Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

Milyen árakkal dolgozhatok a rendszerben? – Árkezelés a programban

Amennyiben Önnek már megvannak termékei árkezelésével összefüggő folyamatai, bejegyzésünkben ennek a Kulcs-Ügyvitelben történő beállításához kap útmutatást.

Azok pedig, akik most alakítják ki árkezelési rendszerüket cégüknél, útmutatásunk alapján kedvet kaphatnak a Kulcs-Ügyvitel lehetőségeinek kihasználására.

Értékesítés – Egységár

Termékeink rögzítése során, a termék adatlapon található Egységár mezőbe írhatjuk be nettó eladási egységárunkat.

A termékhez kiválasztott Áfa kulcs alapján, ebből kalkulálódik ki a bruttó egységár.

Az Egységár változásait, ha azonnali hatályú, akkor a termék adatlap egységár mező értékének módosításával adhatjuk meg. Előre ismert, de még nem aktuális árváltozást, az érvénybe lépési dátum megadásával együtt, a termék adatlap Árszozók fülén lehet beállítani.

A rendszerbe felvitt egyéb pénznemekben megadott egységárakat, a termék adatlap Árszorzók fülén lehet megadni, az Egységár sorának megfelelő pénznemhez tartozó oszlopában.

Az Egységár (és árszorzós árak) változásai úgy is beállíthatóak, hogy a termék adatlapján megadott Haszonkulcs alapján (amennyiben a Bevét esetén árszámítás opciót kiválasztjuk), a rendszer, az adott termék beszerzése esetén újrakalkulálja a bevét pénznemében megadott Egységárat.

Értékesítési bizonylataink készítése során, – ha nincs az adott ügyfélre és termékre érvényes kedvezőbb árszorzós, árlistás, vagy akciós ár, – az itt megadott ár kerül felajánlásra. A felajánlott összeg felülírható.

Értékesítés – Árszorzók

2014. január 15.-től az Árlista kezelés összeolvadt az Árszorzóval, helyette Árszabály kezeléssel dolgozik a program!

Az Árszorzós árak, a termék adatlapján megadott Egységár alapján, a Karbantartás/Törzsadatok/Értékesítés/Árszorzó törzsben beállított százalékos eltéréssel, automatikusan kalkulálódnak.

Árszorzót létrehozhat megadott ügyfélre, ügyfélcsoportra, termékre, termékcsoportra vonatkozóan is.

A termék adatlapján, az Árszorzók fülön megtalálható minden olyan árszorzó, mely az adott termékre vonatkozik. Összegei és változásuk manuálisan nem állíthatóak, hiszen az árszorzó beállításai alapján, mindig az érvényben lévő Egységárból kerülnek kiszámításra.

Használata olyan esetekben ideális, mikor a listaárhoz viszonyítottan, százalékos eltéréssel kívánja megadni az értékesítési árakat.

Értékesítési bizonylatai készítése során, mindig az adott ügyfélre és termékre érvényes legkedvezőbb ár kerül felajánlásra. A felajánlott összeg felülírható.

Értékesítés – Árlisták

2014. január 15.-től az Árlista kezelés összeolvadt az Árszorzóval, helyette Árszabály kezeléssel dolgozik a program!

Az Árlistás árak, a termék adatlapján található Egységártól függetlenül, manuálisan állíthatóak be, minden olyan termék adatlapján, melyre vonatkozóan az árlistát a Karbantartás/Törzsadatok/Értékesítés/Árlista pontban elérhetővé tette.

Árlistát létrehozhat megadott ügyfélre, ügyfélcsoportra, termékre, termékcsoportra vonatkozóan is.

A termék adatlapján, az Árlisták fülön adhat meg egységárat minden olyan árlistához, mely az adott termékre vonatkozik. Az árlistás árak változásait – érvénybe lépési dátum megadásával – a termék adatlap Árlisták fülén lehet beállítani.

Használata olyan esetekben ideális, mikor a listaártól való eltérést százalékos eltéréssel nem tudja meghatározni, hanem egyedi árakat kíván az egyes termékekhez rendelni.

Értékesítési bizonylatai készítése során, mindig az adott ügyfélre és termékre érvényes legkedvezőbb ár kerül felajánlásra. A felajánlott összeg felülírható.

Értékesítés – Akciós árak

Az Akciós árakat, nem a termék adatlapján lehet rögzíteni. A Termékkezelés/Akciós árak pontban állítható be, hogy egy adott akció keretében milyen időszakra, termékre és darabszámra vonatkozóan határoz meg akciós egységárat.

Az akciós árakat termékre és darabszámra vonatkozóan lehet beállítani, tehát minden ügyfél esetében elérhetőek az akció időszakában, az akciós árhoz beállított mennyiség megvásárlása esetén.

Értékesítési bizonylatai készítése során, mindig az adott ügyfélre és termékre érvényes legkedvezőbb ár kerül felajánlásra. A felajánlott összeg felülírható.

Értékesítés – Szerződéses árak

Szerződések, szerződéses árak rögzítésére, az Ügyfélkezelés/ Szerződések pontban van lehetőség. Itt állítható be, hogy a szerződés keretében egy adott ügyfél, milyen időszakra, termékre és minimális vásárlási darabszámra vonatkozóan, milyen szerződéses egységárat kaphat.

A szerződéses árakat ügyfélre, termékre és darabszámra vonatkozóan lehet beállítani, tehát a szerződés érvényességének időszakában, a szerződésben megadott mennyiség (vagy annál több) megvásárlása esetén érhető el.

Értékesítési bizonylatai készítése során, mindig az adott ügyfélre és termékre érvényes legkedvezőbb ár kerül felajánlásra. A felajánlott összeg felülírható.

Értékesítés – Ügyfél engedmény/felár

Az ügyfél adatlap Pénzügy fülén található Engedmény/Felár mezőbe beírhatunk egy százalékos értéket. Ez alapján, az ügyfélnek történő értékesítés során elérhető árak közt, az Egységárból, az adott eltéréssel számított egységár is elérhető lesz.

Értékesítési bizoznylataink készítése során az ügyfél adatlapon beállított engedmény/felár százalékát a fejlécben és a tételekben is módosíthatjuk.

Ez a megoldás akkor ideális például, ha nem árszorzóval kívánunk egy bizonyos ügyfélhez, az egységár megadott százalékában kifejezhető árat rendelni.

Nyilvántartás, készletkönyvelés – Utolsó beszerzési ár

Az Utolsó beszerzési ár, a beállított készletérték számítási módszertől függetlenül, tájékoztatás ad a legutóbbi beszerzés egységáráról. Ellenőzizhető a termék adatlapján, valamint a bejövő mozgások bizonylakészítése során (szállítói számla, bevét), ezt az árat ajánlja fel a rendszer (amennyiben nincs aktiválva a bejövő árlisták kezelése).

Nyilvántartás, készletkönyvelés – FIFO készletérték számítás esetén

Amennyiben a Karbantartás/Rendszerbeállítások pont Raktárkészlet részen, készletérték számítási módszerként a FIFO-t állítja be, készletmozgásait ennek megfelelően FIFO (first in first out) módszerrel könyveli a rendszer. Ez azt jelenti, hogy készletmozgási tranzakciókban (bevét, kivét, átadás, gyártás, szétszerelés), árrés számítás során és készletérték számításakor, ennek megfelelő egységárakkal számolja a program a készletkönyvelést.

Nyilvántartás, készletkönyvelés – Elszámoló áras készletérték számítás esetén

Amennyiben a Karbantartás/Rendszerbeállítások pont Raktárkészlet részen, készeltérték számítási módszerként az Elszámoló árat állítja be, a termék adatlapján meg tud adni egy elszámoló árat. Készletmozgásait ennek megfelelően elszámoló áron könyveli a rendszer. Ez tehát azt jelenti, hogy készletmozgási tranzakciókban (bevét, kivét, átadás, gyártás, szétszerelés), árrés számítás során és készletérték számításakor elszámoló árral számolja a progrram a készletkönyvelést.

Nyilvántartás, készletkönyvelés – Mérlegelt átlagáras készletérték számítás esetén

Amennyiben a Karbantartás/Rendszerbeállítások pont Raktárkészlet részen, készletérték számítási módszerként a Mérlegelt átlagárat állítja be, készletmozgásait ennek megfelelően mérlegelt átlagáron könyveli a rendszer. Ez azt jelenti, hogy készletmozgási tranzakciókban (bevét, kivét, átadás, gyártás, szétszerelés), árrés számítás során és készletérték számításakor, ennek megfelelő egységárakkal számolja a program a készletkönyvelést.

Nyilvántartás, készletkönyvelés – Nincs készletérték számítás

Amennyiben a Karbantartás/Rendszerbeállítások pont Raktárkészlet részen, készletérték számítási módszerként a Nincs készletérték számítás opciót választja ki, készletmozgásait ennek megfelelően csak darabszámban könyveli a rendszer. Ez azt jelenti, hogy készletmozgási tranzakciókban (bevét, kivét, átadás, gyártás, szétszerelés), árrés számítás során és készletérték számításakor.

Beszerzés – Árlisták

Beszerzési árakat abban az esetben lehet létrehozni, ha a Karbantartás / Beállítások / Rendszerbeállítások pont Árképzés részén bekacsolásra került az Árszabály használata bejövő oldalon is jelölőnégyzet.

Az Árlistás árak, manuálisan állíthatóak be, minden olyan termék adatlapján, melyre vonatkozóan az árlistát a Karbantartás/Törzsadatok/Értékesítés/Árlista pontban elérhetővé tette.

Árlistát létrehozhat megadott ügyfélre, ügyfélcsoportra, termékre, termékcsoportra vonatkozóan is.

A termék adatlapján, az Árlisták fülön adhat meg egységárat minden olyan árlistához, mely az adott termékre vonatkozik. Az árlistás árak változásait – érvénybe lépési dátum megadásával – a termék adatlap Árlisták fülén lehet beállítani.

Egyéb – Kapcsolódó beállítások

A Karbantartás/Rendszerbeállítások/ Általános fülön található az Árképzés pont.

Itt lehetőség van arra, hogy a listaártól (Egységártól) eltérő árak (engedmény vagy felár) használata esetén, az értékesítési bizonylatokon megjelenik külön sorban az eredeti egységár is.

Alapértelmezettől eltérő pénznemben történő értékesítés esetén, választhatjuk azt a módszert, hogy az elérhető egységárak, a napi árfolyam segítségével, az alapértelmezett pénznem egységárai alapján kerülnek kiszámításra.

Egyéb – Árellenőrző

A Termékkezelés/Árellenőrző menüpont segítségével, könnyedén ellenőrizhetjük, hogy egy adott termék, egy adott értékesítési időpontban, meghatározott mennyiségen, milyen egységárakon érhető el.