LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató, 2013. január – Könyvelő program


 

Megjelent!

Kulcs-Könyvelés frissítés

2013. január 31.

1365-ös nyomtatvány kitöltése

A Kulcs-Könyvelés 2013. januári verziója már a NAV által kötelezően előírt 1365-ös nyomtatvány kezelését is tartalmazza.

Kérjük állítsa be a 2013-as évében a Beállítások/Alapbeállítások menüpontban a Cégfüggő beállítások/Áfa fülön, hogy a 1365-ös nyomtatványt szeretné használni és azt is, hogy milyen gyakorisággal. Amennyiben használ áfa gyűjtőket, akkor azokat beparaméterezheti az új nyomtatványnak megfelelően a Beállítások/Törzskarbantartások/Áfa gyűjtők menüpontban, majd rendelje hozzá áfa-kulcsaihoz. A nyomtatvány exportálását a már megszokott módon elvégezheti. 

Mivel a 65-ös áfa bevallás kötegelt típusú nyomtatvány lett ez évtől, így a programban létrejövő feladási fájl már nem a megszokott .IMP kiterjesztésű, hanem .XML típusú. Ennek megfelelően az ÁNYK programba való beimportáláskor a Szerviz/Egyedi importálás menüpontban kérjük állítsa át a Fájltípust XML állományokra, így fogja megtalálni a Kulcs-Könyvelés program által elkészített fájlt.

13A60-as nyomtatvány kitöltése

Az Összesítő nyilatkozat átadásánál semmi változás nem történt, a fájlt a megszokott módon az Adatszolgáltatás/Feladás az ÁNYK programnak menüpontból indítva elkészítheti és a letrejött .IMP kiterjesztésű fájlt az ÁNYK program Szerviz/Egyedi importálás menüpontban beolvashatja. Ne feledje, amennyiben a Fájltípust korábban XML állományokra módosította, akkor ebben az esetben vissza kell állítania IMP állományokra.

KATA bejelölési lehetőség

A 2012. évi CXLVII. a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény 13. §-a szerint: „Az Art. szerinti adózó (ide nem értve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt és a kisadózók tételes adójának alanyát) a tárgyévet követő év január hónapra vonatkozó, az Art. 31. § (2) bekezdése szerinti bevallásában adatot szolgáltat az állami adóhatóság részére a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról, a kisadózó vállalkozás részére a naptári évben juttatott összegről, továbbá termékértékesítés esetén erről a tényről, szolgáltatásnyújtás esetén a szolgáltatás, szolgáltatások TESZOR számáról, ha annak a költségnek, ráfordításnak, kiadásnak az együttes összege, amely a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozó vállalkozás részére juttatott ellenérték következtében felmerül, a naptári évben meghaladta az 1 millió forintot.”

Ahhoz, hogy év végén megvizsgálhassa, hogy kell-e ilyen adatszolgáltatást benyújtania a hatóság részére, és megkönnyítsük az adatszolgáltatás elkészítését, létrehoztuk a KATA-s cég bejelölésének lehetőségét. A Beállítások/Ügyfelek karbantartása menüpontban vagy új cég felvitelekor tegyen pipát a KATA szó elé, majd az Áfa analitikán és a Vevő-szállító analitikán is szűrhet arra, hogy csak a KATA-s cégeinek forgalmát mutassa a kívánt analitika.

Pénzforgalmi áfa könyvelése vegyes naplóban

Amennyiben pénzforgalmi elszámolású számlájának áfa részét nem a kiegyenlítéskor, hanem soron kívül kell megállapítania, akkor a 2013. januári verzióval a kívánt áfa tételeket kézzel felviheti. A Könyvelés ablakban a felső sorban válassza a pénzforgalmi átvezetési számot, az alsó sorban pedig a kívánt áfa főkönyvi számot, melyre át szeretné vezetni az összeget.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések