PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

FIFO árfolyam felajánlása devizabank és valutapénztár könyvelése esetén – Könyvelő program


Újabb programverzióink a devizabanki és valutapénztári kivétek FIFO szerinti árfolyamának kalkulációját is támogatják.

A szoftverrel (bizonylat-rögzítéskor) automatikusan kalkuláltatható (a dátum, valamint az adott főkönyvi szám forgalma alapján) az aktuálisan kiadandó deviza összeg FIFO árfolyama. Devizabankunkban, valutapénztárunkban a Beállítások / Törzskarbantartások / Napló oldalon aktiválhatjuk, ha FIFO árfolyamot szeretnénk alkalmazni.

A funkció bekapcsolásakor a szoftver ellenőrzi, hogy a számlának volt-e valaha mínuszos egyenlege. Ha igen, figyelmeztető üzenetet küld, mivel ilyenkor nem minden esetben ajánlható fel automatikusan az árfolyam. A FIFO-árfolyam felajánlása ettől függetlenül, ezekben az esetekben is bekapcsolható.

A könyvelés ablakon a napló-választó lenyíló listában a FIFO számításra jelölt naplókat külön megjelöli a szoftver.

FIFO-bankban, illetve FIFO-pénztárban, devizás és valutás tételek könyvelésekor a fejlécben továbbra is meg kell adni az aktuális napi (banki) árfolyamot, mivel a főszámla kitöltésekor még nem tudható, hogy bevételt vagy kiadást rögzítünk az adott bizonylaton.

FIFO-naplókban, devizás és valutás tételek könyvelésekor az ellenszámlánál megjelenik egy új árfolyam-mező. Ezt a mezőt bevétel (azaz ellenszámla követel jellege) rögzítése esetén nem szerkeszthetjük, tételünk automatikusan a fejlécben megadott napi árfolyammal rögzül. Kiadás (azaz ellenszámla tartozik jellege) esetén a mező szerkeszthető és ha FIFO szerint megállapítható az árfolyam, automatikusan ki is töltődik. A felkínált árfolyam természetesen mindenkor szerkeszthető, de ettől eltérni nem tanácsos. Figyelmeztető üzenetet küld a szoftver olyan esetekben, ha a devizakészlet negatívba fordul és emiatt a FIFO-árfolyam nem kalkulálható automatikusan.

Az évzárás-évnyitás folyamán a FIFO-ra jelölt devizás bank és pénztár egyenlegének nyitása tételenként történik, azaz a készletet alkotó devizás bevételek egyenként, saját bevételi árfolyamukkal kerülnek át a következő évbe. Ha előző évben esetleg nem használtuk következetesen a FIFO-árfolyamokat, a tételesen megnyitott banki / pénztári nyitó készlet értékei eltérhetnek az előző év zárókészlet értékeitől. Ekkor nyitó naplóban, külön bizonylaton alapdevizás FIFO-korrekciós tétel kerül automatikusan könyvelésre.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések