LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Pénzforgalmi elszámolást választottunk – Könyvelő program


Amennyiben cégünk a pénzforgalmi elszámolást választotta, akkor a vevő és szállító számlái esetében is alkalmaznia kell ezt az elszámolási módszert.

A számlatükörben létrehozunk két átvezetési számot , melyen a kimenő és bejövő számláink áfa értékét szeretnénk nyilvántartani a pénzügyi teljesítés idejéig. A példánkban a pénzforgalmi levonható áfa átvezetési számunk 3683, a pénzforgalmi fizetendő áfa átvezetési számunk 4793. Átvezetési számnak javasolt olyan főkönyvi számot megadni, amit még nem használtunk más áfa átvezetési számnak, ugyanis a későbbi adategyeztetésekben ez nehézségeket jelenthet.

 A Beállítások/Alapbeállítások/Pénzforgalmi elszámolás menüpontban állíthatjuk be, hogy pénzforgalmi elszámolást választottunk és ennek megfelelően itt adhatóak meg az általunk létrehozott áfa átvezetési számok is.

 

Ha beállítottuk az átvezetési számainkat, akkor a könyvelés ablakban a vevő és szállító napló könyvelése esetén is alapértelmezetten pénzforgalmi elszámolású bizonylat fog könyvelődni, melyet a jobb felső sarokban látható  ikon bekapcsolt állapota jelez. Természetesen ennek kikapcsolása mindkét napló könyvelése közben lehetséges, ugyanis a törvény ír elő kivételeket, melyeket nem pénzforgalmi szemléletben kell könyvelnünk.

Ha pénzforgalmi elszámolású számlát könyvelünk, akkor a számlán szereplő áfa tartalom nem az áfa főkönyvi számokra (466-ra és a 467-re) kerül rögzítésre, ugyanis a törvény előírja, hogy ilyen esetben csak akkor kell megállapítanunk az áfát, ha a bizonylatunkhoz a kiegyenlítés megtörténik. Ennek megfelelően a számlánk rögzítésekor az általunk megadott átvezetési számra kerülnek a vevő és a szállító esetében is az áfa összegek.

Amennyiben a bizonylathoz pénzügyi teljesítést rendelünk, akkor a kiegyenlítéssel egyidejűleg a program automatikusan létrehoz egy vegyes naplós könyvelési tételt, mely a megadott átvezetési számunkról átvezeti az áfa összegét az áfa főkönyvi számunkra, így az áfa analitikánkban is ezzel egyidejűleg fog a számlánk megjelenni.

A vegyes naplós áfa könyvelés csak abban az esetben jön létre, ha pénzügyi teljesítést (Bank vagy Pénztár naplós tételt) pontozunk hozzá a pénzforgalmis számlánkhoz!

 A programunkban egy új listát is létrehoztunk annak érdekében, hogy könnyedén le tudja ellenőrizni, hogy átvezetési számain mely számlák kiegyenlítetlensége miatt van egyenleg, ez a lista az Áfa-listák/Pénzforgalmi átvezetési számla egyenleg kimutatása menüpont alatt érhető el.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések