LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Belföldi összesítő jelentés – Könyvelő program


Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 31/B. § rendelkezéseinek megfelelően az áfa bevallás 2013-tól kiegészül a Tételes belföldi összesítő jelentéssel.

A 65-ös áfa bevallás kitöltésének segítségéül hoztuk létre a Kulcs-Könyvelés programban ennek a listának a lekérdezési lehetőségét, mely az Áfa-listák/Tételes belföldi összesítő jelentés menüpontban található. A lista lekérdezésével ellenőrizhetővé válik az áfa bevallásba átadott adataink helyessége. Aki nem használja az átadást, annak pedig a lista lekérdezésével egyszerűvé válik a 65-ös nyomtatvány M lapjainak a kitöltése.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény Összesítő jelentésre vonatkozó szabályokat tartalmazó 10. számú mellékletének szabályai 2020. július 1-jével megváltoztak, megszűnik a 100.000 forintos adóértékhatár. A befogadott számlákról, számlával egy tekintet alá eső okiratokról továbbra is az áfabevallás M lapjain szolgáltatandó adat, tehát 2020. július 1-től már értékhatártól függetlenül minden olyan beszerzési számláról adatot kell szolgáltatni a 2065M, 2065M-2 és a 12065M-02-K lapokon, amely alapján a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adózó az adott időszakban levonási jogot gyakorol.

Ahhoz, hogy a listán a megfelelő adatok, a megfelelő helyen szerepeljenek, a következőket kell tennünk:

Az Áfa-listák/Tételes belföldi összesítő jelentés menüpontban lekért listánkon csak Áfa zárása után jelennek meg tételeink.

Azon ügyfeleinkhez, akinél adott bevallási időszakban a levonásba helyezhető áfa összegkeletkezik, rögzítenünk kell az adószámot!

Amennyiben van olyan ügyfelünk, akinek számláját fel kell tüntetnünk az összesítő jelentésben, de adószám nincs az ügyfélhez rögzítve, akkor a Tételes belföldi összesítő jelentés lekérésekor figyelmeztet erre a program. 

Ebben az esetben kérjük adja meg a Beállítások/Ügyfelek karbantartása menüpontban az ügyfél adószámát, ugyanis listájában és adatátadásában nem fognak szerepelni azon ügyfelek számlái, melyekhez nincs adószám rögzítve.

A törvény értelmében a NEM adóalanytól származó beszerzéseket nem kell szerepeltetni az Összesítő jelentésben. Ennek megfelelően a Beállítások/Ügyfelek karbantartásánál tudja módosítani, hogy ügyfele adóalany-e vagy sem. Ha kiválasztja, hogy ügyfele „Nem belföldi áfaalany”, akkor ehhez az ügyfélhez rögzített számlái nem fognak megjelenni az Összesítő jelentésben.

Alapértelmezetten minden Ügyfél a „Belföldi áfaalany” megjelölést kapja.

Az Összesítő jelentés Módosító lapjain a módosító számlákat is fel kell tüntetni abban az esetben, ha a számlában áthárított általános forgalmi adó szerepel. Ahhoz, hogy a program a „korrekciós lapon” feltüntesse a módosító számláinkat, a módosító számlát hozzá kell ”kötnünk” az eredeti számlához. Ezt a módosító számla könyvelése közben a következő módon teheti meg.

A könyvelési ablakban a „Cég” kiválasztása után nyomja meg a felső sorban található  ikont, majd itt válassza ki, hogy a módósító számla melyet éppen könyvel, melyik „eredeti” számlához tartozik.

 

Az így megjelölt számláink az Áfa-listák/Tételes belföldi összesítő jelentés menüpontban lekért listánkon Beszerzés esetében is a „Módosító tételek” között fognak megjelenni.

Az Art. 31/B. § (3) bekezdése alapján a ténylegesen levont, áfa bevallásban szereplő összeget kell vizsgálni, viszont az összesítő jelentésben a számlán szereplő összeget kell szerepeltetni (ez lehet magasabb a ténylegesen levont adónál). Ennek értelmében adódhat olyan eset, hogy nem a könyvelésben szereplő áfa összeget kell az összesítő jelentésben közölni. Ennek megoldására tudjuk rögzíteni könyvelés közben a számlán szereplő adóalapot és áfa összeget.
A könyvelési ablakban a „Cég” kiválasztása után nyomja meg a felső sorban található ikont, majd adja meg a számlán szereplő összegeket.

Az Áfa-listák/Tételes belföldi összesítő jelentés menüpontban lekért listánkon láthatjuk a számla könyvelt értékeit (Áfaalap, Áfa érték) és az általunk megadott bizonylaton szereplő értékeket is (Biz. áfaalap, Biz. áfa érték).

2018. július 01-jével teljesítendő online számla adatszolgáltatási kötelezettséggel egyidejűleg az áfa bevallás tételes belföldi összesítő jelentése is valamelyest megváltozott. Az összesítő jelentés nem szűnt meg, azonban számlakibocsátónként az adatszolgáltatást már nem az áfa bevalláshoz tartozó M lap keretein belül kell teljesíteni. Számlabefogadóként a tételes adatszolgáltatás az áfa-bevallásban és az adólevonási jog érvényesítéséhez kapcsolódóan teljesítendő.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések