, az átcsoportosítás ténylegesen megtörténik. (A Mégse gombbal elvethető az egész művelet.)

A megjelenő képernyő felső részén láthatjuk a forrásszámla áthelyezendő tételeit, a képernyő alsó részén pedig azt állíthatjuk be, hogy hova szereténk átcsoportosítani ezeket (célszámla)
1. kép, összesen: 4.

A megjelenő képernyő felső részén láthatjuk a forrásszámla áthelyezendő tételeit, a képernyő alsó részén pedig azt állíthatjuk be, hogy hova szereténk átcsoportosítani ezeket (célszámla)

Hasznos tipp: A téves rögzítések korrekciója segítségével az olyan (egyébként nem módosítható) naplótételek ellenszámláit is felülírhatjuk, mint pl. a másodlagos könyvelési naplótételek (M-) vagy az elszámolási időszakos számlák.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések